• Anonym (....)

    Slagit min man. Hur be om ursäkt?

    Precis som någon annan skriver, du bör rannsaka dig själv.

    I relationer där det förekommer våld har det ofta skett en normalisering. Där psykisk misshandel, kontroll osv leder till att båda parter får en högre tolerans gentemot negativa beteenden. Den som blir utsatt anpassar sitt beteende efter utövaren negativa beteenden i syfte att undvika situationer som väcker obehag eller på något vis leder till konflikt.

    Att din man tassar på tå kring dig tyder på att han är rädd för dig. Om du på allvar är ledsen för vad du gjort och ångrar ditt beteende tycker jag att du ska söka hjälp för ditt negativa beteende. I vår stad kan man ta kontakt med t.ex., centrum mot våld.

    Även om du idag är chockad över ditt beteende finns det en risk att du gör det igen. Och det är inte rätt. Ta ansvar för din dina negativa beteenden. Du uttrycker att du har problem med svartsjuka, då är det du som ansvarar för att söka hjälp för att förändra detta. Din man ska inte behöva anpassa sig efter din svartsjuka. Du skadade din man fysiskt. Det finns inga ursäkter. Du bör söka hjälp för att förhindra att det händer igen.

    Jag håller med övriga som skriver att om ts vore man skulle människor vara mer måna om att inte ursäkta beteendet. En kvinna som slår, utövar kontroll, är sjukligt svartsjuk eller utövar psykisk misshandel gör lika stor skada som en man med samma beteende.

    Jag hoppas för din mans skull och för era barns skull (om ni har barn) att du söker hjälp. Om man en gång slagit är risken relativt stor att det sker igen.

  • Anonym (....)
    Anonym (Ångerfull) skrev 2018-08-19 23:16:37 följande:

    Jag har inte borderline, adhd eller någon diagnos alls. Jag terroriserar inte min man eller psykiskt misshandlar honom heller. Åtminstone inte medvetet.

    Jag är sjukligt svartsjuk men jag försöker hålla det för mig själv. Då det sitter i mitt eget huvud. Han vet om att jag har problem med det och försäkrar mig hela tiden att han älskar mig och att han aldrig skulle vara otrogen.

    Nu har han pussat lite på mig och jag på honom. Jag grät en stund men hade svårt att prata. Det känns lite bättre.


    Det här inlägget tyder verkligen på att du har problem. DU har problem med svartsjuka men HAN försäkrar dig ofta om att han älskar dig och aldrig skulle vara otrogen (tycker du att det låter som du tar ansvar, om du tog ansvar skulle han inte behöva bekräfta dig hela tiden. Då skulle DU söka hjälp för att lära dig hantera din svartsjuka) DU har kastat ett glas i ansiktet på din man men nu har du gråtit och HAN tröstat dig?

    Att leva med någon som lider av en sjuklig svartsjuka leder ganska ofta till att den andra partnern är rädd för att bli anklagad och anpassar sitt beteende utefter detta för att slippa bli anklagad för något denne inte gjort. Är du helt säker på att så inte är fallet i er relation?

    I ditt första inlägg har du många förklaringar: du har haft en stressig sommar, du var onykter, det hände i ren frustration, du var som i en dimma(?)... Förstår du hur det kan uppfattas som ursäkter?

    Och att gråta sig till förlåtelse är att göra sig till ett offer för sitt eget beteende. Det är ganska standard hos människor som utövar relationsvåld!! Det är också en del av en normaliseringsprocess och gör det svårare för det verkliga offret (den som blivit misshandlad) att lämna!
  • Anonym (....)
    Anonym (Tja) skrev 2018-08-20 07:18:21 följande:

    Skojjar du med mig eller?

    Sånthär löser man inom familjen! Och man försonas som bästa vänner!


    Nej. Sånt här löser man inte hemma. Man ber om hjälp utifrån för att bryta ett beteende som kan leda till omfattande problem för både man, fru och barn.

    Du och människor med din inställning - 40-talet ringde och ville ha tillbaka sin inskränkthet!
  • Anonym (....)
    Anonym (Xyz) skrev 2018-08-21 08:47:57 följande:

    Själva handlingen att kasta ett glas på någon är helt förkastlig, oavsett konsekvenserna. Det är lika illa att kasta ett glas eller en flaska mot någon och missa helt, som det är att träffa. Brottet är själva handlingen att kasta, eftersom följden om du träffar kan bli katastrofal och till och med leda till döden. Beroende på utfall av kastet samt uppsåtet när hon kastade kan det vara allt från försök till misshandel till dråp eller till och med mord. Det är inte handlingen jag försvarar. Men här har vi en förövare som är helt medveten om att hon har gjort något fruktansvärt och som undrar hur hennes brott kan sonas, kanske särskilt eftersom det inte blir rättegång och straff. Hennes man älskar henne och vill inte skiljas men hon märker att han tassar på tå och verkar lite rädd för henne. Hon frågar hur hon ska göra för att de ska få tillbaka vad de hade innan detta hände. Livet är inte svartvitt. Bättre att ge TS konstruktiv input än att såga henne längs med fotknölarna. Det finns för övrigt väldigt många misshandlande män som anser att det är offrets fel att de misshandlade eller dödade hen. Hen gjorde ju förövaren så arg och fick därför skylla sig själv. TS här lägger skulden där den bör vara, på sig själv. Jag kan absolut instämma med andra i tråden om att hon, om hon har problem med svartsjuka, bör söka hjälp för detta men jag uppfattade frågeställningen som en engångshändelse i berusat tillstånd.


    Du menar alltså att det faktum att många lägger skulden på offret ursäktar TS beteende...? Jag förstår inte din logik.

    Våld är lika förkastligt oavsett om förövaren är en man eller kvinna. Jag som tidigare utsatts för våld i nära relation och läst både victimologi och kriminologi, samt jobbat med våldsutsatta kvinnor och barn kan tala om för dig att förövaren ofta är väldigt ångerfull. Det hindrar dock inte personen från att göra om det, och hos både offer och förövare sker en normaliseringsprocess som leder till att våldet successivt trappas upp.

    TS har skrivit i tråden att hon lider av sjuklig svartsjuka som hon hävdar att hon håller för sig själv samtidigt som hon skriver att hennes man ofta talar om för henne att han aldrig skulle vara otrogen. Om TS hanterade sin svartsjuka själv och inte lät den komma till uttryck skulle hennes man inte behöva bekräfta henne genom att försöka övertyga henne om att han aldrig skulle vara otrogen. Sjuklig svartsjuka går hand i hand med en upplevd eller faktisk kontroll vilket påverkar den andra parten psykiskt. Att säga att hon inte utsatt sin man för psykisk misshandel för att hon säger att hon inte gjort det samtidigt som hon säger att hon lider av en sjuklig svartsjuka innebär inte att hon inte gör det...

    Du och jag måste ha väldigt olika syn på vad det innebär att ta ansvar för sina handlingar, vilket jag antar att du menar då du menar att TS lägger skulden på sig själv? För mig tar man inte ansvar för sina handlingar om man samtidigt ursäktar dem. TS har också skrivit att hon gråtit och att mannen tröstat henne vilket i mina öron låter mer som att hon gör sig själv till ett offer än att hon jobbar på att bli förlåten för en handling som tyder på att man har ett problematiskt beteende man skulle behöva hjälp med.

    TS borde, inte minst, för sin egen skull söka hjälp och stöd. Att förändra sitt beteende är inte enkelt och svartsjukan skapar naturligtvis lidande för även henne.

    Hon är naturligtvis inte ond och att hon säger att hon inte vill göra om det är toppen, men vet du vad? Det säger alla som utövar relationsvåld. TS kan förändra sitt beteende men behöver någon utomstående att bolla med.

    TS. Be om hjälp, prata med någon som har erfarenhet av den här typen av problematik. Enligt min erfarenhet är dom helt fantastiska på sina jobb. Och att be om hjälp är att ta ansvar för att man inte vill att det ska hända igen. Du fixar det här!
Svar på tråden Slagit min man. Hur be om ursäkt?