• enanna

    Ska en 8-åring få välja frisyr själv?

    Självklart får ungarna bestämma över sitt hår själva, inom rimliga gränser. Min treåring har hittills varit korthårig men vill nu låta det växa, så det håller vi fast vid så länge inte tvätten och borstningen blir ett problem. Min åttaåring har alltid velat ha långt hår men har ibland haft pannlugg ibland inte, helt okej, så länge vi vuxna vid behov har fått sätta upp det (pannluggen eller hela håret). Min nollåring är ännu oklippt, men jag velar mellan att klippa pannluggen eller låta växa så att det tidigare går att sätta upp.

    Alla mina barn har tagits för både flickor och pojkar. Har självklart aldrig stört!

  • enanna
    Paxton skrev 2018-04-23 10:44:07 följande:

    Varför skriver du ? pannlugg ?? Finns det något som heter ? öronlugg?? ?Nacklugg?? ?Tinningslugg? eller ?hjässlugg?? Det heter väl bara ?lugg?? Och en lugg kan aldrig finnas någon annan stans än för pannan. Därför känns det onödigt att definiera luggen. Det blir som att säga ? benbyxor? eller ?handhandske?. - Titta, vilka snygga fotskor! De skulle passa snyggt till min nya kroppsklänning!

    Mvh en ordfaschistisk frisör som nyss klippt lugg på sin son


    Haha! Ja du, tänk vilket överdrivet och hånfullt svar du fick till, bara för att du inte gillade mitt ordval. Jag kan förresten upplysa dej om att pannlugg är ett fullt gångbart ord, synonymt med ordet lugg. Antagligen finns det statistiskt sett regionala skillnader, som ändå inte påverkar graden av korrekthet.Eftersom du verkar mycket språkintresserad, kanske du vill veta att ordet troligen kommer från verbet lugga. Att lugga är det samma som att dra någon i håret. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för ordets användning rörde faktiskt en manspersons skägg. Jag är absolut ingen historiker, men jag gissar att skägg på 1600-talet sällan var friserat så att man ens med god vilja kunde säga att det nådde pannan. Men ska du leka språkpolis i fortsättningen så har jag några tips:

    1. Välj en trevligare stil, måste man håna nån annans ordval för att man själv tycker annorlunda?

    2. Lär dej att stava till fascist.

    3. Låt bli att ge dej på en lingvist ;)

    Varifrån tror du förresten att ordet handske kommer?
  • enanna
    Anonym (Charlotte68) skrev 2018-04-24 14:51:21 följande:

    Att pannlugg finns med beror nog på att det är vad det heter ... på en HÄST. :D

    (Ursäkta OT från trådstarten!)


    Nej, så enkelt är det inte. Kollade du Wikipedia, eller?
Svar på tråden Ska en 8-åring få välja frisyr själv?