• sextiotalist

    Önskekost, orättvist?

    Anonym (Lina) skrev 2018-08-14 09:10:54 följande:

    Har hamnat i tjafs med nya förskolan.

    Min son har alltid haft önskekost (pommes, pasta, pannkaka, hamburgare och pizza) sen han var två år (fem nu), men nya förskolan säger blankt nej för ?det blir orättvist för de andra barnen om de sitter och äter soppa medan han får hamburgare?.

    Har de rätt att bestämma sånt? Vart kan jag vända mig? Förskolechefen håller med personalen.


    Det beror nog mer på varför han har önskekost, är det för att han har svårt med mat rent generellt (känslig för smaker, konstistenser etc) då är det lite fel att förskolan hindrar honom att äta det enda han äter.

  • sextiotalist
    Anonym (Lina) skrev 2018-08-14 09:15:00 följande:
    SÄ och autism nivå 2. Ja läkarintyg finns.

    Äter samma saker hemma.

    Visst kan jag det, men det är inte mitt ansvar hur de löser det, ska inte min som få äta?
    Ett tips till nästa gång, sådan information är väsentlig för att få stöd och bra svar. Du kan uppdatera din trådstart med detta.
    Utifrån detta, ja, det är något som de ska följa, har ditt barn sådana problem så är får de hantera "orättvisorna" inom förskolan.

    Jag hade nog kontrat med att det är mer orättvist mot honom som kommer få leva med detta resten av sitt liv.
  • sextiotalist
    Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 09:37:25 följande:

    Alltså......eeeh.....skojar ni nu el vad handlar detta om? Är detta faktiskt möjligt år 2018 i sverige? Nu kanske jag låter elak, bor o lever i finland o mina barn vuxna nu, dvs rätt många år sesan dom gick på dagis. MEN då fanns det noll möjligheter till nåt dylikt, ingen skulle ens kommit på tanken. Hade nån allergi, det var en annan femma. Men alla barn åt det som kokades den dagen...åt dom inte så efter en vecka var dom så hungriga så dom åt också. Låter väl elakt o inge pedagogiepsykologiska tankebanor, men mycket var lättare förr. O alla lydde, typ. Hur skulle det se ut om 30barn har önskekost, eller bara hälften. Finns ju inga som helst resurser för sådant. O klart det är orättvist mot dom andra om Pelle käkar pizza, Ludde pommes o Lisa glass......lösning har jag inte, men den ideen låter ju som ett skämt.


    Ok, de med autism var inte integrerade så de barnen mötte du inte.

    Vi andra kräktes upp maten, satt hela lunchen eller helt enkelt smet från lunchen.

    Också tant som inte åt allt och ofta blev itvingad mat och spydde
  • sextiotalist
    Anonym (Eh!) skrev 2018-08-14 09:59:04 följande:
    Han ska alltså äta pommes, pasta, pannkaka, hamburgare och pizza hela livet? Han lär inte bli så gammal i så fall. Det är inte en näringsriktig och allsidig kost.

    Såg ett tv-program om ätstörningar, där var det en flicka som ända upp till tonåren levt på choklad och något till. Till läkarens förvåning var hon fullt frisk. Sedan fick hon hjälp av psykologer och dietister att sakta men säkert utöka sin matsedel. Men det var ett tufft arbete med många bakslag (den flickan hade autism med normalbegåvning, därför fanns det en rimlig chans att hjälpa henne, hon var gammal nog att ta till sig detta och kunde att förstå varför).


     


    Ja, det kommer finnas de som lever på ensidig kost hela livet ut

  • sextiotalist
    legomum skrev 2018-08-14 10:05:57 följande:
    Hur kommer det sig att du alltid ska svara så otrevligt?
    Hon är inte otrevlig, men rakt på sak. Jodå, jag har också fått "kängor" av henne. Kan upplevas otrevlig eftersom hon inte lindar in orden.
  • sextiotalist
    Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 12:08:09 följande:
    Jo, jag förstår att mycket som hittats idag inte existerade förr, på gott o ont iofs. Men åt gjorde alla. Funderar dock hur det kommer sig att det isf är "skräpmat" som duger? El äter vissa med SÄ (?hette de så) grönsakssoppa o laxfileer med rotmos? Som små vet man ju inte ens om att det finns hamburgare o pizza. Funderar bara. Inte vet jag om nåt barn spydde, inte vad jag vet av mina iaf. Åt gjorde dom, åt o var nöjda eller åt o klagade/grät. O mätta var alla. Tror dock det var "hårdare" förr - åt man inte så var dom ju jättehungriga om ngr timmar o då värmdes samma mat. Både på dagis o hemma. Men hur vanligt var det med glutenfritt o laktosfritt förr, fast de e ju en annan sak. Tror det fanns även då men ingen typ brydde sig.
    Du minns inte, nej, mina klasskamrater minns det inte heller, men det berodde på att jag inte spydde så de såg det.

    Men jag vet att vi alltid var ett handfull barn som fick sitta kvar hela lunchen för att vi inte kunde äta maten.

    Det är lustigt egentligen, min bror och jag har helt olika uppfattningar om matsituationerna hemma. Det enda han minns var bråken, men inte att jag fick sitta kvar och titta på kallnande bruna bönor. Inte heller att jag blev serverad maten från måltiden innan, eftersom jag inte ätit upp den. Detta skedde ändå framför hans ögon. Hjälpte det, inte ett dugg, mina föräldrar fick till slut ge sig.

    Att det är sk skräpmat som duger är nog för att det är enkla smaker, ofta med glutamat som en del gillar. Fett, sött och salt är nog de lättaste smakerna att hantera (fett och sött kommer ju redan med modersmjölken).

    Glutenfritt vet jag inte hur vanligt det var, men där har kunskapen vuxit, det är nog många glutenintolleranta som mer eller mindre gått igenom livet och varit undernärda (det är konsekvensen av glutenintollerant)
    Laktosintolerans var ovanligare, eftersom det bland den nordiska folket är ovanligt, min mamma är det och min mormor gav upp när min mamma alltid kräktes oavsett vilken form mjölken kom i. Men hon tvingade i mamma mjölk ända tills hon var tvungen att ge upp (vilket får mig att undra varför min mamma gjorde exakt samma sak med mig, men, men). Dock finns det en aspekt när det gäller laktosintolerans, det är att om man undviker laktos så slutar kroppen att bilda laktas (det enzym som bryter ner laktos), inte hundra, men en laktosintolerant väninna sa det och såg till att hon fick i sig lagom med laktos i någon form varje dag.

    Men det viktigaste är att de som har de verkliga besvären är ofta barn med någon form av diagnos och de barnen gick inte med dig i skolan, såklart du inte såg det.

    Och även den tidens barnläkare var medvetna om det. Det var en barnläkare som var en som var på tapeten på den tiden, som faktiskt skrev att man inte skulle göra en så stor affär av barns ätande, vill de ha makaroner i en väg, låt barnet äta det (det var under 60-talet han skrev detta)
  • sextiotalist
    Glinda från Oz skrev 2018-08-14 12:25:55 följande:

    Han ska givetvis inte få äta sån mat oavsett diagnos. Jag förstår inte varför du vill att han ska äta så nyttigt heller.


    Ok, varför inte?
    Alternativet är troligen att barnet inte äter alls, tappar orken och blir än svårare att vara med, och med all sannolikhet än svårhanterligare.
  • sextiotalist
    Anonym (Eh!) skrev 2018-08-14 12:22:38 följande:
    Nej, och de som äter skräpmat får följdsjukdomar och lever inte lika länge.
    Och de som inte äter alls, lever ännu kortare, för de svälter och får ännu svårare bristsjukdomar.
  • sextiotalist
    Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 12:42:54 följande:
    Hunger antar jag skulle få mig att äta kackerlackor,
    Ja, om du kan känna hunger, fast inte ens hunger kan få mig att äta saker som jag verkligen ogillar. Inte ens rå morot fixade jag, även om jag var jättehungrig (vände sig i munnen på mig)
  • sextiotalist
    Anonym (Realist) skrev 2018-08-15 09:25:40 följande:

    Önskekost? Det lät som trolltråd först. Om ditt barn saknar allergier är den bästa lösningen att du packar med en matsäck på morgonen.

    Även du själv måste förstå att förskolan inte är en restaurang där varje barn endast får det hen tycker om.


    Fast nu var det ett barn med SÄ och autism. Vilket en förskola och skola faktiskt har skyldighet att ta hänsyn till, lika mycket som allergier.
    För övrigt så är det inte alls säker att man får ta med sig en matsäck till barnet och inte här kommer man undan problemet som tydligen uppstått, oförståelse från personal att detta barn äter väldigt begränsat, barnen kommer fortfarande bli avundsjuka.
    Jag är rätt säker på att ts inte hade haft några problem med att packa en matsäck med sådant som hennes barn äter.

Svar på tråden Önskekost, orättvist?