Inlägg från: Anonym (Höger) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Höger)

    Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?

    Jag är höger, d.v.s. att jag tror på kapitalism, nyliberalism och frihandel. Om ni som är vänster skulle sätta er i mina kläder, varför tror ni att jag tycker som jag gör? Vad tror ni jag vill uppnå och vilka är mina bevekelsegrunder?

    Jag har en rätt klar bild av varför vänstermänniskor tror som de gör. Det beror på att man någonstans tycker att man kämpar för ett solidariskt, jämställt och mer givmilt samhälle. Rätta mig om jag har fel men det är åtminstone så jag uppfattar er. Men jag har sällan hört vänstermänniskor försöka förstå oss som är höger. Därför ställer jag frågan.

  • Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?
  • Anonym (Höger)
    lövet2 skrev 2018-10-19 20:24:49 följande:

    Jag tror att högermänniskor har lite dålig fantasi. De föreställer sig att alla har samma chans att skapa sig en ekonomiskt god framtid, och att det är brist på vilja eller förstånd som skapar fattigdom. De kan inte tänka sig in i olika scenarion för hur vem som helst kan bli fattig och/eller sjuk. Därför ser de ingen anledning att vara solidarisk med andra, som har det sämre än vad de själva har.


    Rent statistiskt sätt så har vi ju uppenbarligen rätt i den uppfattningen då fattigdomen minskat radikalt i.o.m. kapitalismen och frihandeln. Låt mig prata siffror:

    1820 levde 84% av världens befolkning i extrem fattigdom. Då var frihandel och kapitalismen precis i sin linda (Adam Smiths teorier hade inte fullt ut fått genomslag). 1990, precis innan kommunismens (planekonomins) fall i Östeuropa och några år efter det att Kina öppnats upp och således påbörjade sin resa mot en liberalisering av marknaden så levde 35% av världens befolkning i extrem fattigdom. Idag är motsvarande siffra 9%, då enbart en handfull nationer inte bekänner sig till frihandeln och kapitalismen.

    ourworldindata.org/extreme-poverty

    Så någonstans så har ju fantasin om att alla kan göra en klassresa en poäng.
  • Anonym (Höger)
    Anonym (Vänster) skrev 2018-10-19 20:45:06 följande:

    Jag är den första i familj med en masters examen eller en examen överhuvudtaget. Jag jobbar hårt och har nästan en lön på en miljon. Har alltid röstat på V eller Vpk .. en gång på FI. Hur skulle jag kunna njuta av min lön om inte alla fick del av den. Förstår inte de som röstar på högern .. de vill bara roffa åt sig


    Det är därför jag startade den här tråden. För att se hur mycket ni vänstermänniskor förstår oss.
  • Anonym (Höger)
    Ignoramus skrev 2018-10-19 21:26:52 följande:

    Det kan ju också ha att göra med arbetet kring mänskliga rättigheter, jämställdhet och solidaritet? Industrialismen har ju även lyckats paja jordklotet på typ 200 år, inte illa pinkat.


    Ja att statsmakten (för det är den jag antar att du syftar på) har lyckats förvalta den tillväxt som uppkommit de senaste 200 åren väl är inget man ska förneka. Men vartifrån har denna tillväxt kommit ifrån? Är det så att staten hux flux fick in osedvanligt mycket resurser från tomma intet eller berodde det på att merkantilismens fall och kapitalismens och frihandelns uppgång faktiskt var det som skapade tillväxt?

    När det gäller miljöfrågorna så har jag en motfråga: är det statliga myndigheter som varit mest framstående i innovationer som förbättrar vår energiförsörjning eller är det privata entreprenörer?
  • Anonym (Höger)
    Anonym (Realisten) skrev 2018-10-19 22:03:43 följande:

    Var fick de svenska privata entreprenörer sin utbildning?

    Kapitalismen och synen på jordens resurser som en oändlig resurs man kan utnyttja obegränsat är i ett längre perspektiv ungefär som att kissa på sig. Det är skönt ett tag men sedan var det inte så skönt längre.

    Kapitalismen funkar bäst därför att den bygger på hur vi människor är (egoister) medan kommunismen tyvärr är en utopi som bygger på hur vi borde vara (solidariska).

     


    De fick sin utbildning på statliga universitet troligtvis. Det är också något som Liberalismens fader Adam Smith propagerade högt för, att utbildningen skulle finansieras av den tillväxt som oundvikligen skulle uppkomma från frihandeln och kapitalismen. Men var har dessa uppfinningar kommit till av? Är det genom statligadirektiv eller har de arbetat som fria entreprenörer och innovatörer?

    Ja, kapitalismen är en tanke som baseras på att man erkänner egoism och girighet som mänskliga egenskaper. Vare sig man gillar det eller inte så är vi människor egoistiska i en väldigt hög grad. Och vad kapitalismen gjort är att den tagit tillvara på det och gjort att den genom den osynliga handen kommit alla till gagn.
  • Anonym (Höger)
    Herr Mumin skrev 2018-10-19 22:06:26 följande:

    Ni, både vänster och höger, verkar tro att ni har funnit sanningen. Därför - ja, precis.

    Eller?

    Mvh Herr Mumin


    Såklart. Annars skulle man ju inte tro på den ideologin om man inte trodde att den var sann.
  • Anonym (Höger)
    Herr Mumin skrev 2018-10-19 22:23:54 följande:

    Tro kan man göra i kyrkan eller moskén. Politisk övertygelse är trams som tillhör adolescensen.

    Eller?

    Mvh Herr Mumin


    Man kan ju visserligen blanda tro med empiriska fakta som stödjer ens tes. Det är väl så man kommer fram till vad som man anser vara bäst för samhället om man tar sig tid att fundera lite.

    Sen är ju övertygelser inte heller per definition statiska. Jag trodde i yngre år på vänsterideologier (varit både brinnande kommunist och hatisk anarkist) och var motståndare till kapitalismen (hade en "smash capitalism"-tröja på mig i skolfotot i första ring) men har efter år av läsning kommit fram till att bli övertygad nyliberal och kapitalist.
  • Anonym (Höger)
    Anonym (Vänster) skrev 2018-10-19 22:32:52 följande:

    Herr Mumin .. jag är 50+ och ändå väldigt vänster


    Jag har en fråga till dig. Om jag inte missminner mig så hade du svårt att förstå hur man som jag kunde rösta höger. Utifrån det jag skrivit om högern (alltså kapitalismens och frihandelns triumfer), kan du förstå varför jag är höger om du tar hänsyn till det?
  • Anonym (Höger)
    Anonym (Vänster) skrev 2018-10-19 22:40:55 följande:

    Jag har inte läst nationalekonomi eller statskunskap.. men jag tror på att alla som kan ska jobba och de som inte kan tar de som jobbar hand om . Tror inte på Euu och skäms över att vi är en monarki.


    Fast den här tråden handlar inte om vad ni som är vänster tror utan om ni som är vänster förstår varför vi som är höger tycker som vi gör.

    När det gäller monarkin så är jag helt med dig. Leve Republiken! Leve Anckarström!
  • Anonym (Höger)
    Anonym (Vänster) skrev 2018-10-19 22:58:15 följande:

    Nä jag förstår inte. Tycker de som röstar på högern är egoistiska.


    Varför tror du det?
    Herr Mumin skrev 2018-10-19 22:59:33 följande:

    Du är fortfarande övertygad om något, varför?. Herr Mumin var övertygad anarkokapitalist mellan 20 - 23 år. Varför inte längre? För att man inte kan skrika "du får inte bryta de negativa rättigheterna" samtidigt som en person oprovocerat knäcker skenbenet på en i rovgirig affekt - våld är fel, men ofrånkomligt.

    Varför ska jag vara konsekvent ideologiskt övertygad och inte situationsmässigt pragmatisk? Varför är du det?

    Eller?

    Mvh Herr Mumin


    Nej konsekvent ideologiskt övertygad har jag aldrig sagt. Att däremot vara övertygad kan du vara utan att det skadar varken dig själv eller någon annan.

    Jag tycker att du bör omformulera frågan och istället fråga varför man öht ska vara politiskt engagerad?
Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?