Inlägg från: Piff |Visa alla inlägg
  • Piff

    jag och mamman två olika nivåer

    Jag är ingen pappa, men ger gärna lite tips ändå :)

    I vilka situationer uppstår bråken? Försök bena i det, är det alltid, såfort barnen kommer ihop, eller strax innan middagen, eller vid läggdags? - försök separera dem, be dem gå in på varsitt rum och måla eller bygga lego eller nåt. (det kan du göra varje gång de bråkar, för att få lugnare i hemmet och slippa stressas upp och bli arg)

    Efter jobbet är man ju ofta trött, så även barnen (märker jag på mina egna iaf) men om ni orkar kan ni kanske turas om att den ene föräldern lagar mat med ett barn, den andre går en promenad med andra barnet - på så vis får båda barnen lite egentid med mamma eller pappa, föräldern får lite ro i huvudet och kan fokusera på ett barn i taget. Tror det är skönt för alla, och förhindrar att barnen kan gå loss på varandra.

    Ibland kan det vara ok att sätta på tvn och se en film tillsammans, barnen på varsin sida om sig så de inte når varandra.

    Och mer konstruktivt mitt i barnbråket (synd att du inte har mammans stöd där!!) är ett tips att dela på barnen, be båda vara tysta. Fråga en i taget vad Som hände, (man kan ha en "pratsten" om det hjälper, där bara den som har stenen får prata och de andra lyssnar) låt båda berätta, de har säkert olika uppfattning om saken. Snacka allmänt om hur det känns när nån slåss, säger elaka saker, osv. Och berätta hur Du önskar att ni behandlar varandra i familjen.

    Sen kan ni ta upp diskussionen igen, (inte själva bråket, men hur man ska göra när syskonet är dumt tex) vid matbordet, och göra riktlinjer tillsammans allihop. Ingen får skrika, inga svärord, ingen får slåss eller sno saker. Det man FÅR/Ska göra är.. Gå ifrån, berätta för en vuxen. Gå in på sitt rum. Säga Stopp, jag vill inte. Testa, o prata om det, uppmuntra barnen att komma ihåg detta nästa gång de bråkar, och berätta hur glad och stolt du är när det funkar, även när det bara funkat till hälften, - då är du glad att de försökte! Nästa gång går det säkert bättre.

    Tänk på hur du vill att chefen bemöter dig när du gör fel. Du vill få hjälp att göra rätt, inte bara skäll för att det blev fel. :)

    Fint att du reflekterar över hur ni har det, hoppas ni får det lugnare framöver, och att du når fram till frun så att hon vågar hoppa in och vara vuxen gentemot barnen :)

Svar på tråden jag och mamman två olika nivåer