• Anonym (Trådstartaren)

    Hur delade ni föräldraledigheten och varför?

    Hur delade/delar (eller kommer ni dela) på föräldraledigheten och varför valde ni att dela just så?

  • Svar på tråden Hur delade ni föräldraledigheten och varför?
  • Anonym (Pi)

    Vi var hemma tre veckor tillsammans, sen var jag hemma tre månader. Han tog sen ett halvår och sen jag tre månader till, sen var han hemma i några månader. Fyra-fem tror jag.

    Vi delade upp det så eftersom vi inte tycker att kvinnan ska dra största lasset. Inte konstigt att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden när de aldrig är där... Dessutom så vill vi båda ha en relation till barnet, pappan är lika viktig.

    Vi har nu båda gått ner i tid.

  • PH76

    Min fru tog i stort sett allt, vi hade en månad tillsammans i mitten mitten med varje men annars så tog hon allt. De är 6 och 3 år nu.

    Anledning var en blandt av att hon ville och att våra löner är väldigt olika.

  • Anonym (A)

    Jag tar alla dagar. Vi har gjort så för att vi vill ha det så helt enkelt. Jag trivs jättebra med att vara hemma och han avskyr det.

  • Aamon

    Vi kommer vara hemma 50/50.

    Har varit självklart från början då barnet är lika viktigt för båda, ingens jobb är viktigare än någon annans och rent ekonomiskt tjänar vi i princip samma.

    Vi har dock inte bestämt hur vi ska dela upp det helt exakt (3 mån här, 6 mån där...) men tänker att vi löser det när vi ser hur barnet blir och fungerar.

  • Anonym (Tvillingar)

    Först hemma båda två i två månader. Sen var jag hemma själv i 13 månader. Pappan hemma i tre månader och jag igen i tre månader (pappan hade semester under en del av perioden).

    Första 10 månaderna levde vi bara på pappans lön, tog inte ut några föräldradagar.

    Sen barnen började på förskolan vid 21 månader så har pappan flexat ut tidigare och hämtat barnen då jag haft striktare tider.

  • Anonym (V)

    Jag tar hela ansvaret när det gäller att vara hemma med barnen . Jag trivs bra med att gå hemma och efter 4 mån började jag jobba 30% kvällstid så att jag inte skulle sitta innanför 4 väggar hela tiden :)

    Kommer göra lika Dant med barn nr 3. Sambon han avskyr att vara hemma han vill så klart spendera så mycket tid som möjligt med sina barn men att sitta hemma en längre tid är helt enkelt inte hans grej :) vi har även delad ekonomi förutom alla gemensamma kostnader huslån,mat osv . Och för att jag går hemma och drar det stora lasset ger han mig 5000 av sin lön eftersom jag förlorar en del pengar :)

    Han har däremot varit hemma 8 veckor på sommaren:)

  • Anonym (Snart föräldrar)

    Vi har fått vänta på att få bli gravida (är +35) och har hunnit spara undan ett bra kapital. Båda har längtat länge efter barn och tror vi vill vara med hemma med barnet mycket så vår plan är att mamman är hemma ett år i princip utan föräldrapenning och sedan är pappan hemma ett år med föräldrapenning. De dagar som blir kvar kommer vi använda fördelat så länge man nu får.

  • Anonym (...)

    I tid, lika. I antal uttagna dagar så tog sambon ut ca 65% (jag har bara nyttjat dagarna bundna till mig). Det blev så eftersom han tog mer tid efter barnets 1-årsdag än vad jag gjorde och därmed behövde skydda sin SGI.

    Att vi valde att dela lika handlade om att ingen av oss ville etablera en skev fördelning av hemarbetet och ville att barnet skulle få chans att umgås med oss bägge på lika villkor.

    Vi var hemma tillsammans i 6 månader innan vi började jobba halvtid vardera under 6 månader. Sen jobbade han 25% och jag 75% under 6 månader. Idag jobbar vi bägge 80%. Jag har 7 veckors semester samt möjlighet att spara kompdagar och lägga i anslutning till semestern så för att kunna vara hemma alla 3 har sambon nyttjat 15 föräldradagar under sommaren under 3 års tid.

    Nu har vi typ 80 dagar med SGI-ersättning och 90 dagar med låg ersättning som vi behöver fundera över. Barnet fyller 4 i Mars så vi tänker oss att ta ut lite dagar runt jul bägge två och en dag i veckan vardera därefter (kombinerat med lägsta nivå-dagar under helg) för att använda upp de dagar vi inte tillåts spara. Tanken är att de 96 dagarna ska räcka till ett 9ar veckors extra semester för sambon under några år samt ledigt när skolan är stängd eller liknade.

    Vi planerar att fortsätta jobba 80% så länge vi får.

  • Anonym (Emme)

    Vi kommer att vara hemma två veckor tillsammans i början men sen är det jag som kommer vara hemma och ta alla 480 dagar. Tanken är att jag ska vara hemma tills barnet är 3-4 år, eller om vi får fler barn innan dess så tills det yngsta är 3-4 år. Han tjänar mer än dubbelt så mycket än mig, har ett karriärsjobb som han älskar och kämpat sig till och tycker det är väldigt tråkigt att gå hemma. Han brukar knappt vilja ta semester. Jag tjänar alltså hälften av vad han tjänar, har bara ett vanligt jobb för att tjäna pengar (inget karriärsjobb), älskar att vara hemma och vill vara hemma med barnet/barnen länge.

  • Trädgårdsland

    Jag var gärna hemma med barnen, trivs hemma. Pappan trivs inte med att vara långledig, har oftast bara 2 veckor semester i stöten. Älskar att jobba.

    När första barnet föddes gick pappan ner till 80%, var hemma 1dag/ vecka. I 10 år, tills yngsta barnet började förskoleklass.

    Första året med varje barn var jag hemma helt. Sedan jobbade jag en dag/vecka, tills nästa barn föddes.

    Under barnens första år tog ingen av oss FP, sedan togs det ut 5dagar/vecka tills nästa barn föddes. Vi var hemma helt under 8 år. 3barn.

Svar på tråden Hur delade ni föräldraledigheten och varför?