• Anonym (a)

    Andelen lågutbildade män som blir pappor sjunker drastiskt

    Talar du om


    Sandraberg skrev 2018-10-01 21:47:08 följande:

    Ett nytt forskningsprojekt som ett par nationalekonomer vid Stockholms universitet håller i visar att andelen lågutbildade män som är barnlösa ökar drastiskt. På 1970-talet hade 28 procent av de 45-åriga männen med låg inkomst inte fått barn. Nu på 2010-talet är andelen 41 procent.

    Bland män i Sverige i åldrarna 25 till 45 år som har ett akademiskt arbete lever 73 procent i ett hushåll med barn. Bland arbetslösa eller långtidssjukskrivna män i samma ålder är siffran 23 procent. För jämnåriga kvinnor finns ingen sådan koppling till ställningen i arbetslivet.

    https://fof.se/tidning/2018/8/artike...an-blir-pappor



    Intressant ämne, men länka gärna till artikeln direkt och inte till Flashbacks länk till den.
    Nu trycker de iofs hårdare på samband mellan (inga) barn och låg inkomst än mellan (inga) barn och låg utbildning, men handlar det om att inte ha läst något efter grundskolan så torde detta oftast vara samma sak idag, även om många akademiker i ett livslönemässigt tjänar mindre än den med bara gymnasieutbildning.

    Nu är samband mellan barnafödande och inkomster iofs inget nytt. Historiskt sett har aldrig så stor andel av befolkningen fått barn som idag, i bondesamhället hade fler aldrig råd att bilda familj. Artikelförfattaren (själva studien har jag inte läst) bortser också från att många av de mest lågutbildade männen bor i avfolkningsbygder med stort kvinnounderskott. Att detta kan väga in stöds av att andelen som inte läst gymnasium är högst i just glesbygd - i stan är de mer av en minoritet och har inte sällan sociala problem av annan art -  och av egna intryck från arbete i s k utsatt stadsdel där låginkomsttagare/lågutbildade ofta får ett antal barn i olika familjekonstellationer.
  • Anonym (a)
    Anonym (Charles) skrev 2018-10-10 10:07:18 följande:
    Inte så konstigt kanske men lågutbildade män som förblir ensamma blir många gånger ett problem för samhället. De söker sig ofta till extrimism och annan jäkelskap vilket då blir ett problem för oss alla.
    Det är förstås större risk för det idag när låg utbildning drastiskt sänker chanserna att få jobb och etablera sig i normalsamhället. Förr gick det att få ett ok "knegarjobb" direkt efter folkskola/grundskola.

    Risken för social utslagning riskerar dessvärre att öka med dagens betygssystem där kanske 14% av eleverna, som ligger i den lägre delen av normalbegåvningsspannet, uppskattas sakna den teoretiska begåvning som idag krävs för att klara godkänt betyg i samtliga ämnen i grundskolan.
  • Anonym (a)
    Anonym (Kvinna, ej feminist) skrev 2018-10-10 11:13:54 följande:
    Det har att göra med hur kvinnor har groomats att välja bort allt annat än elitistiska titaner. Det har skapat ett(för att använda ett feministiskt uttryck) skevt ideal. 
    Gäsp. Personerna du beskriver torde vara ganska få i verkligheten. Flertalet makar och barnafäder i Sverige är tämligen långt från "elitistiska titaner" på samma sätt som flertalet mödrar är det.
    Att önska en partner som inte kommer att leva på bidrag större delen av sina yrkesverksamma år och som har något mer innanför pannbenet än TV-sporten ser jag personligen inga problem med.
  • Anonym (a)
    Anonym (mäns) skrev 2018-10-10 15:44:44 följande:
    Öknamn alltså, charmigt. 

    Vad har du för benämning på din egen sort?
    mansakskvinna
Svar på tråden Andelen lågutbildade män som blir pappor sjunker drastiskt