Inlägg från: Anonym (jou) |Visa alla inlägg
  • Anonym (jou)

    religiösa saknar kritiskt tänkande

    Fast hur kan ni veta att det inte finns något kritiskt tänkande bakom tron på en högre makt? Jag tror att kritiskt tänkande finns i ganska stor utsträckning även bland oss troende, men jag kan nog förstå att det kanske inte är så uppenbart för någon utifrån. Men sedan finns det nog undantag såklart. Så jag säger inte att du har helt fel, men jag tycker att det blir konstigt att dra den direkta kopplingen mellan tro på en högre makt och avsaknad av kritiskt tänkande.

  • Anonym (jou)
    oanonym skrev 2018-04-12 18:32:41 följande:

    De flesta troende avfärdar andras gudsbevis, men inte sina egna, fastän bevisen påminner om varandra. Det tyder på brist på kritskt tänkande, eller special pleading angående sina egna bevis. ( hittade inte svenska ordet )


    Det är väl sant till viss del, men håller inte helt med dig. Jag har ju inte valt bort t.ex. den buddhistiska tron främst på grund av bristande bevis utan på grund av att jag helt enkelt finner en större övertygelse i den kristna tron. Och jag har nog ägnat mycket mer tid till att tänka kritiskt kring min egen tro (kanske inte så jättemycket tron i sig, men delar av den eller saker kopplade till den) än andra trosuppfattningar. Det är ju mer relevant för mig att fundera kring min egen verklighetsuppfattning, oavsett om det handlar om att hitta bevis för att kunna argumentera mot någon annan eller att jag inte förstår den värld jag lever i så är det ju på något sätt min egen tro som jag blir tvungen att se över.

    Jag skulle säkert kunna vara mycket mer kritiskt på många punkter också, men jag tror helt enkelt att det i grunden inte handlar om huruvida man har en tro på en högre makt eller ej utan snarare personligheten och andra faktorer såsom vilket sammanhang man befinner sig i eller ens uppväxt.

    Men alla tänker olika och det vill jag respektera. :) Jag vet att min tro inte är en logisk tro så jag blir inte förvånad om folk tycker att jag är knäpp som kan tro på det.
Svar på tråden religiösa saknar kritiskt tänkande