Forum Hälsa: Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Adenomyos

  Sön 27 maj 2018 17:29 Läst 14057 gånger Totalt 3 svar
  Visar endast inlägg av elso - Visa alla inlägg
  Sön 27 maj 2018 17:29

  Finns det någon här inne som har adenomyos? Vad har ni fått för information från era läkare?


  Många läkare i Sverige menar på att det är lite ärrvävnad i livmodern varannan kvinna som fött barn har och att det inte orsakar mycket problem. Experter utomlands har en helt annan syn på sjukdomen.


  Adenomyos är en form av endometrios som växer inuti livmodermuskulaturen. Det har blivit en egen diagnos och särskiljs från endometrios med anledningen att det inte kan spridas ut från livmodern. Tillståndet omfattas inte av de nationella riktlinjerna för endometrios med Socialstyrelsens förklaring att vägledningsbehovet anses vara begränsat.


  Vanliga symtom är smärtor i nedre buk och rygg samt strålande smärtor ut i benen. Adenomyos kan exempelvis orsaka stora blödningar från livmodern och smärtor vid sammandragningar under mens eller samlag. Menscykeln kan krympa och smärtan kan ofta vara värst i slutet av eller precis efter mens. En livmoder med adenomyos kan bli inflammerad, förstorad, ändra färg och konsistens, samt påverka närliggande organ. Det är exempelvis vanligt att ha problem från urinblåsan som kan vara påverkad av det inflammatoriska tillståndet. Det är också vanligt med svårigheter att bli gravid, missfall samt för tidig förlossning. 


  I Sverige vet många gynekologer varken hur adenomyos diagnostiseras eller vad det är. Tillståndet behandlas med syntetiska hormoner eller hysterektomi, dvs att operera ut livmodern. Ledande endometriosexperter utomlands tar stor hänsyn till adenomyos i analyser och rekommendationer av behandlingar och operationer. Det finns operationsmetoder som går ut på att klippa nervtrådar till livmodern, eller att avlägsna adenomyos inuti den, samt exempelvis ultraljudsbehandling.


  Vi alla borde gå ihop och kräva att adenomyos omfattas av de nationella riktlinjerna för endometrios.


  Skriv under namninsamlingen för det gemensamma remissyttrandet genom länken! www.mittskifte.org/petitions/det-racker-inte-svar-till-socialstyrelsens-remissversion-av-nationella-riktlinjer-for-endometrios


    • Tis 29 maj 2018 00:47 #2

  Det kan absolut vara det! Hur länge var/är du i kemiskt klimakterium och har det hjälpt mot dina symtom? Var det adherenser som hittades under operationen kanske? (Sammanväxningar) Togs det bort? 


  Svenska läkare har svårt att diagnostisera adenomyos på VUL och under titthålsoperation. De nya VUL-apparaterna på de större sjukhusen kan användas för diagnostisering av någon som vet vad den ska titta efter. MR kan också användas. Be att få göra det! <3 Du ska inte behöva undra vad dina symtom kommer ifrån. Hjärta

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll