• sextiotalist

    Till köttätare...

    Anonym (Q) skrev 2018-04-23 12:30:27 följande:
    Det där har vi egentligen inte vetat så mycket om. Som tur är går forskningen framåt, annars skulle vi fortfarande vara kvar i tiden på 80-talet då man trodde att människobebisar inte kände smärta (jo, på riktigt sant och inte en överdrift).
    Till exempel har forskare kommit fram till att delfiner har ett extrem mycket mer komplexare känslomässigt än vad människor är. De kan lätt se samband och konsekvenser, så tänka kan de definitivt också.

    Man tar också och leder kor i speciella fållor och kramar dem hårt innan slakt. Just för att man vet att de känner panik innan de slaktas.
    Att de är rädda är för att de är flockdjur och att de flyttas från sin miljö och sin flock. Mycket ljud och mycket dofter etc. Dvs det är miljön som stressar upp dom, inte tanken på att de kommer slaktas.

    När min systers häst avlivades, så var han lugn och betade, han reagerade inte på slaktmasken och enligt de som var med, så visade han inte det minsta stress. Utan var avslappnad och lugn hela tiden.

    Att man kramar nötkreatur hårt innan slakt är för att stresshormonerna ska bort. För få djur är ostressade när de åker transport (även vana hästar kan bli jättestressade, även om det endast är till sitt sommarbete de ska).
    Jag såg ett program från USA där en (autistisk) professor berättade att när man ska vaccinera djuren så får de stå i en kramare, sedan testade hon den själv och även hon kände sig lugnare (det var om hennes liv som professor det handlade om).
  • sextiotalist
    Anonym (Q) skrev 2018-04-23 12:51:09 följande:
    Ja, jag sa inte att det är tanken på slakt som gör korna stressade. 
    Jag vet också anledningen till varför de blir kramade och jag vet att den metoden fungerar på alla djur, inklusive människor.

    Men vad bra att du berättade det för random folk som kan läsa tråden och lära sig något nytt.
    Du berättade det inte. Du berättade ju också en del så random folk kan läsa tråden och ta del av dina kunskaper. Visst är forum bra, man delar med sig av sina erfarenheter
  • sextiotalist

    Som jag brukar svara i sådana här trådar, helt krasst, man äter eller äts. De söta lammen, kossorna etc, deras avsikt är att omvandla, för oss djurätare, icke-nedbrytbara växter, till ätbara proteiner.
    (De lätt, för oss, nedbrytbara växterna är ofta inte ens bra för den stora delen av gräsätare, de mår bäst av det vi inte kan äta).

  • sextiotalist

    [quote=78657020][quote-nick]Anonym (vegan jag också) skrev 2018-04-23 16:16:07 följande:[/quote-nick]Nej, det gör du inte. Du bara tror det. Alla människor utom de extremt få  undantagen mår avsevärt bättre på en vegankost. Men du märker det inte förrän du sitter där med dina mediciner i pensionsåldern, istället för att ha friska år tills du dör av ålder. Iaf mkt större chans till detta. Och dito till dina och andras barn. Som får en jord att ärva.

    En gång kommer vi alla stå till svars för den yngre generationen (mååånga blir veganer nu) som kommer fråga oss: hur kunde ni...?!

    Men du, de som uppnått riktigt höga åldrar har varit allätare, så det där stämmer inte. Det som vi inte mår bra av är överätning, vilket även inkluderar överätning av kött.

    Och ja, man kan även få vällevnadssjukdomar som vegan. Jag har veganer i min omgivning och där finns högt blodtryck och även övervikt.

  • sextiotalist
    Anonym (vegan jag också) skrev 2018-04-23 16:51:06 följande:

    Du också....?

    Alltså... Jag blir mållös. Insikt om att svampar och växter kommunicerar ang sådant, får varje fritt tänkande människa att reagera och agera tvärtom. Det finns ett medvetande om att växterna kan göra så, att man då inte låter tankarna spela fritt kring vad DJUR kan göra, och därefter väljer att inte äta dom, det är så oerhört sorgligt och upprörande så man tappar hoppet om mänskligheten ta mig fan.  Det är som att ni är blockerade av en religion som ni med dagens möjligheter att skaffa information borde kunna klara att slå er ur.


    Som vanligt tycks avsaknad av animaliska proteiner ta fram en del mindre trevliga sidor hos vissa personer för i varje vegantråd jag läser så kör veganer med rätt otrevliga påhopp.

    Men man vet att just den animaliska proteinet i kosten möjliggjorde människans hjärna att utveckla intellektuellt.
  • sextiotalist

    En intressant faktor, hur skulle veganer överleva om vi endast hade levt på det som vårt land producerar? Väldigt mycket av det som är basen i deras kost är ju faktiskt importerat.
    I de flesta kulturer har man levt (och lever) på blandkost.

    Alltså, veganer får mer än gärna välja sin livsstil, det gör mig ingenting och tack och lov är de veganer jag mött IRL toleranta och inser att det är deras val, utifrån deras livsåskådning. Det jag ogillar med vissa veganer är deras missionerande och minimerande av andra kostval än deras egna.
    Jag har även några vänner på facebook som är veganer, inte ens de kör några kampanjer.

    Min sambos ena barn lever ihop med en vegan, pga allergier så kan de endast äta en eller två måltider som innehåller samma ingredienser. Det är alltså allergi mot baljväxter, avocado, nötter, flera frukter etc. De flesta allergiker jag känner, är allergisk mot något inom växtriket.
    En annan jag känner var tvungen att släppa vegankosten helt, då hennes kropp inte kunde ta emot vegetabiliskt järn och hon fick svår järnbrist. Inte ens B12-injektioner hjälpte.

    Människans kropp är skapt för blandkost, det är få som klarar av att leva ett liv endast från växtriket, de flesta behöver tillskott av något slag.

  • sextiotalist
    Anonym (Hmmm....) skrev 2018-04-24 08:07:24 följande:
    Bra skrivet!

    Ja, människan är skapt för blandkost. Mer specifikt: att äta det man hittar. Fick man tag i kött från något stort villebråd var det en lyckodag. Andra dagar blev det frön, nötter, fisk, små gnagare, frukt mm.

    Jag är inte vare sig vegetarian eller vegan och tänker inte bli det heller. Med det sagt äter vi på tok för mycket kött idag. Jag minns inte hur mycket mer kött vi äter nu än på 70-talet men det är mycket mer. Vi kan alltså minska mängden.

    Jag minns ett avsnitt av "Medicin med Mosley" som gick för inte allt för länge sedan. Där testade han både vegetariskt och köttrik kost och mätte olika värden i kroppen. Det man kom fram till där var att det bästa för kroppen var vegetarisk kost med inslag av kött. Helt vegetarisk kost var alltså inte bäst.

    Sedan beror det såklart på. Jag vill gärna att vi ska äta mer grönt hemma och mer fisk. Tyvärr är maken allergisk mot nötter, tomater, morot och diverse frukter och starkt känslig mot gurka, paprika och bönor. Kött och fisk, och kyckling, går bra.
    Som jag skrivit innan, överätning är aldrig bra, för mycket och för lite skämmer allt.
    Det är en viss skillnad att ha en balans i det man äter mot att dissa folk för att de inte väljer att ha samma kost som en själv.
  • sextiotalist
    Anonym (Veganen) skrev 2018-04-24 12:00:27 följande:

    Sorgligt vad många det är i tråden som bidrar till mord...


    Och det är just den retoriken som gör att man har väldigt svårt att ta en del veganer på allvar. Dvs det är er retorik som gör er mindre trovärdiga, inte eran kost (men vem vet, det kan ha ett samband)
  • sextiotalist
    Anonym (Innouthitodit) skrev 2018-04-25 15:28:20 följande:
    Vad gör du i detta inlägg om inte just propagerar för din sak och samtidigt anser att de som inte äter kött borde vara tystare? Jag vet att du har ett kapital av klokhet, använd det även när det gäller detta.
    Det jag säger är att vi biologiskt är allätare och att det är svårt att få i sig allt från kosten om man är vegan, det är fakta. Men det är i den här tråden, jag skulle aldrig ta upp det med en vegan, utan hoppas på att personen vet vad han/hon håller på med och tar beslut efter det.
    Och jag menar det, jag skulle aldrig, såvida inte personen verkligen verkar fara illa av det, diskutera kostvalet.
    Jag har flera veganer i min bekantskapskrets och vi kan möjligtvis diskutera recept men aldrig varandras kostval
  • sextiotalist
    Anonym (Innouthitodit) skrev 2018-04-25 15:46:57 följande:
    Fortfarande försöker du ju knäppa folk på näsan och anklagar andra för just det. Varför gör du det på internet om inte i verkligheten? Varför dubbla måttstockar och ohållbart resonemang?

    De flesta som avstår rött kött är inte veganer utan har sina egna preferenser och du kan väl ändå inte påstå att det är några som helst svårigheter att få i sig det man behöver i ett land som Sverige? Jag har som sagt svårt att se dina inlägg som något annat än propagerande och försök till smutskastning.
    Och jag har svårt att se var jag smutskastar veganer. Än en gång, i forum som detta, då kan absolut diskutera detta (och annat också) för det är ju diskussionsforum.
    För det första, jag ifrågasätter inte folks kostval, inte här heller. De får vara veganer, eller endast äta ej processad mat, eller vad som, så länge de mår bra 
    Jag skrev att jag förutsätter att de som håller en viss diet ser till att de får det som de behöver på ett eller annat sätt. Däremot om jag ser någon fara illa av någon diet, då skulle jag kanske "lägga mig i" (men det gäller de som även far illa i ett förhållande, på en arbetsplats etc)
  • sextiotalist
    Anonym (Innouthitodit) skrev 2018-04-25 15:59:07 följande:

    Så anledningen att du tar upp saker som att det skulle vara svårt att gå i sig allt man behöver i kosten som vegan är för att?... informera? Varför får då inte vegetarianer/veganer informera om nackdelarna med köttätande utan att bli ombedda att vara tysta?


    Jag hade varit mer taktfull än så, jag hade inte haft en föreläsning eller pekpinnar.

    Lustigt att du hoppar på mig, jag har inte skrivit något att folk inte får vara veganer och varit tydlig med att jag respekterar deras val
  • sextiotalist
    Anonym (Veganen) skrev 2018-04-25 22:58:05 följande:

    Såhär kan en veckas matsedel se ut för mig:

    Måndag: Ärtbollar med rödbetssås

    Tisdag: Veganska biffar med potatis

    Onsdag: Röd linssoppa

    Torsdag: Svampbiffar

    Fredag: Smokey beans

    Lördag: Irish stew

    Söndag: Het grönsakswok

    Inte helt fel va? Inga döda djur på tallriken iaf.


    Hälften kan vi skippa, baljväxter och rödbetor går bort direkt, baljväxter tål jag inte, rödbetor smakar vidrigt
  • sextiotalist
    Anonym (Veganen) skrev 2018-04-26 07:17:33 följande:
    Receptet är här: www.vegomagasinet.se/vegansk-irish-stew/ din inställning är ganska tråkig måste jag säga.
    Hur kan den vara tråkig, när hon troligen (precis som jag) få näringsbrist och följdsjukdomar av dessa.
    Än mer intressant är att mycket av det som kommer från växtriket, speciellt det proteinrika, är det som är vanligast bland allergier (ja, jag vet att det är proteinet som oftast utlöser allergi, men det verkar som proteinet från växter är mer allergiframkallande är proteiner från djurriket)
  • sextiotalist
    Vik945 skrev 2018-05-03 14:40:28 följande:
    Precis, det är helt riktigt.

    Att gråta över kritiken som riktar sig mot deras utbud är dock löjligt.
    "Buhu, det är ditt eget val och jag ska inte behöva anpassa mig efter det."
    Nej, det är korrekt men förvänta dig inte att vara fri från kritik heller.
    När de flesta kedjorna idag har veganska alternativ så kan jag definitivt förstå varför man kritiserar utbudet. De jämför väl utbudet med andra kedjor.
    Den rationella reaktionen är väl då att utöka utbudet eller att ignorera kritiken.
    Inte att gråta över kritiken.

    "Vi tycker inte det är något fel i att vara vegan och vi gör som vi vill (nej det skulle ju vara en ganska märklig position) och därför så har de ingen rätt att kritisera vårat utbud"

    Det fungerar inte riktigt så.
    Så det är helt OK att jag går in i det veganska fiket och klagar på att det inte finns en enda bakelse med äkta grädde?
    Nej, jag tänkte väl det. Precis lika lite som jag skulle gå in på ett vegankafé och klaga på avsaknad av en riktig gräddbakelse, så får nog veganer acceptera att det finns konditori där de väljer att använda riktigt smör och grädde i sina bakverk
  • sextiotalist
    Hedda04 skrev 2018-05-04 07:45:53 följande:

    Förra bilden kommer från ett av de ställen som tillhandahåller kött till "delikatessen" Parmaskinka som många glatt snaskar i sig. Här en bild från svensk grisfarm. Men vad vet jag; det kanske är vi veganer som är knasiga som lägger vikt vid sådant här.


    Jag har varit ofta inne på en sk grisfarm, det finns absolut de som missköter sina djur, men de flesta vill att deras djur ska ha det bra.

    Något som förekommer bland grisar är sk hackkycklingar, det kan gå snabbt som sjutton (även bland utegrisar) och en gris kan vara frisk och oskadad för att några timmar sedan se misshandlad ut.
    Den mannen som drev den grisfarmen, han kollade av flera gånger om dagen för att vara beredd på att sära på djuren om det behövdes, men det räckte inte alltid. De grisarna hade förresten fina halmbäddar och även möjlighet till utevistelse (men det fick ske under kontrollerade former).
    De köttdjur jag har mött (har en granne på landet som har köttdjur och en kusin) de har det jättebra. Fina stora halmtäckta hallar, möjlighet att (precis som de vill) gå ut i stora hagar, kalvarna diar sina mammor och det finns alltid en tjur med i flocken). Ägarna försöker alltid vara med vid kalvning, så att det ska gå bra
  • sextiotalist
    Vik945 skrev 2018-05-28 11:09:23 följande:
    Okej, då har vi åtminstone en gemensam grund.

    Hur menar du att din vän bara kan få i sig B12 via animaliska produkter, och hur skulle kött en gång i veckan motverka brist?
    Jag har också en väninna som har problem med att ta upp järn från växtriket, som var vegan, men var tvungen att släppa detta. Hennes kropp kunde endast ta upp animaliskt järn, hon hade testat allt annat, men det gick inte.
    Hon är inte vegan längre
  • sextiotalist
    Vik945 skrev 2018-05-28 13:00:42 följande:

    Järn skiljer sig från B12.

    B12 är en vitamin, järn är en mineral.

    Okej, det har jag inte hört talas om. Att vissa kvinnor behöver mycket järn och kvinnor i regel behöver mer järn än män har jag hört men inte om en oförmåga att ta upp järn från växter? Hur exakt fungerar detta? 

    Hemjärn har ju högre biotillgänglighet och har man extremt högt behov av järn kanske det blir mycket svårt att få i sig nog från växter utan tillskott. Men du säger att hennes kropp bara kan ta upp animaliskt järn. Förklaring till detta?


    Det har hon inte förmedlat till mig, men otaliga läkarbesök, B12 intravenöst, järnmedicin i olika former. Hennes hb var kritiskt lågt hela tiden. När hon började införa järnrikt animaliskt tillskott så började järnvärdena stiga.

    Hon var vegan, men hennes kropp fixade det inte
  • sextiotalist
    Vik945 skrev 2018-05-28 15:33:55 följande:
    Okej.
    Den enda man kan göra är att lita på det du säger, och jag tar det därför med en nypa salt. 
    Låt oss anta att det stämmer att hon faktiskt behöver hemjärn och det inte rör sig om någon typ av blödning som orsakade bristen utan en oförmåga att ta upp icke-hemjärn, vad vill du ha sagt med denna anekdot?
    Att det som fungerar på en inte alltid fungerar på andra, dvs vi är i högsta grad individer
Svar på tråden Till köttätare...