• BossHoss

    Svåraste frågan på anställningsintervjun?

    Anonym (Femår) skrev 2018-11-20 08:06:14 följande:

    Ja den där femårsfrpgsn borde förbjudas. Den kan väl ingen människa svara på ordentligt. Har en bekant som svarade (blivande chefen intervjuade) ?då har jag ditt jobb?. Han fick inte jobbet ...


    Jag fick ett jobb efter att jag svarat precis så
  • BossHoss
    Anonym (Intervju) skrev 2018-11-20 10:29:30 följande:
    Du som ä van (jag ska snart på intervju och har inte varit så så många): om man kommer och där sitter 4-5 personer runt ett bord som alla ska vara med på intervjun, tycker du då man ska gå runt bordet och hälsa i hand på alla?
    Brukar hälsa över bordet om de redan är inne i konferensrummet (dvs ta i hand).
  • BossHoss
    Anonym (k) skrev 2018-11-20 17:26:44 följande:
    Avskyr den också. Svarar ärligt: "- Ingen aning!"
    En av de lättare frågorna tycker jag.
    Beroende på vilken position man söker givetvis får man ändra lite men grunden är.

    att man då har tagit ett steg fram och tar mer ansvar och är den ledande i gruppen och den som folk söker sig till för hjälp/kunskap

    Vilket betyder att du har ambitioner att lära dig och va en god medarbetare, och att du har vilja att ta ansvar, men inget som är för seriöst, givetvis kan man säga man vill ha en ledande position om man vill det, men ja..

    Anonym (kse) skrev 2018-11-20 17:22:45 följande:

    Ofta har jag lite svårt med sånna ''breda'' frågor, att man ska berätta om sig själv, sina styrkor/svagheter och så. Det svåra är att jag inte vet ifall jag då endast ska säga saker som är relevanta till jobbet jag söker 



    Att berätta om sina negativa sidor behöver inte betyda att du måste säga att du är dålig på något som jag slarvar ibland, kan säga på detta sätt tex.

    Ibland går jag lite för snabbt fram för att få något klart som är under tidspress och då behöver någon granska mitt arbete så att jag inte missat något väsentligt

  • BossHoss
    FrökenKanSjälv skrev 2018-11-21 08:14:58 följande:

    Den svåraste frågan jag har fått är "Vilken är den vanligaste missuppfattningen folk har om dig?". Jag lyckades svara, men det är ju svårt att få till ett svar som både är sant och samtidigt inte för negativt.

    Den typ av frågor jag älskar både att få och att ge är kompetensbaserade, där man får ta exempel ur sitt eget yrkesliv och berätta om. Tex berätta om ett tillfälle när det inte gick som du hade tänkt dig och hur du löste det. Eller berätta om en konflikt och hur du löste den.


    Hade en intervju som var sjukt konstig, Vad jag än svarade så ville hon att jag skulle fördjupa mig i svaret. (sjukt dålig intervjuare också)

    Hon: Hur skulle du kunna lösa en konflikt på detta jobbet?
    Jag: Ja det vet jag ju inte, för jag känner ju inte medarbetarna eller vet vad problemet rör sig om. Jag kan däremot berätta om hur jag har löst problem med kollegor på andra arbetsplatser.

    Bla bla bla bla

    Hon: mmmm men om det vore nya kollegor hur, hur tror du att du skulle lösa en tvist då?

    Jag : berättar generellt om hur problem mellan kollegor löses genom samtal och genom att ta in tredjepart om det behövs.

    Hon: Mmm men jag vill att du är mer specifik hur du skulle lösa problemet mellan två kollegor här osv osv osv (gick några rundor till)

    Jag till slut: MEN JAG KAN INTE SVARA PÅ ETT FIKTIVT PROBLEM MED MÄNNISKOR SOM JAG INTE KÄNNER ELLER VET VAD PROBLEMET INNEBÄR

    Var så på många frågor, prata ytterst lite om kompetens eller vanliga frågor, aldrig varit med om en så dålig intervjuare och som verkade så personligt ute efter att få mig att svara fel medvetet. Verkligen dålig personkemi mellan oss, helt på hennes initiativ.. sjukt konstig människa
  • BossHoss
    Anonym (Intervju) skrev 2018-11-21 08:24:56 följande:

    Vilka svagheter och dåliga sidor man har tycker jag är jättesvårt att få frågor om. Jag vet vilka dom är men vill inte berätta om dom. 


    Vad är dina dåliga sidor då? kan du berätta dem här
  • BossHoss
    FrökenKanSjälv skrev 2018-11-21 08:35:08 följande:
    Man brukar ju vilja veta hur personen faktiskt agerar i en viss situation, inte hur de hypotetiskt skulle vilja agera, så det där låter verkligen knäppt! Kan tänka mig att hon hade problem med en konflikt i gruppen och att hon letade efter någon som kunde lösa problemet åt henne. I vilket fall som helst så fick du en väldigt god insikt i henne som chef och kunde välja bort henne.
    Problemet var att hon var HR och min blivande chef fortsatte intervjun 1h efter att hon gått (vilket va konstigt bara det, hon sa nu har jag inte tid längre och gick), vi satt och löste relevanta problem osvosv kändes sjukt bra med honom, men visste hon skulle välja bort mig tyvärr

    Sökt lite andra tjänster där, via henne (givetvis ) som har varit på lägre nivå än den tjänsten jag var bland de tre sista på, men bara fått tillbaka ansökan direkt... vet hon ligger bakom det.

    Hört på andra håll att hon är lite,, ja knepig, synd att sådana människor sitter i en   sådan position  
  • BossHoss
    Anonym (Intervju) skrev 2018-11-21 10:09:50 följande:
    Jag är kontrollerande och svartsjuk och känner mig ofta värdelös.
    Låter ju mer som personliga problem än arbetsrelaterade.
    Eller är det inom arbetet du menar?
  • BossHoss
    Anonym (Intervju) skrev 2018-11-21 10:15:25 följande:
    Nä det är sant. I arbete är det nog att jag har svårt att hålla fokus om det jag gör är tråkigt. Jag blir lätt uttråkad.
    hmmm

    Så det du säger är att du är en ambitiös person som ibland kan ha lite svårt att luta sig tillbaka när det blir stiltje,  utan helst vill vara upptagen under arbetstiden och ibland kan det ses som att du är uttråkad
  • BossHoss
    Anonym (Ginger) skrev 2018-11-21 22:07:01 följande:

    Jag har hört att rödhåriga har ett hett temperament stämmer det på dig?

    Idiot kände man ju lite för att svara men det gjorde jag inte.


    Hade någon frågat mig det så hade jag klart och tydligt förklarat olämpligheten i frågan. 
    Det kan ibland vara sådant de letar efter, jag har sagt emot min intervjuare flera gånger under åren när jag anser det inte har med saken att göra, eller anser de har fel. Man kan säga det på ett sakligt sätt, ibland är det just det som de vill höra, att man kan stå på sig för saker som är rätt och fel.
  • BossHoss
    Kjell2 skrev 2018-11-22 07:55:39 följande:
    Ligger en del i det. Jag ställer ibland frågor för att få någon form av reaktion. En del av de rekryteringar jag gjort gäller jobb där det ställs stora krav på personlig intigritet och att visst personligt mod.
    Precis, där man visar att, jag må vilja ha jobbet men jag har mina egna tankar och värderingar, min egen agenda och kommer stå på stadig grund och inte vända kappan efter vinden.

    Antar du rekryterar på lite högre nivå? typ Projektledare, Chefer, eller inom säkerhet osv
  • BossHoss
    Kjell2 skrev 2018-11-22 08:02:38 följande:
    Var försikgt med att ta andras svar. Ibland gör det att det uppstår konstig glapp i logiken. 

    Som den som jag intervjuade och med bestämde hävade att han var noggrann och aldrig släpte ifrån sig något med dålig kvalitet.  Samtidigt fanns det en del skriv och svavfel i hand brev och CV. Inget som störde i normala fall men det stämde inte ihop med att han hävda att han var noggran.

    I en annan rekrytering sökte vi en expert som skulle bygga upp en personlig kompetens kring en av våra produkter. Han skulle bli superexperten. Pratat med en riktig tekniknörd, verkade på många sätt bra. När vi fråga med honom om hans långsikiga planer verkade som han hade läst på att man skulle svara något ambitiöst om "chef och projekledare".    Det märktes att han ljög när han sa projekledare, vilket var precis det svar vi inte ville höra.
    Håller med för fullt.

    Det jag ville visa henne i det svaret var att man inte behöver säga jag blir uttråkad (punkt) utan att man kan ta en negativ aspekt som man har förklara den så den ändå får lite positiv klang.
  • BossHoss
    Kjell2 skrev 2018-11-22 08:11:33 följande:
    Har haft olika roller under åren men det har varit projektledare, teamchefer och andra kvalificerade självständiga tjänster.

    Har upplevt att det ibland finns en övertro på att alla intrevjufrågor har ett rätt svar och den med flest rätt och bra svar får jobbet. För mig är intervjuen mer ett tillfälle att få en bild av personen, hur han eller hon är, kan resonerar kring öppna och krångliga frågor, argumetera, passa i en grupp, passa med kunder. 
    mmm man lär sig väldigt mycket av att gå på många intervjuer, skall jag byta jobb söker jag många tjänster för att få gå på lite intervjuer (siktar gärna lite för högt bara för att), efter några så får man ett helt annat flyt i konversationerna. Man känner att svaren kommer naturligt och det märker de som intervjuar med..

    Min tumregel är alltid.

    Ljug inte, det fina med att tala sanning är att man inte behöver komma ihåg vad man ljugit om, (klart att tala sanning betyder inte att man säger allt, men ja du vet)
  • BossHoss
    Kjell2 skrev 2018-11-22 08:27:00 följande:
    Man ska heller inte underskatt att läsa annonsen, om jobbet och arbetgivaren. För att på så sätt lyfta fram de kompetenser och förmågor som efterfrågas.

    Att vara påläst och komma med bra frågor är ett stort plus. Att fråga om sådant som är enkelt att hitta på hemsidan eller ännu värre, står i annonsen, är ett minus.
    Jag rättade ett företag en gång, hittade fel i deras standarder som de hänvisade till på hemsidan
    Uppskattat och det jobbet fick jag..
Svar på tråden Svåraste frågan på anställningsintervjun?