• Furti

    Utvisning för brott

    Kjell2 skrev 2018-11-15 11:28:36 följande:
    Åter till frågan
    Bör en svensk medborgare som stridit i ett annat lands armé straffas i Sverige?
    Det går inte att ge ett generellt svar på den frågan.

    Svaret beror på en massa faktorer.
  • Furti
    Kjell2 skrev 2018-11-15 11:48:48 följande:
    Som vadå?
    T.ex. om personen var svensk medborgare under tiden, eller hade PUT.
  • Furti
    Rättgången vid Uppsala tingsrätt inleddes under måndagen med att åklagaren läste upp anklagelserna mot 62-åringen - försök till mord och grovt vapenbrott.
     
    Offret, en man i 40-årsåldern, berättade känslofyllt om vad han upplevde natten till den sjunde juni i år då han på nära håll besköts vid ett soprum på Kvarngärdet där han bor. Han hade varit och fiskat strömming och gick ut för att kasta fiskrenset i soprummet. Där ska 62-åringen ha stått och väntat, sedan tagit tag i hans arm medan de hade en kort argumentation.
     
    ? Jag slog bort armen och började gå hem igen när jag hörde ljud som av en mantelrörelse. När jag vred på huvudet träffades jag av en kula i halsen, sedan i armen och benet.
     
    40-åringen beskrev hur blodet började forsa ur munnen, han blev yr, benen vek sig och han började ropa på hjälp. Då ska skytten ha stigit fram och trampat på hans arm, som för att kontrollera om han levde.
     
    ??Han var helt kall, stoppade undan pistolen och gick sedan sin väg. Det var det värsta, och visar att allt var planerat, sade 40-åringen.
     
    Han kunde omgående peka ut 62-åringen som gärningsman. Enligt 40-åringen har de känt varandra i 20 år. De ska dock inte ha delat samma politiska och religiösa värderingar och under senare tid ska han ha tagit avstånd från 62-åringen på grund av vad han anser vara religiös extremism som han inte vill ha med att göra. Det är också hans enda förklaring till skjutningen.
     
    ? Men varför skulle det här drabba just mig, sade han tingsrätten.
     
    62-åringen förnekade alla anklagelser. Han säger sig bara känna 40-åringen ytligt, tillbakavisar alla påståenden om religiös extremism och förnekade att han varit på platsen då mordet begicks.
     
    [...]
     
    Under rättegången hade 62-åringen inte någon förklaring till hur ammunitionen hamnat i hans lägenhet. DNA-spåren ansåg han kan komma från platsen där hylsan påträffades. Där brukar han nämligen ofta stå och röka. Han har dessutom en mun- och halssjukdom som gör att han spottar blod.
     
    ??Det är mycket möjligt att det kan ha hamnat på patronhylsan, sade 62-åringen.
     
     
    Det framgick under dagens förhandlingar att Sverige, enligt den åtalade, inte förtjänar att muslimer betalar skatt "Det är haram". 
     
    Det kan vara värt att nämnas att den åtalade har varit i Sverige sedan 1984 (dvs 34 år,), men ändå behöver två tolkarför att kunna tillgodogöra sig det som sägs under rättegången.
  • Furti
    Anonym (knepigt) skrev 2018-11-18 19:51:24 följande:

    Det knepiga med utvisning är flera saker.

    Dels kanske brottet personen dömts för i Sverige inte ens är ett brott i hemlandet.

    Personen kanske inte har nåt hemland ens, eller att landet vägrar ta emot personen.

    Alternativt blir personen hyllad när den kommer hem och omedelbart försatt på fri fot beroende på vilket brott det handlar om.

    Är det bättre för offer och anhöriga kan man fråga sig?


    Varför försöker du hitta alla möjliga - och omöjliga - anledningar till att inte utvisa utländska medborgare som begår brott i Sverige?

    Målsättningen bör vara att utvisning regelmässigt ska ske. Sedan finns det tyvärr problem med det ibland, men det innebär inte att man inte ska försöka.
  • Furti
    Anonym (knepigt) skrev 2018-11-18 20:40:16 följande:

    Haha är du dum eller? Fortsätt önsketänk så försöker de som begriper något om hur världen fungerar på riktigt att göra nåt åt problemen.


    Vem pratar du med?
  • Furti
    Anonym (SD 2022) skrev 2018-11-20 10:59:03 följande:
    Kändes lite väl hårt tycker jag.

    Problematiken dock med ditt resonemang är att ingen vill ha kvar mördare och våldtäktsmän, problemet är vad vi gör med dom vi inte kan utvisa, födda i Sverige, länderna tar inte emot dom eller deras länder finns inte längre.

    Egentligen borde de som inte utvisas dömmas till hårdare straff, typ 10 år och utvisning för grov våldtäkt motsvarar 20 år om man är Svensk för grov våldtäkt. Då är vi av med svinen från samhället en längre tid än straffet....
    Att det är problem med att utvisa är ingen anledning till att inte ha som målsättning att utvisa utländska brottslingar!

    Då ett brott begås är det ofta problem från början till slut. Gärningsmannen smiter iväg från brottsplatsen, vittnen och brottsoffer säger inte ett ord till polisen etc. Innebär dessa problem att vi borde avskaffa polisen?

    Sedan ljuger alternativt tiger den åtalade (och vittnen) i rätten. Innebär det att vi ska avskaffa domstolarna?

    Väl dömd så krånglar interner på fängelserna. Ska vi stänga dem med?
  • Furti
    Anonym (SD 2022) skrev 2018-11-20 11:33:32 följande:
    Varför blir du så upprörd?

    Givetvis är det ett problem att utvisa en människa som ingen vill ta emot. Hur löser man det ? Ska vi ta emot utländska kriminella som t.ex Tyskland vill utvisa om vi inte anser att de är Svenskar - är det Tyskland som avgör om en person är Svensk?

     Vart utvisar man personer som har Jugoslaviskt pass och som skall utvisas efter långt straff i Sverige, Kroatien, Bosnien eller Serbien - ingen vill ha dom.

    Det finns ett par interner i Sverige som inte kan utvisas eftersom det land vi anser att de kommer ifrån inte erkänner dem som medborgare. Lösningen är väl att de får sitta inne tills de kan utvisas, blir jävligt dyrt för oss och kan innebär att man får livstid för ett rån men visst......
    Du försöker ju bara måla upp problemen med utvisningar, nästan som att du anser att dessa eventuella problem är anledning nog till att inte ens försöka utvisa.

    Jag påpekade då att det finns problem även tidigare i kedjan, men att man ändå bör ha som målsättning att gripa, åtala, döma och utvisa brottslingar. (Utvisning i de fall som den dömde inte har svenskt medborgarskap.)

    Notera ordet målsättning, det vill säga något man strävar efter att uppnå.

    Visst kan det vara problem ibland, men att ge upp på förhand gör ju bara situationen än värre.
  • Furti

    Visst är vissa länder inte så angelägna att få hem kriminella som begått brott utomlands. Detta kan ju lösas med att vi outsourcar fängelsestraffet till hemlandet. Har X dömts till 5 års fängelse och utvisning kan vi lika gärna betala hemlandet för att de verkställer straffet där. På så sätt blir säkert hemlandet mer motiverade att ta emot brottslingen.

    (Sedan krävs ju rimlig garanti för att de inte släpper X i förtids etc.)

  • Furti
    Anonym (SD 2022) skrev 2018-11-26 13:51:49 följande:
    Det vore ju kasst om man utvisar en person efter straff och så skickar vi honom på ett semesterhem till fängelse i ett annat land.

    Skulle bara intressant om Thailand vill outsourca sina svenska knarklangare till oss. Aldrig att de skulle ge oss möjligheten att släppa dom efter 2/3 av tiden och ge dom en mysig tillvaro i våra "fängelser".

    Sen är ju utvisningen efter avtjänat straff, dvs brottslingen är fri men får inte komma till Sverige mer.
    Det får man komma överrens om i förhand. Borde inte vara så svårt.

    Här är personen X, dömd i Sverige till 10 års fängelse. Ni får Y pengar för att ta hand om det, men vi vill ha koll på vilket fängelse och dessutom medbeslutanderätt om eventuell tidigare frigivning. Vill ni åta er uppdraget?
  • Furti
    Anonym (SD 2022) skrev 2018-11-26 14:52:47 följande:
    Och om landet säger; "Nej, han är inte medborgare av vårt land, han har inte giltigt pass och kommer aldrig in i vårt land" ???
    Risken finns fortfarande att vissa länder inte vill ha tillbaka sina (kriminella) medborgare, men med tanke på att de erbjuds ersättning för fängelsetiden kan man nog tänka sig att de blir mindre motsträviga.

    Se det som ett steg i rätt riktning!
  • Furti

    Att inte utvisa straffar sig!


    "Forskning visar att det är rätt att arbeta med familjer, säger Carin Götblad och lyfter fram Per Olof Wikström, kriminolog, som blivit uppmärksammad för sin forskning om den närmaste miljön och familjens betydelse för kriminalitet.


    ? Enligt hans forskning är det den närmaste omgivningen och föräldrars och kamraters värderingar, som påverkar allra mest om man blir kriminell eller inte. I dag finns stora familjer där alla män är kriminella, där man är inne på tredje generationens kriminella.


    Finns sådana familjer i Uppsala?


    ? Ja.


    UNT har rapporterat om rykten bland nya svenskar i utsatta områden om att svenska myndigheter lättvindigt omhändertar barn, vilket är ett skäl till att föräldrar inte agerar när signalerna om oro kommer. Det här känner Carin Götblad väl till. Men det är mycket sällsynt att barn omhändertas från föräldrar som självmant söker hjälp, poängterar hon."

    unt.se/nyheter/uppsala/samhallet-har-varit-for-naivt-5156286.aspx

    Hade den nyanlände utvisats vid första brottet hade vi sluppit många av dessa genomkriminella familjer!

  • Furti
    De senaste åren har exet dömts för bland annat rattfylleri, narkotikabrott, olovlig körning, brukande av falsk urkund, misshandel, övergrepp i rättssak och våldsamt motstånd. Han är också dömd för ofredande.
    Han har genom åren bland annat dömts för att ha misshandlat Bea genom att sparka henne i magen, slå henne i huvudet med en telefon, skalla in henne i en vägg, dra henne i håret och ta strypgrepp på henne.
    I ett yttrande från frivården våren 2017 menas det att risken för återfall i brott är hög på grund av mannens ?attityder, värderingar och personlighetsmönster?.
    ?Han har svårt att hantera våldsamt beteende när han upplever provokation?, står det bland annat.
    De närmaste åren kommer exmaken emellertid tillbringa i fängelse. Efter att ha kört på Bea åtalades han för mordförsök. I somras dömdes han till sex års fängelse, dock inte för mordförsök utan för synnerligen grov misshandel.
    Rätten menar att ?våldsutövningen som sådan måste betecknas som livsfarlig?, men att det inte går att bevisa att avsikten var att döda Bea.
    Domen överklagades till hovrätten som slog fast tingsrättens dom. Nu ska exmaken placeras på anstalten Salberga, framgår i dokument från Kriminalvården. Där står också att:
    ?Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller annan kriminalitet bedöms vara hög.?
    www.expressen.se/kvallsposten/bea-26-blev-kar-i-en-kvinna-da-korde-exmaken-pa-henne/
    HOVRÄTTEN ÖVER SKÅNE OCH BLEKINGE
    2018-07-31
    Mål nr: B 1988-18
    O Soltanov, född 1990
    Medborgare i Azerbajdzjan

    Hade han utvisats till sett hemland hade hans exfru sluppit mycket lidande. Men som vanligt värderas brottslingen högre.
Svar på tråden Utvisning för brott