• Tow2Mater

    Andelen lågutbildade män som blir pappor sjunker drastiskt

    De verkar ju blanda lite äpplen och päron; dels pratas det om att "leva i hushåll med barn", och dels om vilka som "inte blivit föräldrar". Det är ju långt ifrån samma sak eller ens jämforbart.

    T ex
    "Bland män i Sverige i åldrarna 25 till 45 år som har ett akademiskt arbete lever 73 procent i ett hushåll med barn. Bland arbetslösa eller långtidssjukskrivna män i samma ålder är siffran 23 procent. För jämnåriga kvinnor finns ingen sådan koppling till ställningen i arbetslivet.

    Nej, arbetslosa eller sjukskrivna kvinnor har väl oftare sina barn boendes hos sig än vad de arbetslosa eller sjukskrivna männen har, där deras barn oftare bor med sina mammor?

    T ex
    "Omkring 22 procent av de 45-åriga männen i Sverige har inte blivit föräldrar ? bland kvinnorna är andelen ungefär 13 procent"

    Dels blir kvinnor relativt ofta gravida med "fader okänd" och i den åldern är det färre kvinnor som väljer bort en graviditet om hon vill ha barn innan hon blir for gammal. En man i samma ålder har ju ännu ingen brådska utan har råd att vänta mycket längre?

    Tycker "forskningens" krystade forklaringar glommer såna här ganska naturliga forklaringar.

  • Tow2Mater
    Anonym (mor) skrev 2018-10-04 09:52:49 följande:
    Tråden handlar om att "lågutbildade" män inte längre blir pappor i större utsträckning och då måste man väl tänka i alla riktningar? Vad är utbildning? Är det att gå på universitetet och med nöd och näppe klara normen för att få vidare studielån eller är det att man blir broingenjör? Till vissa utbildningar är inträdeskraven så låga så en apa kan göra högskoleprovet åt en och man kommer in.
    En ganska "stor" del mammor som vill vara hemma längre med sina barn verkar ju ta kurser och CSN bara for det. Blir de därmed inkluderade som "hogutbildade" kvinnor i statistiken, eller är de fortfarande inkluderade i gruppen "lågutbildade" kan man ju undra...? Pappor gor ju inte detta i samma utsträckning.
  • Tow2Mater
    sextiotalist skrev 2018-10-05 08:15:52 följande:
    Fast högutbildad är väl en annan sak än enstaka kurser.
    Det beror ju helt pa statistiken och hur en undersokning anvander den och vilka resultat den vill visa. Vill man ha en storre andel "högutbildade" i sin studie kan gott "hogsta utbildning" anses vara hogskola aven om man inte har slutfort och tagit en examen.
Svar på tråden Andelen lågutbildade män som blir pappor sjunker drastiskt