• Kusinen

    Vad är det för fel på vårat namnval?

    Vinterankan skrev 2018-11-28 07:24:55 följande:

    Om det ska uttalas som Isabelle så måste ni döpa henne till Isabelle. Som jag brukar säga till min 6-åring, du kan inte hitta på egna betydelser till redan befintliga ord för ingen kommer förstå mig. 

    Har aldrig hört talas om namnet Decibel och har personligen en dragning mot "tantnamn" men tycker inte att det låter som något supermärkligt att reagera på. Men däremot om ni kryddar namnet med en speciell stavning så skulle jag nog undra vad ni var för typer när jag såg namnet på hyllan på förskolan. 

    Så mitt råd är följande: Döp barnet till ett namn som uttalas som det stavas och hitta inte på egna uttal. Det är lite som att jag skulle döpa mitt barn till Dantel men säga att det ska uttalas som Andreas, det är två helt olika ord precis som Decibel och Isabelle. 


    Jag uttalar enheten decibel på samma sätt som namnet Isabelle (betoning på samma stavelse), så det är väl inget eget uttal? Även Dezibelle skulle jag uttala som Isabelle (betoning som samma stavelse och tyst e), känns som det naturliga uttalet relaterat till hur vi uttalar andra namn på svenska.

    Hur skulle du uttala Dezibelle/Decibel?
  • Kusinen
    Anonym (TS) skrev 2018-11-28 10:03:55 följande:

    Tack för era svar. De har kommit så många så hinner inte svara en o en.

    Jag o min kille tycker inte att vi är märkvärdiga. Vi tycker helt enkelt att de är finast att stava de Dezibelle. Desibelle ser lite tråkigt ut o Decibel betyder ju nåt annat. Varför uttalas z:at konstigt? Ingen uttalar ju Izabelle eller typ Zara Larsson på ett annat sett.

    Alltså ja tror inte att våra mammor tycker att Dezibelle är fult utan dom tjatade om sina namn redan innan vi hade bestämt oss. De är deras första barnbarn så de brukar kanske va vanligt att släkten får va med o bestämma men de vill inte vi.

    Vi gillar namnet jätte mycket. Ja tycker de är tråkigare med alla flickor som heter Elsa och Alice just nu. Tror att de är lättare o sticka ut o va unik om man inte heter som alla andra. Hon behöver kanske bokstäverna namnet nån gång innan alla lär sig men de behöver ju dom som heter Lindkvist eller Lindquist i efternamn oxå göra!!!


    Z uttalas precis som S på svenska. I många andra språk har z ett annat uttal men det är ju inte relevant om barnet ska växa upp i Sverige.
  • Kusinen

    Jag håller med dig ts om att många är tramsiga eller taskiga i tråden. Det borde ju räcka att säga att man inte gillar namnet. Jag tror det många har svårt för är att de uppfattar det som ett namn som inte är ett riktigt namn, men oavsett vilket namn ni väljer finns det de som ogillar det eller får "fel" associationer.

    Om du vill ha tips på namn i samma stil kommer några hör

    Maribel, Adrienne, Francine Aline, Antonine, Arlette, Corinne, Francine, Esmèe, Zuri, Rachelle, Nadine, Annabelle, Arabelle, Mirabelle, Izobel, Arabella,

  • Kusinen
    Kirenaj68 skrev 2018-11-28 22:43:15 följande:

    Var inte så lättkränkt. Du måste väl ha räknat med att folk kan ha starka åsikter om Dezibelle? Fast ni kanske förväntar er att barnet kommer att bli högljutt? Du skrev i ett inlägg att namnet Dezibelle skulle göra det lättare för henne att sticka ut? Ett barn sticker ut genom sin personlighet. Inte genom namnet och i det här fallet kommer namnet inte vara henne till gagn. Tvärtom. Särskilt den dagen när hennes klasskamrater får lära sig ordet decibel och vad det betyder. Den stackaren kommer ju att bli utskrattad. Vilka tror ni att hon kommer att förebrå för det?


    Inte är man lättkränkt för att man infotmerar folk om att de är otrevliga när de är det. Att tramsa om en massa hittepånamn som har med ljud eller andra måttenheter att göra, för att verkligen betona hur dum man anser ts namnvalsfundering vara och en massa nedlåtande kommentarer om en tänkt samhällsgrupp är otrevligt. Det är inte lättkränkt att påpeka det.

    Vill man bara svara ärligt på frågan i ts är det möjligt på många mycket hövligare vis. Jag anser inte att man ska behöva förvänta sig detta överdrivna narr för en fundering kring ett namnval (dessutom ett namn som flera svenskar redan heter) bland vuxna människor.
Svar på tråden Vad är det för fel på vårat namnval?