Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Venezuela ekonomi

    Daygamer skrev 2018-07-24 21:02:23 följande:
    Vadårå?

    Hur kan den gå upp men inte ner? Makroekonomi?
    Som svar på den enorma kris som orsakats av att man envisats med den icke-fungerande ideologin socialism har man tryckt upp massor med sedlar i höga valörer för att på konstgjord väg betala för det man egentligen inte har råd med.

    De monopolpengarna blir naturligtvis inte värda en förmögenhet om man ändrar ekonomiskt och politiskt system och med det får ordning på ekonomin.
  • K Markatta

    Och ännu en gång verkar lösningen på de problem som orsakats av socialism vara... mindre socialism:

    www.svt.se/nyheter/utrikes/lyxbilar-rullar-pa-gatorna-dumpar-venezuela-socialismen

    Dumpar Venezuela socialismen nu?

    Omsvängningen började 2019 när president Nicolas Maduro slutade bekämpa dollariseringen av ekonomin och överraskande förklarade att användandet av dollar kunde vara en nödvändig krisåtgärd för att få ekonomin på fötter. Man skulle kunna säga att regeringen till slut gav efter och tillät en ekonomisk verklighet som växt fram i det fördolda. Och sedan har det rullat på.

    I dag används dollarn helt lagligt och öppet sida vid sida med den inhemska valutan. Dollariseringen har hjälpt till med att få hyperinflationen under kontroll. Att regeringen skulle använda sig av den stora fienden USA:s valuta hade varit otänkbart för bara några år sedan. Men det är inte den enda marknadsorienterade reformen som Maduros regering genomfört.

    Regeringen har lyft priskontrollerna som reglerade priset på en rad basvaror. Samtidigt tillåts import utan att betala tull vilket fyllt Venezuelas många nya affärer med utländska varor. Och på flera håll i landet lämnar myndigheterna nu tillbaka företag som tidigare exproprierats av staten.

    Varubristen som karaktäriserade landet för några år sedan är bortblåst. Och några av de miljontals venezuelaner som lämnade landet under krisen har börjat återvända. Men den ekonomiska återhämtningen har fördjupat klyftorna i samhället. I fattiga kvarter och ute på landsbygden är verkligheten en helt annan än i de bubblor av överflöd som växt fram i delar av Caracas.

    Socialistledarna Hugo Chavez och Nicolas Maduros ansikten syns allt mindre på gatorna. I välbärgade östra Caracas märks istället en explosion av lyxbilar och nya exklusiva restauranger. En bidragande orsak har paradoxalt nog varit USA:s och Europas sanktioner mot personer kopplade till den venezuelanska regeringen. Landets toppskick har helt enkelt inte kunnat resa och spendera sina pengar utomlands utan istället tvingats investera och konsumera på hemmaplan.

Svar på tråden Venezuela ekonomi