Inlägg från: SweetJune |Visa alla inlägg
  • SweetJune

    NIPT eller inte?

    Hej,

    Är 34 år och har två friska barn som jag inte gjorde några tester med (KUB, NIPT). Denna graviditeten (är i v 8) oroar jag mig mycket för och funderar på om man ska titta vidare för Downs syndrom el inte. Jag tänker på att jag har två andra små barn att ta hänsyn till. Jag hade inte kunnat lita på ett KUB test. Det ger mig en risk men även om resultatet blir ?bra? finns alltid risken. NIPT ska vara mer tillförlitligt utan att det finns risk för barnen (missfall). Vad anser ni om det?

  • Svar på tråden NIPT eller inte?
  • SweetJune
    Fenugreek skrev 2018-10-28 16:11:46 följande:

    Jag tycker du ska göra nipt om du vet vad du skulle göra med resultatet om det visar hög risk. Om du skulle behålla oavsett avvikelser hos barnet är det kanske inte lika viktigt tänker jag.

    Jag har 3 friska barn och när jag var gravid med mitt fjärde fick jag hög risk på nipt, 90% risk för down syndrom. Var ändå tvungen att göra fostervattensprov för att få slutgiltigt svar då nipt har en risk för felsvar då nipt enbart tittar på celler från moderkakan och de kan skilja sig från barnet. Fostervattensprov ger ett slutgiltigt svar då cellerna enbart kommer från barnet.

    Jag gjorde ialla fall alla tester eftersom vi visste hur vi skulle göra om det visade sig att barnet hade ett kromosom fel. Annars hade jag nog inte gjort det.


    Hej,

    Gjorde du KUB först eller gick du på NIPT direkt?

    Visar fostervattenprov helt korrekt svar?
  • SweetJune

    Jag bor i Skåne och här erbjuds man gratis NIPT test om man får ett viss risk på KUB. Man kanske ska göra KUB först då än att bekosta NIPT själv på drygt 6500kr?

    Det är så många andra sjukdomar som man inte ser på dessa test, man tittar ju på Downs syndrom?

    Jag gjorde inte några test med de första två barnen men nu snurrar tankarna mkt och därför som jag överväger att göra det.

  • SweetJune

    Jag har bestämt mig för att göra kub först för då får man gratis NIPT om resultatet är 1 på 1000 el sämre. Annars får jag bekosta 6500kr själv. Vad tycker ni om det?

Svar på tråden NIPT eller inte?