Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 12:08:09 följande:
Jo, jag förstår att mycket som hittats idag inte existerade förr, på gott o ont iofs. Men åt gjorde alla. Funderar dock hur det kommer sig att det isf är "skräpmat" som duger? El äter vissa med SÄ (?hette de så) grönsakssoppa o laxfileer med rotmos? Som små vet man ju inte ens om att det finns hamburgare o pizza. Funderar bara. Inte vet jag om nåt barn spydde, inte vad jag vet av mina iaf. Åt gjorde dom, åt o var nöjda eller åt o klagade/grät. O mätta var alla. Tror dock det var "hårdare" förr - åt man inte så var dom ju jättehungriga om ngr timmar o då värmdes samma mat. Både på dagis o hemma. Men hur vanligt var det med glutenfritt o laktosfritt förr, fast de e ju en annan sak. Tror det fanns även då men ingen typ brydde sig.
Du minns inte, nej, mina klasskamrater minns det inte heller, men det berodde på att jag inte spydde så de såg det.
Men jag vet att vi alltid var ett handfull barn som fick sitta kvar hela lunchen för att vi inte kunde äta maten.
Det är lustigt egentligen, min bror och jag har helt olika uppfattningar om matsituationerna hemma. Det enda han minns var bråken, men inte att jag fick sitta kvar och titta på kallnande bruna bönor. Inte heller att jag blev serverad maten från måltiden innan, eftersom jag inte ätit upp den. Detta skedde ändå framför hans ögon. Hjälpte det, inte ett dugg, mina föräldrar fick till slut ge sig.
Att det är sk skräpmat som duger är nog för att det är enkla smaker, ofta med glutamat som en del gillar. Fett, sött och salt är nog de lättaste smakerna att hantera (fett och sött kommer ju redan med modersmjölken).
Glutenfritt vet jag inte hur vanligt det var, men där har kunskapen vuxit, det är nog många glutenintolleranta som mer eller mindre gått igenom livet och varit undernärda (det är konsekvensen av glutenintollerant)
Laktosintolerans var ovanligare, eftersom det bland den nordiska folket är ovanligt, min mamma är det och min mormor gav upp när min mamma alltid kräktes oavsett vilken form mjölken kom i. Men hon tvingade i mamma mjölk ända tills hon var tvungen att ge upp (vilket får mig att undra varför min mamma gjorde exakt samma sak med mig, men, men). Dock finns det en aspekt när det gäller laktosintolerans, det är att om man undviker laktos så slutar kroppen att bilda laktas (det enzym som bryter ner laktos), inte hundra, men en laktosintolerant väninna sa det och såg till att hon fick i sig lagom med laktos i någon form varje dag.
Men det viktigaste är att de som har de verkliga besvären är ofta barn med någon form av diagnos och de barnen gick inte med dig i skolan, såklart du inte såg det.
Och även den tidens barnläkare var medvetna om det. Det var en barnläkare som var en som var på tapeten på den tiden, som faktiskt skrev att man inte skulle göra en så stor affär av barns ätande, vill de ha makaroner i en väg, låt barnet äta det (det var under 60-talet han skrev detta)