• Vik945

    Till köttätare...

    Aniiee skrev 2018-04-21 21:23:09 följande:

    Nej, jag får inte mer dåligt samvete av att äta en levande varelse än du får när du äter levande varelser. Varför skulle jag få det? Du får ju inte det. Eller det kanske du får?

    Och ja, jag likställer den (fd) levande grisen med den (fd) levande moroten här. Det har många gånger bevisats genom div forskningsprojekt att växter kommunicerar och känner, precis som djur gör.


     


    Helt rimligt att du kan äta levande varelser utan dåligt samvete.
    Men att du likställer en gris med en morot är det är det dummaste jag läst idag, förmodligen är det inte ett ärligt påstående från dig. Jag antar att du försöker ha logisk konsistens. 


    Växter saknar nervsystem och hjärna och känner därför ingen smärta såvitt vi vet. Att du har någon egen teori att dom känner smärta är orimligt. Du förmedlar ditt argument som att det är logiskt och självklart, förstår inte hur du kan tro att ditt argument är vettigt? 
    Du anser att det är samma sak att plocka och skära upp en morot som att döda och stycka en hund? Det har jag svårt att tro.

    Efter din egen logik borde du inte ha något problem med att äta människor heller om medvetande och kapacitet att känna inte har någon större betydelse än definitionen för "levande varelse", när det kommer till moral.



    "
    Dessutom vet jag att väldigt många veganer är drabbade av gullighetssjukan, så jag ger heller inte så mycket för deras argumentation av den aledningen."

    Intressant hur du använder en halmdocka för att avfärda argument medan du själv tar dina argument till det extrema för att undvika inkonsekvens. Oskyldig

  • Vik945
    Aniiee skrev 2018-04-23 15:22:06 följande:
    Fast nu skriver du om saker som jag inte har skrivit. Jag skrev att växter kommunicerar och känner, vilket är vetenskapligt belag,. inte att de känner smärta, för det har jag inte sätt några belägg för, så det srkev jaginte heller.

    En halmdocka hade varit "Alla veganer är drabbade av gullighetssjukan alltid överallt", vilket inte heller var vad jag skrev. Att väldigt många veganer är drabbade av gullighetssjukan är en erfarenhet jag har, inte en halmdocka.

    Okej, så om du kan se den skillnaden hur likställer du då grisen med moroten?
    Och när du skriver känner, vad menar du då?

    Okej. Ja, jag tolkade det som att du tror de flesta veganer är drabbade av "gullighetssjukan" och därför avfärdar argument från veganer vilket jag inser är en misstolkning.

  • Vik945
    Anonym (Hmmm....) skrev 2018-04-23 15:42:34 följande:
    Thomas DI Leva sa i ett TV-program att han inte åt svemt eftersom han var vegetarian och inte åt sina vänner. Det kanske inte var så knäppt som det lät då. Svampar är smartare än man tror. Slemsvampar kan minnas saker, hitta bäst väg i en labyrint mm. Svampar pratar med varandra och även andra växter visar prov på intelligens. Så vad ska vegetarianer äta då? Fallfrukt?

    "Det finns fler organismer som är oväntat intelligenta. Anthony Trewavas, professor vid universitetet i Edinburgh, arbetar med intelligent beteende hos växter. Många växter har förmåga att väga in information från mängder av olika källor, innan de slutligen bestämmer sig för vart de ska sända sina skott eller rötter."

    "Det är fortfarande oklart vilka mekanismer som ligger bakom växternas intelligenta beteende. Men klart är att växter har effektiva metoder att känna av små förändringar i sin omgivning. De reagerar på ljus av olika våglängder, och känner av vilka mineraler som finns i jorden. Dessutom verkar de kunna lära sig och minnas, på samma sätt som slemsvamparna.


    - Varje cell har förmågor som liknar en enkel hjärna, det sker massor av kommunikation inuti celler. Till och med bakterier kan lära sig saker och minnas, om än mycket begränsat, säger Anthony Trewavas."

    www.dn.se/nyheter/vetenskap/svampar-ar-smartare-an-du-tror/

    "Forskarna jämför svamparnas kommunikation med människornas. Svampar talar samma svampspråk men på grund av olika dialekter kan alla svampar inte förstå varandra. Eftersom alla inte förstår varandra kan de inte påbörja en kommunikation som skulle leda till cellfusion."

    www.svt.se/nyheter/vetenskap/livsfarligt-for-svampar-att-ragga-fel


     


    Ja, växter reagerar på sin omgivning och svampar och svampmycel/nätverk är mycket intressant. 
    Ser dock inte din poäng?


    Rekommenderar denna video förresten, tyckte den var intressant.



  • Vik945
    LFF skrev 2018-04-23 16:07:44 följande:
    Den typen av veganer och vegetarianer som TS som tror att en bild på en kulting/lamm/kalv och orden "Hur kan du äta denna söta lilla gulliga varelse? Mår du inte dåligt när den här söta saken dödats för att du ska få mat?" har alla drabbats av "gullighetssjukan".

    Sen finns det en hel massa vettiga veganer och vegetarianer som har vettiga argument för att man bör iaf minska sitt köttätande.

    Ja, det håller jag med om och anser inte att det är välbetänkt.


    Aniiee skrev 2018-04-23 15:56:08 följande:
    Thank you.

    Ser fortfarande inte hur något i hans inlägg skulle stödja din position, att du likställer en morot med en gris?
  • Vik945
    Nimzay skrev 2018-04-23 17:30:53 följande:
    Men snälla, man kan inte jämföra en gris med en mygga. Är för övrigt väldigt försiktig med att döda insekter bara för att, är rädd om dem och vill helst inte alls råka döda dem och så. Äter kött, och håller självfallet med om att det är stor skillnad på att slakta djur för att de ska bli mat och att mosa insekter bara för att - det sistnämnda tycker jag bara är onödigt och taskigt. Men jag tycker samtidigt inte att man kan jämföra ett däggdjur med en insekt bara för att båda är djur, enligt mig blir det en helt konstig och överdriven jämförelse om man gör det.

    Håller med. Det finns en tydlig skillnad i graden av medvetande.


    Eftersom att vi inte behöver kött för att leva och frodas så är det inte nödvändigt att äta kött. Men visst, det är det socialt accepterat och upp till var och en.
    Just att den moraliska aspekten (om grundad i välbefinnande) skulle förändras pga att man äter djuret (trots inte nödvändigt) ser jag dock inte?

  • Vik945
    klyban skrev 2018-04-23 18:59:24 följande:

    Men det är den retoriken man använder och projicerar sina egna känslor på djuren.
    Och vilket djur är mänskliga av de vi äter?


     


    Vad är din poäng?
    Även djur kan ha moraliskt värde. Hur ser du på djurplågeri till exempel?

  • Vik945
    Anonym (Omnivor) skrev 2018-04-23 19:30:51 följande:

    Jag äter både kött och vegetariskt, köper läderkängor och ullkläder. Dvs kvalitet som håller länge och är bättre för miljön än de syntetiska materialen med skadliga kemikalier som ändå behöver slängas efter en säsong. Sen vill jag äta naturliga råvaror och inte kemiskt sammanställd quorn eller sojaprodukter som är gjorda för att efterlikna kött, eller för den delen korv och färdigköpta köttbullar heller. Jag äter det som är hälsosamt och det är knappast vegetariska köttsubstitut eller sojamjölk. Så ja, djuren som individer är mindre viktiga för mig än miljö och hållbarhet. Men veganer väljer ju sitt samvete före hälsa och miljö (både egen och andras), som ju är det större perspektivet.


    På vilket sätt utsätter man sig för hälsorisker om man äter en växtbaserad kost som uppfyller behovet av näring menar du?

  • Vik945
    nihka skrev 2018-04-23 20:44:54 följande:
    Menar du en strikt vegankost med eller utan kosttillskott?

    Så att man uppfyller behovet av näring, dvs åtminstone b12 tillskott/berikade livsmedel.


    Alternativt äta sin egen avföring.

  • Vik945
    nihka skrev 2018-04-23 21:51:47 följande:
    Om man inte får i sig tillräckligt med B12 kommer det inte att finnas i avföringen heller. Det är bara om kroppen inte klarar av att ta upp B12 i tarmen som den kan följa med avföringen ut. Och då gäller det att äta en köttätande persons avföring vilket inte borde kunna räknas som vegansk kost.

    Alltså utsätter man sig för hälsorisker om man äter en växtbaserad kost utan att äta andra människors bajs eller tillskott/berikade livsmedel. Du kan inte få i dig allt du behöver naturligt.

    Jag, som sagt... B12 tillskott/berikad mat.


    Som jag förstår det så har vi bakterier som producerar B12 som vi inte tillgodogör oss utan istället gör oss av med via avföringen.
    Hört talas som någon studie där man framgångsrikt behandlade/omvände B12 brist hos veganer genom att förse dem med B12 utvunnet ur deras egen avföring.
    B12 är ingenting som kött helt magiskt innehåller.


    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7354869

    Undrar också om man teoretiskt sett skulle kunna få i sig nog med B12 från jord och smuts också.
    Men du nämner "naturligt", vilket kan diskuteras. Konstgjort är dock mer passande, men samtidigt dricker du kranvatten, äter onaturlig mat själv, använder tandkräm, medicin m.m. Onaturligt är inte nödvändigtvis något dåligt. Du har omöjligt logisk konsistens där så förstår inte varför du nämner naturligt?

  • Vik945
    Anonym (Biobonus) skrev 2018-04-23 23:29:51 följande:
    Redan i sjuan får man lära sig hur näringspyrsmider och näringskedjor och vävar ser ut, och hur människan kom att bli en toppkonsument. Att människan började äta kött (och tillaga det) gjorde att människans hjärna kunde utvecklas markant.

    Dessutom är det mycket energikrävande att smälta vegansk kost och tidskrävande att äta den:

    "Studier av nutida människor som lever på extrema dieter, som enbart rå föda, har bekräftat tillagningens betydelse. Om födan var vegetabilisk, med grönsaker och bär, måste personerna konsumera fem kilo mat om dagen för att täcka dagsbehovet om cirka 2000 kalorier. Om rått kött ingick i dieten blev den energitätare, men det krävdes ändå cirka tre kilo mat för att täcka energibehovet. En kontrollgrupp som åt blandad kost ned tillagad vegetabilisk och animalisk föda behövde bara äta knappt två kilo mat."

    Källa: www.svd.se/matlagningen-satte-fart-pa-manniskans-evolution

    Men veganer kanske har mer tid över för ätande.

    Vilket svammel... ? 
    Inte att vi utvecklades pga att vi började tillaga maten och kött då det var en bra kalorikälla så det är fullt möjligt. Om det var någon stam som hade haft tillgång till ballerina så skulle om fullständigt dominera pga kalorierna.

    Du förstår väl att veganer inte sitter och konsumerar sallad och bär för kalorier?
    Inte heller bara rå föda.


    Kalorierna kommer dels från kolhydratskällor som... Ris/pasta/potatis/havregryn/vete/quinoa/frukt exemplvis, som även köttätare äter...?

    Sedan istället för kött äter de bl.a linser/bönor/tofu och andra livsmedel med hög proteinhalt.


    Fett har mer kalorier per gram så nötter/frön/avokado/kokos/nötsmör m.m innehåller mer kalorier per vikt.

    Det är helt korrekt att det krävs större volym mat för att nå samma energi med växtbaserad "whole food" kost men du verkar ju helt vilsen.

    Inkluderar du även skräpmat, godsaker och oljor i kosten kan du utan problem bli smällfet på en växtbaserad kost om så önskas. I regel går man väl ofta åt andra hållet och vill minska risken för vanliga och dödliga sjukdomar och förbättra livskvaliten?

Svar på tråden Till köttätare...