Detta om gjutjärnsprodukterna och uppvärmning:
Inställning av temperatur
Den sandfärgade, invändiga emaljen är särskilt lämplig för långsam tillagning på låg till medelhög värme och medelhög temperatur.
Värm alltid upp produkten på låg till medelhög värme tills den har uppnått en medelhög till hög temperatur ? det ger bäst resultat i matlagningen, även när man steker och fräser/bryner. Låt produkten sakta bli genomvarm då det ger det jämnaste och mest effektiva resultatet. När produkten väl är varm kan man fortsätta med all matlagning på en lägre temperatur.
Höga temperaturer ska bara användas vid kokning av vatten till grönsaker eller pasta eller vid reducering av fond eller sås.
Höga temperaturer får ALDRIG användas för att förvärma produkten.
Gjutjärn håller värmen så bra att om en panna/gryta blir överupphettad ger det ett sämre resultat i matlagningen och maten blir bränd.
Satin Black (matt svart)-emalj har applicerats på alla produkter med utvändig svart, matt emaljering och även på alla pannor, grillpannor, traktörpannor, stekpannor, munkpannor, blinipannor, crêpespannor, wokar, taginer och stekgrytor. De här produkterna är idealiska att steka, grilla och bryna i samt vid tillagning av vissa gryträtter. Satin Black-emaljen är speciellt framtagen för matlagning som kräver höga yttemperaturer, vilket inte är riktigt samma sak som bara matlagning på hög värme. Med gjutjärn uppnås högre yttemperaturer genom att man låter pannan eller grytan bli ordentligt genomvarm genom att ställa in plattan på jämn/medelhög värme.
Oavsett typ av ingredienser och recept uppnås det bästa resultatet genom att man sänker värmen när rätt yttemperatur har uppnåtts eller när rätt temperatur på matfettet har uppnåtts. Konstant användning av hög värme medför överupphettning samt att maten bränns eller fastnar, detta gäller särskilt känsliga blandningar till omelett eller andra äggrätter.
Den matta, svarta emaljen får efter upprepad användning en beläggning av patina (en svartbrun yta). Patinan är resultatet av naturliga oljor och fett från maten som bränns in i den varma ytan. Undvik att diska bort patinan då den förbättrar stekförmågan och motverkar att maten fastnar. Samtidigt bidrar den till att man kan minska mängden fett som behövs till matlagningen.