• Anonym (ensamstående i 15 år)

    Att vara gift och gemensamt ta hand om hus och hem verkar vara himmelriket

    Bor i ett familjeområde kan man säga. Det bor bara barnfamiljer här. Gifta med två, tre barn. Två bilar och fina villor. Och så jag då. Ensamstående sen femton år tillbaka med mina tre barn. 

    På varje föräldramöte och skolavslutning är det jag som är där. Övriga föräldrar kommer två och två. De har med sig anteckningsblock och antecknar det viktiga. De har frågor och förslag på förbättringar och tips. Jag blir så fascinerad. 

    Tänk att ha en man som är så engagerad i sina barns skolgång att han tar med sig ett anteckningsblock! Tänk att ha en man som hämtar och lämnar. Går och handlar och förbereder middagen. Bäddar sängen och frågar hur ens dag var och kommer med förslag och vill diskutera semesterresan. 
    En som byter lampor och en som skjutsar en till flygplatsen och hämtar en när tåget är inställt. 
    En som man kan bolla med när man måste fatta jobbiga beslut. 

    Ni som är gifta måste ha ett himmelrike till liv. Ni kan omöjligt bli trötta, utbrända, deprimerade och utslitna. Så känner jag när jag ser er på ica, på föräldramöte, på träningarna, på dagis, i trapphuset, på balkongen osv osv. Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns att ha ett sånt liv. 

  • Svar på tråden Att vara gift och gemensamt ta hand om hus och hem verkar vara himmelriket
  • Fluffis
    Anonym (Olika parmesan olika chans) skrev 2018-05-07 06:58:45 följande:

    Så är det inte alls. De par som är välutbildade och delar lika på hushållsarbeten och föräldraledighet skiljer sig väldigt sällan. Nästan alla par som ts ser med engagerade och delaktiga pappor kommer därmed hålla ihop.

    Skilsmässostatistiken höjs pga vissa grupper i samhället. Lågutbildade med särkullsbarn skiljer och gifter sig rätt ofta med många under sin livstid. Par som gift sig unga eller fått barn tidigt skiljer och gifter sig också många gånger med olika.


    Ja, absolut är det så! Tänkte inte på det kl 03.21.

    Med jämställdhet tar man sig långt, betydligt längre än ojämställda par med gammeldags könsroller.
  • Anonym (Bådeoch)

    Jag har haft ett dåligt äktenskap, varit ensamstående och har numera ett lyckligt förhållande.

    I det dåliga äktenskapet med en man som var spelberoende och konstant otrogen mådde jag såklart inte bra. Och jag upplevde att han inte gjorde något alls hemma.

    Som ensamstående förstod jag att han faktiskt hade gjort endel som jag inte märkte i min bitterhet. Att vara ensamstående med jobb, hus och barn är verkligen inte lätt. Man hinner helt enkelt inte med mer än miniminivå på allt. Egna intressen eller träning är bara att glömma. Det är ett annat universum kan man säga.

    Nu har jag ett lyckligt förhållande men vi bor ej tillsammans. Om vi gjorde det, skulle det nog vara himmelriket med både känslomässigt stöd och att hjälpas åt med det praktiska.

    TS, jag som sett flera sidor förstår dig helt. Det är så enormt underlättande att vara två. Alla som lever tillsammans med någon borde anstränga sig för att uppskatta det som partnern gör även om hen inte är perfekt! Alternativet är så mycket värre och jobbigare (även om man såklart måste lämna om man blir misshandlad eller liknande. Då finns inte ens något alternativ. )

    TS, var inte bitter vill jag också säga... det finns massor av bra män. Släpp bara på utseendekrav så bara dräller det med fantastiska män där ute.

  • Anonym (Förstår)

    Jag förstår dig TS. När man som ensamstående hör hur otroooligt stressade folk är trots att de är TVÅ vuxna i familjen är det lätt att känna... i bästa fall att man blir lite full i skratt.

    Men å andra sidan är mitt liv mycket enklare nu när jag är ensam, än det var med en dålig partner.

  • LFF
    Anonym (ensamstående i 15 år) skrev 2018-05-07 00:18:47 följande:

    Ni som är gifta måste ha ett himmelrike till liv. Ni kan omöjligt bli trötta, utbrända, deprimerade och utslitna.


    Ska hälsa det till min gamla skolkamrat som äntligen jobbar igen efter att hon blev totalt utbränd för 4 år sedan trots att hon är lyckligt gift och att de delar på allt med hus och hem.
  • Anonym (Ja)

    Vi har det nog så där som du beskriver TS. Vi delar på härmingar, lämningar, matlagning, vi planerar semester tillsammans och vi går båda två på föräldramötena.

    Vi har ett rätt obefintligt sexliv, det är väl det jag kan se som jag önskar vore annorlunda. Men själva partnerskapet i vår familjeliv, det delar vi hundra procent.

  • Gina43

    Fast det är med tid och energi som med pengar: kommer det mer i kassan så förbrukar man ofta mer. Det är alltså inte två som delar på den belastning som du ensam bär, utan man har tagit på sig mer, för två, för att det helt enkelt blir så. Det är förstås tufft att vara själv med boende, barn och jobb, inget snack om det. Du har ju ingen som kan byta av dig i köket osv. Att du håller ihop gör inte att de i tvåsamhet lyckas med det ens när de är flera. Det du ser är en bild som du också väljer att se/är mottaglig för.

  • Anonym (Kille)

    Som kille kan jag verkligen förstå svårigheten. Har ett barn på 2 år och om jag tagit hand om honom ensam hade det verkligen varit ett helvete.

    Jobb, matlagning, hämta/lämna på dagis, sjukhusbesök, diskning, städning, tvätta kläder. FYFAN tror inte jag hade klarat, eller tvingats jobba 50 procent kanske..

  • Anonym (fru ida)

    Jag är gift och jag håller med dig, ts. "Livspusslet" är ett modernt icke-existerande påfund. Det blir vad man gör det till och man måste inte ha allt.

  • Mandel

    Jag är gift, men jag kan nog inte påstå att vi tar gemensamt ansvar utan jag har ansvaret för allt det dagliga och lite till. Bor i villa med stor tomt och jag fixar både in och utsidan samt bilen själv. Behöver ingen karl för att byta glödlampor eller skruva ihop saker heller...

    Så nej, alla gifta delar inte allt ansvar för hem och barn precis på mitten

    "Det en kvinna aldrig får gjort är det hon ber sin man om"


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (ensamstående i 15 år)
    Mandel skrev 2018-05-07 16:28:40 följande:

    Jag är gift, men jag kan nog inte påstå att vi tar gemensamt ansvar utan jag har ansvaret för allt det dagliga och lite till. Bor i villa med stor tomt och jag fixar både in och utsidan samt bilen själv. Behöver ingen karl för att byta glödlampor eller skruva ihop saker heller...

    Så nej, alla gifta delar inte allt ansvar för hem och barn precis på mitten

    "Det en kvinna aldrig får gjort är det hon ber sin man om"


    Nu handlar det inte om att ?behövs? en man dom byter glödlampa. Det fixar jag också som allt annat som måste göras. Det handlar om att folk som är gifta, oavsett om man delar rakt av eller inte, inte kan föreställa sig arbetsbördan hos en ensamstående. Det går inte om msn inte levt som det i tio år. Då kan vi prata om hur det ör.

    Att kunna delegera bara En uppgift åt en annan människa är för mig värsta lyxen. Att någon handlat in veckans livsmedel känns som ett berg lyfts undan för mig.

    Som att försöka förklara för en som inte fött barn hur det känns.
Svar på tråden Att vara gift och gemensamt ta hand om hus och hem verkar vara himmelriket