• Anonym (..)

    Är det verkligen värt det att skicka barnet till privatskola långt från hemmet?

    Anonym (B) skrev 2018-06-09 17:03:24 följande:
    Jag håller med om det. Vet bara inte vad som är "den bästa skolgången" och "det bästa nätverket" i det här fallet.
    Det är inte så enkelt som att sätta barnen i överklasskolor och inbilla sig att de får ''det bästa nätverket''. Man inbillar sig att barnet ska få den rika överklassen i sitt nätverk men det är inte så det fungerar.

    Om du inte kan ge barnet lyxvaror och lyxvanor har ditt barn inget att komma med utan kommer i sammanhanget att vara fattig om ni är en vanlig medelsvensson med medelinkomst.
    Barnens ärver sia nätverk av föräldrarna i det sociala skiktet och är inte NI där kommer barnet inte att tas upp. Det kommer att accepteras men inget mer än så bara för att det går i samma klass.
    Så summan av kardemumman för en medelsvensson är att barnet kommer att ha ett mycket sämre nätverk än om det går i en skola som inte är överklassens högborg.

    Som någon sa: det bästa du kan göra är att ge barnet en trygg och studiemotiverande uppväxt.
  • Anonym (..)
    Anonym (B) skrev 2018-06-09 17:50:00 följande:
    Nej det är väl lite det här jag menade med mitt inlägg. Tanken är ju dock inte att barnet ska tas upp i överklassens nätverk på så sätt. Maken snackar om att han vill öka chansen att klasskamraterna är studiemotiverade och presterar i skolan, i hopp om att det ger bra inflytande på vårt barn. Lite "man blir som man umgås"- tänk i just det.

    Men annars är precis det du beskriver det jag är rädd för - att barnet ska känna sig fattig och som att det inte passar in. Att det får svårt med vänner pga det här och skulle må bättre och ha större chans att träffa bra vänner på en skola som ligger i området där vi bor. Där de går barn med liknande bakgrund och de kan träffas och umgås lättare utanför skoltid. Men jag vet inte. Det kanske inte är så.
    Det bästa sättet att få ett studiemotiverat barn är att ge barnet det som förälder. Det du tänker på är kamrattryck och det kommer att ha större betydelse än föräldrainverkan först i tonåren och då är det redan för sent för att skapa studiemotivation.

    Kamrater på hemmaplan med ungefär samma socioekonomiska bakgrund, studiemotiverande föräldrar och så förstås kärlek och trygghet har enormt mycket större inverkan än de ''rätta'' skolorna med de ''rätta'' barnen.
  • Anonym (..)
    Anonym (asdf) skrev 2018-06-09 17:54:26 följande:
    Jag skulle nog tänka precis som du. Men om skolan i ens närområde vore helt katastrofal skulle jag säkert tänka om.
    Man kan alltid välja en friskola som ligger hyfsat i närområdet. Dit är det sällan absurt långa köer.
  • Anonym (..)
    Anonym (bra) skrev 2018-06-09 19:27:27 följande:
    Ett barn ärver definitivt inte sina föräldrars nätverk. De bygger sina egna. Bara för att någons föräldrar var undersköterskor och arbetslösa så betyder inte det att barnen kommer hamna i samma ekonomiska misär. Däremot kommer sällan barn från samhällets toppskikt kommer hamna i ekonomisk misär, för det finns tillgångar (bla jobb)  i familjen/släkten som håller dem flytande.
    Nu pratar jag om överklassen, de som dominerar i de skolor TS nämner och att det ger ett bra nätverk.
    Det är faktiskt inte så det fungerar i det sociala skiktet utan barnen ärver sina föräldrars. För Svensson är det en annan sak och det ''sociala arvet'' existerar knappt.

    Sen halkar du på socioekonomi och det är irrelevant i sammanhanget.
  • Anonym (..)
    Anonym (asdf) skrev 2018-06-09 21:07:58 följande:
    Är valet av skola verkligen så viktigt som vissa här vill göra gällande? Positiva aspekter med elitskola är att barnet vistas i en intellektuell miljö med krav och eventuellt nätverkar med välbeställda. Nackdelarna är långt pendlingsavstånd, inte ha sina skolkamrater i närmiljön och eventuellt socioekonomiskt utanförskap. Vad väger tyngre? Finns det någon forskning om att det går bättre för barn att hamna i en elitskola?
    Det finns inga elitskolor i Sverige. Du pratar om skolor dit överklassen söker sig och det är en helt annan sak. Det drillar inte begåvade barn på det sätt man menar med ''elitskolor'' utan det är barn till föräldrar som räknas tillhöra samhällets toppskikt. 
    Därför finns det inte den forskning du frågar efter i Sverige.

    Däremot finns det gott om människor med medelklassbakgrund som har gått på de skolor som nämnt och som idag vittnat om att de kände ett enormt utanförskap, bla pga socioekonomiska faktorer. (Va? Vem åker inte halva världen runt på weekends och bär Prada? Herregud så torftigt. Vem hänger med till mitt krypin till Paris på lovet?)

    Många gör som du och tror att välbeställd=intellektuell och högpresterande. Det är inte så det fungerar i svenska skolor.

    Tyngst väger alla dagar i veckan att inte hamna i ett utanförskap. intellektuell miljö styr man i otroligt hög grad själv som förälder i hemmiljön. Svensk skola kan här bara vara ett komplement. Dvs, du kan aldrig avsäga dig ditt föräldraansvar och lägga det på skolan oavsett hur länge du letar i Sverige. Ska du sätta ditt barn i en elitskola som präglas av intellektuell miljö måste du söka dig utomlands.
  • Anonym (..)
    Less is more skrev 2018-06-09 21:29:57 följande:
    Jag kan iofs tycka att det skulle kunna vara bra med elitskolor i Sverige.

    Jag tänker dock att en elitskola inte handlar om att ett barn kommer från ett överklassområde med rika föräldrar som har ställt sina barn i kö från födelsen.

    Utan en riktig elitskola borde inrikta sig på att ta in särskilt intelligenta och studiemotiverade elever oavsett bakgrund. Det borde vara barnets intelligens samt förmåga att omsätta i handling som är viktigt.
    Jag håller med dig helt här. Sverige skulle behöva elitskolor som grundar sig på prestation, förmåga och begåvning. Sådana finns inte alls idag. Miljöerna i skolorna kan, som någon sa, skilja sig rejält åt, men trots det är de inte elitskolor.


  • Anonym (..)
    Anonym (asdf) skrev 2018-06-09 21:43:46 följande:
    Uttryckte mig nog dåligt. Oavsett så tror jag att barnen generellt sett är mer begåvade och studiemotiverade i en sådan skola och att undervisningen mer välfungerande.

    Men håller med dig om det där med att utanförskap aldrig är bra. Men det beror ju helt på vad man tror att slutresultatet kommer att bli. Bor man i ett väldigt utsatt område där risken för att hamna i kriminalitet och drogmissbruk på den närmsta skolan är hög så kan man ju som förälder köpa ett visst utanförskap för sitt barn i utbyte mot att slippa misär. Men tror man att det kommer att gå någorlunda bra oavsett så är man ju inte lika riskbenägen. Tror man måste väga för och nackdelar, precis som med allt annat.
    Knappast mer begåvade, det är en myt.
    Studiemotiverade och krav på att prestera i skolan däremot.

    Självklart är barnens prestation avhängigt med hur skolmiljön fungerar.

    Utanförskap är illa oavsett vad det baseras på. Att bo i misär som du kallar det skapar inte kriminella barn utan det är avhängigt med hur barnet har det i hemmet.
Svar på tråden Är det verkligen värt det att skicka barnet till privatskola långt från hemmet?