Inlägg från: jennie08 |Visa alla inlägg
  • jennie08

    Julibebisar 2018

    Min bästa vän bor i Norge och alla hennes 4 barn har börjat förskola när de var från ca 6 månader. Tror äldsta var ännu yngre. Det som är bra för hennes del är att hon är förskollärare så hon kunde ha barnen där där hon jobbade så hon kunde gå till avdelningen och amma. Helt sjukt egentligen men tittar man på resten av världen så är det ju inget ovanligt. Min kompis som bor i Holland var hemma i 2-3 månader.

    Föräldraledigheten i Sverige är oslagbar.

  • jennie08
    Iowhannah skrev 2019-02-22 08:52:41 följande:

    Men wow! Har de speciella bebisavdelningar då? Inget av mina barn har ätit hela portioner mat vid sex månader liksom.


    Var tvungen att kolla upp med henne så jag inte fantiserade ihop något som inte stämde :) Men hennes äldsta började när han var 4 månader men det var för att han kunde gå på samma avdelning som hon jobbade på. Hon sa också att de har småbarnsavdelningar där de börjar från det att de är ca 9 månader. Så i 9 månader kan man vara hemma med 100% av lönen eller så kan man välja att stanna hemma i 1 år med 80% av lönen.
  • jennie08

    Hallå hallå

    Hur är det med alla? Edward mår bra och det är så roligt nu när han är 7 månader och är med på ett helt annat sätt. Verkligen ingen liten bebis längre. Får dock lite panik över att tiden går så fort. Hjälp!

    Han har inte börjat krypa men vänder sig nu åt båda hållen så han tar sig runt ändå. Han äter lite mer också och vi har kommit på att nästan all mat från Hipp går ner. Men jag ammar ganska mycket så det blir bara 1-2 mål mat om dagen.

    En annan sak är att han är så lös i magen. Han bajsar flera ggr på dagen och även på natten. Förut var han ju helförstoppad men nu är det tvärtom. Annars sover han riktigt dåligt just nu igen. Hade några bra nätter men nu vaknar han hela tiden och somnar inte om förrän han ammas. Skitjobbigt!

  • jennie08
    Utvandraren2 skrev 2019-03-01 21:29:17 följande:

    Det stämmer delvis. Kom nya regler från 1 juli. Om mamman tar sin del och den gemensamma måste mamman tillbaka till jobbet när bebisen är 6,5-7 månad beroende på om man födde vid bf eller bf+14. Men pappan kan vara hemma i tre månader, alltså tills bebisen är 9,5-10 månader. Sen måste man börja att betala förskolan från augusti, oavsett om man väljer att utnyttja platsen eller ej. Många har därför inte råd med annat än att låta barnet börja då. Är det fött i november är det alltså 9 månader då.


    Min väns yngsta är 2 år så hon har säkert inte koll på de senaste reglerna men det låter ju helknasigt. Här har vi dessutom en maxtaxa för förskolesvgiften och syskonen får bra rabatt. Så vi betalar inte särskilt mycket egentligen och då får barnen lunch, mellanmål, frukt.

    Jag är väldigt tacksam för de regler och lagar vi har för föräldrapenning och ledighet här i Sverige. Och jag har upplevt båda sidor av myntet då vi hade sämre ekonomi när sonen föddes för snart 14 år sen. Med honom kunde vi vara hemma i 1 år och 1 månad och många tyckte att han var liten men jämför man med resten av världen så är det ju ändå bra mycket längre än vad andra kan vara hemma. Nu har vi en mer stabil ekonomi och en bra buffert vilket gör att vi kan vara hemma längre. Så rättvist eller inte - jag är så glad över att möjligheten finns att kunna vara hemma längre.
  • jennie08
    Lillflickan skrev 2019-03-04 08:02:33 följande:

    Min lilla har nu hunnit bli åtta månader.

    Den ljuva tiden när hon sov hela nätter är förbi. Nu vaknar hon vid ett eller tre, ibland både och, och vid fem eller sju eller både och. Förut kunde nappen räcka, men nu är det amma som gäller. Försöker utan en stund, men det tar sån tid så ganska ofta ger jag upp och ammar.

    Utvecklingsmässigt har det hänt mycket. Hon rullar nu obehindrat och snurrar runt som en klockvisare efter leksakerna. Hon har också lärt sig att sitta hyfsat.

    Hon äter massa mat. Känns som om det inte finns något stopp i henne. Hon hade gått upp från 8,5 till 9,1kg på tre veckor. Vart ska detta ta vägen?

    Vi kämpar lite med magen. Hon har lite svårt att få ut bajset. Så vi ger katrinplommon. Men jag tycker hon pruttar så mycket. Tror att det är en del av problemet med sömnen. Hon vaknar av magen och pruttarna igen. Har ni några tips? BVC tycker jag mest viftade bort det, typ ammande bebisar kan inte bli förstoppade. Och det är hon ju inte heller, det verkar bara jobbigt.


    Men hon ammas ju inte bara?! Såklart de kan bli förstoppade när de äter vanlig mat OCH ammas. Vi har haft jätteproblem med Edwards mage sen han började med mat. Så i perioder har vi fått backa med maten och amma mer. Jag tycker att det är svårt att balansera. I ca 2 veckor har E varit jättelös i magen och bajsat 5-6 ggr per dygn - även på natten. Nu är han förstoppad igen. Så jobbigt.

    Sen ammar jag honom ca 5-7 gånger per natt. Jag hade ju hoppats att han skulle sova lite bättre vid det här laget men det verkar inte så. Nappen duger inte alls på natten utan då är det bara bröstet som gäller.
  • jennie08

    När E är förstoppad så kör vi på med katrinplommonpure och minskar på maten samt ökar amningen. Då brukar det ge med sig. Vi brukar också massera magen och hjälpa till med att trycka hans ben mot hans mage. Då brukar det komma en del bajs även om det är hårt.

    När det var som värst gav vi ingen mat utan jag ammade tills magen kom igång igen.

    Det är några dagar kvar till Edwards nästa språng men jag märker redan nu att han är väldigt mammig och har stenkoll på vart jag är. Har också börjat knorra när jag lämnar rummet. Nätterna är också sämre och inatt var nog värsta natten hittills. Han somnade vid 19.30 pch vaknade sen ca 1-2 ggr per timme HELA natten. Hemskt.

    Annars leker vi mycket tittut och sjunger ramsor. Superkul. Hehe

    Han försöker också klappa händerna och är en solstråle när han lyckas. Så stolt. Haha

    Rent grovmotoriskt händer det inte så mycket. Han sitter bra och vänder sig åt båda hållen men ålar inte eller gör något försök till att krypa.

    Alltså få för magsjuka. Är så rädd för det. Tycker var och varannan person verkar vara magsjuka just nu. Jagtvingar barnen att tvätta händerna frenetiskt. Hehe

  • jennie08

    Skönt lowhannah att du slapp bli magsjuk. Kan typ inte tänka mig något värre.

    Jag märker att Edward är i ett rejält utvecklingssprång. Han har fått ett humör som inte är att leka med. Skriker i falsett både när han är arg och glad. Vill absolut inte vara någon annanstans än i mitt eller eventuellt pappas knä. Han följer mig slaviskt med blicken och gnäller så fort han inte kan se mig. På nätterna ammar ammar ammar vi.

    Har försökt att ha honom på golvet för att jag tänker att om han inte är där så kommer han ju aldrig lära sig att krypa men det går inte just nu. Några minuter kan han ligga där sen skriker han tills någon tar upp honom. Det enda han gillar är när vi åker iväg någonstans så han har annat att titta på. Han klappar händerna och jaa typ vinkar, fast han fattar nog inte att han vinkar.

    Hehe - någon annan som har lika roliga dagar som vi har?

  • jennie08

    Här är det också riktigt struligt med nattsömnen. Han vaknar i stort sett varje timme hela natten. Jag är så trött på eftermiddagarna så jag somnar varje gång jag lägger Edward. Jag hoppas innerligt att det blir bättre snart. Oftast ger han sig inte förrän han får bröstet också så det blir ju jag som tar varje natt. Jag hoppas på att få lite sovmorgon imorgon.

    Edward äter väl iaf en till två måltider med riktig mat. Han har gått över till 8-månaders burkar med mer bitar i. Han gillar endast Hipps burkmat så vi kör med det ;) och pannkakor! Det gillar han riktigt mycket. Problemet är bara att han blir så förstoppad. Men nu har vi fått telefonnr till en barnläkare som kan skriva ut laxermedel till honom. Annars ammar jag bara.

    Edward kryper inte alls. Han har inte ens kommit på att han kan stå på knäna och armarna. Om han vill någonstans så vänder han sig från rygg till mage osv tills han är framme. Men oftast blir han mest arg när han måste ligga på golvet. Han har sånt stort närhetsbehov så jag har aldrig varit med maken :-P

    Annars känns det som att han är upptagen med att klappa händerna, vinka, öva pincettgrepp och titta efter lampor. Han har riktigt fin finmotorik så jag antar att han övar på det istället för att krypa :)

    Han har två tänder i underkäken. Inga andra på g just nu iaf.

  • jennie08
    Kellie13 skrev 2019-03-22 20:07:04 följande:

    Milo kan inte krypa än men man märker att han är otroligt stark i kroppen, han ställer sig liksom på knäna som att han ska ställa sig upp (typ gungar fram o tillbaka) o sen kan han ramla ihop och han blir då så frustrerad att han inte klarar att ställa sig upp och börjar då skrika. Känner på mig att han kommer börja gå och hoppa över krypandet men vi får se. Annars e nätterna förjävliga för min stackars sambo eftersom det e han som e pappaledig får han gå upp på nätterna och Milo vaknar var och varannan timme! Men jag vet hur d känns för det var likadant när jag var hemma. Tycker det e sååå skönt att ha börjat jobba igen så man får sova på nätterna! Visst jag får gå upp några gånger o säga till sambon att han skriker för han e så slutkörd att han inte vaknar av hans skrik men sen kan jag ju gå å lägga mig igen.min son är 8 månader och har 4 tänder. Jag mosar egen mat och köper burkmat, till frukost får han yoghurt som han älskar! Men nu har han varit sjuk ett bra tag så vi har inte gett han vanlig mat på rätt länge, bara yoghurt.


    Har ni gått över till välling eller kör ni ersättning? E vägrar flaska men det vore skönt om han kunde vänja sig vid att kunna äta något annat än bröstmjölk på natten. Så pappan kan ta honom ibland.
  • jennie08
    LissaE skrev 2019-03-25 21:32:38 följande:

    O är också lite tjorvig med magen. Väldigt hård. Hur ofta bajsar Edward? Jag ger massa katrinplommon men tycker inte de hjälper så bra. Googlade att päron kan ge bättre effekt så ska köra det ett tag. Vet dock inte vilka mängder som ska till för att få effekt på plommon och pären. Någon annan som vet?


    Nu har han inte bajsat på flera dagar. Annars kan han bajsa lite varje dag men bara små hårda pluttar. Han kämpar och kämpar men det kommer knappt något. Jag fick ett telefonnr till en barnläkare som kan skriva ut laxerande. Tänker att det kan vara bra att ha hemma. Jag kör med både plommon och päron men det hjälper nämnvärt. Det enda som hjälper är att minska på maten och amma mer vilket jag helst undviker. Men ibland har det varit nödvändigt.

    Inatt sov E lite bättre, vaknade bara varannnan timme.

    Edward vill inte dricka ur pupmugg heller. Hehe Men jag tänkte pröva med välling så småningom så att han får vänja sig vid smaken. Jag fortsätter ju gärna amma några månader till men jag önskar att han inte åt så ofta på natten. De målen behöver han ju egentligen inte.

    Hur ser era barns mat och sovtider ut?

    Edwards ser ut ungefär såhär:

    Vaknar ca 06.30

    Ammar 07.30

    Sover 08.30-09.30

    Äter frukt 10.00

    Lunch 11.30-12.00

    Sover 13-14.30

    Ammar 15

    Sover 16-17

    Middag 17-18

    Ammar 19.30

    Sover för natten 20.00

    Tiderna är inte exakta såklart men ungefär så ser hans dag ut. Jag läste någonstans att en 8-månaders kan börja sova 2 ggr per dag men Edward är helt slut när jag lägger honom så det känns som att 3 sovpass får gå bra ett tag till.
Svar på tråden Julibebisar 2018