Inlägg från: September89 |Visa alla inlägg
  • September89

    Bf September 2019

    Jag tyckte att jag började se ett litet mönster i nattsömnen här ett tag då hon vaknade för första matningen mellan 4 och 5 och andra runt 6.30. Men vips så ändrades det och helt plötsligt kan hon äta vid 01, 02 och 03 under samma natt haha. Kanske har hon en period då hon växer mycket eller något som gör att hon vill äta mer. Eller så vill hon ha bröstet för trygghet mer nu när hon blir mer mottaglig för yttre intryck och har mer att bearbeta.

    Min sömn är i alla fall helt katastrof nu. Inte för att vi direkt har jobbiga nätter, vi har bebisen i sängen så jag tar bara fram bröstet halvt i sömnen och somnar om medan hon äter. Men jag kommer knappt in i någon djupsömn så återhämtningen blir ju jättedålig. Sov dåligt under graviditeten och började mäta sömnen runt mitten och redan då var djupsömnen väldigt dålig och nu känner jag att den långa bristen verkligen tar ut sin rätt. Denna vecka har varit extra dålig så jag är orimligt trött och har en konstant huvudvärk. Jag måste skriva upp exakt allt för jag kommer inte ihåg någonting och jag måste lägga nycklar, plånbok och allt sånt på exakt samma ställe hela tiden för annars har jag ingen aning om var de är osv. Känner att tröttheten verkligen påverkar mitt liv nu. Känns jobbigt då det är så mycket man vill hinna med tre barn men försöker vila så mycket jag kan för att få ordning på dagarna. Man har ju inga förväntningar om 8 timmars ostörd sömn de närmsta åren men mer djupsömn hoppas jag i alla fall att jag kan få snart. Läste att man ska ha absolut minst 2 timmar per dygn men att vuxna ofta har 3-4 timmar. Jag har 1-1,5 timme under en riktigt, riktigt bra natt men oftast under 1 timme enligt min mätning. Denna vecka har jag haft 20-30 minuter.

    Blev långt om min sömn nu haha. Behövde nog skriva av mig lite för idag är min trötthet det enda jag kan tänka på!

    Tycker ändå att bebisens sömn är rätt bra. Har ingen önskan om att en så liten ska somna själv i egen säng/eget rum varken dagtid eller kväll utan vill gärna ha henne där jag är även om hon sover. Dock hade det varit skönt om hon inte vaknade så fort man inte ligger bredvid eller håller i henne. Tricket med vetekudden har vi testat några gånger och det funkar ibland. Nu när hon är 3 månader känns det som att det är dags att ge henne lite tydligare kvällsrutiner mer än ny blöja och pyjamas. Har dock inte riktigt landat i hur de ska se ut än.

    Väldigt mycket som kretsar kring sömn när man har så pass små bebisar som vi här i tråden haha.

  • September89
    Jojjans skrev 2019-11-27 17:19:42 följande:

    Det låter som att du har det lite tufft just nu, glöm inte att det går över! Våran lilla kille sover likt er bebis, men jag ock sambon brukar turas om att han honom liggandes bredvid oss i sängen, för jag märker stt jag sover lite tyngre när jag kan vända mig fritt och inte är ansvarig för honom i ett par timmar.

    Jag blir också nyfiken på hur du mäter djupsömnen?


    Ja, det är det man får tänka på, att det snart blir bättre!

    Jag använder fitbit som mäter sömnen så det är såklart inte 100% men man får ju ett hum i alla fall.

    Har inte tänkt på om det blivit bättre då hon sovit i babynestet, måste vara uppmärksam på det nästa gång för isf kan ju min man sova med henne ibland. Har mest tänkt att det är smidigt att hon sover vid mig eftersom jag har maten. Han brukar ta henne om hon vaknar och behöver ny blöja eller något annat än mat men det händer väldigt sällan nu.
  • September89
    Jojjans skrev 2019-11-28 09:43:27 följande:

    Fitbit, är det en app?

    Vi kör liknande, dom timmarna han äter som oftast (01-05) sover han hos mig, men sen på morgonen brukar han bajsa och stöka lite så då är han med sin pappa mer.

    När han var prematur fortfarande (och sondmatades) så sov han i ett bedside crib och så turades vi om att sova på den sidan sängen. Den som låg närmst var ansvarig för att stötta honom om han vaknade. Då märkte jag hur stor skillnad det var på hur lätt jag vaknade av hans gnyende beroende på om jag hade ansvar eller inte.


    Det är en aktivitetsklocka :)

    Låter som att ni har väldigt bra uppdelning! Vår bebis vaknar typ bara när hon vill äta just nu. Förut kunde hon bajsa på natten eller bara ligga och böka och då kunde min man ta henne. Han vaknade vid varje amning i början och satt redo att hjälpa till haha! Så jag sa till honom att han får fortsätta sova vid matningen och då slutade han vakna så det var nog samma för honom, att han kunde sova igenom mer när han visste att jag tog henne och inte behövde hans hjälp (jag snittades så första dygnen kunde han behöva hjälpa till vid amning när jag skulle förflytta mig i sängen). Nu är det mest kvällarna vi turas om ifall hon är gnällig och har svårt att komma till ro. Så vi har ju ändå haft bra nätter på så vis att hon inte vaknar och bara är ledsen eller så.

    I natt fick jag i alla fall lite bättre sömnkvalite och det kändes verkligen på morgonen. Jag orkade upp för att lämna mellersta barnet i skolan och har orkat med dagen så det har känts otroligt skönt!
  • September89
    Snickesnack skrev 2019-11-28 10:38:32 följande:

    Det är typ exakt samma för oss. Har nog knappt upplevt djupsömn sedan augusti för jag sov som en kratta sista delen av graviditeten också. Är trött och har huvudvärk ofta och upptäcker många gånger att jag glömt ta med mig hjärnan...

    Folk omkring förstår inte alltid varför eftersom vår bebis ju sover som en liten gris hela nätterna (förutom amning både nu och då). Självklart förstår och respekterar jag att det är sju hundra resor värre med en bebis som är vaken och gråter halva natten, men det är liksom inte som att jag får åtta timmars ostörd sömn ändå.

    Nåväl, det funkar ändå rätt bra, och det är ju en kort period. Vi känner inte att vi vill ändra på något.

    Jag sover bättre ytligt med henne i sängen där jag kan amma halvt i sömnen och hon är lugnast i övrigt än om jag skulle behöva vakna helt och "hämta henne" vid varje matning.

    Jag och mannen är helt överens om att den föräldralediga har nattjour och den andra sover ordentligt inför jobbet hemma hos oss.

    Vi börjar också klura på tydligare kvällsrutiner, så det kommer nog på något sätt framöver men vi har inte heller landat. Vi vill inte att hon ska vara själv om hon inte vill, vi kör på känguruföräldraskap nu när hon är så liten.


    Ja det låter väldigt likt! Är också tacksam över att slippa gå runt och vagga skrikande bebis på natten men som du säger, att bebisen sover betyder ju inte att man själv får bra kvalite på sin sömn. Tur att vissa nätter är bättre än andra iaf, så att man kan vara lite människa ibland åtminstone haha! Håller också med om att det vore jobbigt att behöva hämta barnet ist för att halvslumra genom matningen.

    Vi bestämde nu att testa att spela en låt som hon alltid blir lugn till och ge henne lite massage med babyolja, blöjbyte, pyjamas, lite gos/prat i sängen och sedan släcka ner helt och försöka söva. Vi spelar låten i bakgrunden under varje steg. Får se hur det funkar eller om vi behöver göra något ännu tydligare. Just nu domnar Jon ganska sent för natten och det funkar de veckor som de stora barnen inte är hos oss för då kan Jon ju sova hur länge som helst på morgonen men när jag ska lämna ena i skolan så måste vi ju upp tidigt och då har hon inte sovit klart för natten. Så det jobbar vi lite på nu. Vet ju med mig att rutiner för hela dagen kommer naturligt när barnet börjat äta mat sen, då bygger man liksom runt det.
  • September89
    Ourlittlesecret skrev 2019-11-29 07:15:09 följande:

    Hej! Vet inte om ni minns mig, men tänkte jag skulle kika in och gratta er alla till era små underverk!

    Jag lever men de e knappt, saknar min Axel så de gör ont. Men de måste gå framåt på nått sätt om inte annat än så för hans skull.

    All lycka till er ??


    Jag minns, har tänkt på dig många gånger! <3

    Hoppas att du och din man kan hitta styrka i varandra och att du har andra omkring dig som stöttar <3
  • September89
    Jojjans skrev 2019-11-30 11:01:58 följande:

    Ja vi har bestämt att jag (av naturliga skäl) är amningsansvarig men att sambon är bajsansvarig hehe, så att inte jag får ta alla smällar av oplanerade behov hos bebisen.

    Vi har hållt på med EC/babypottning från start, vilket har hjälpt bebisens mage enormt mycket. Han har haft så ont i magen av järntillskottet han får, mycket gaser och körig mage osv. Ofta ligger han och kämpar lääänge innan han bajsar. Men sen vi började grodhålla honom över handfatet på minsta signal och även på rutin efter mat/sömn så rullar allt med magen på så mycket bättre och vi har fått en gladare bebis. Som bonus så byter vi typ 2 bajsblöjor i veckan och resterande hamnar i handfat/toaletten (4-5 gånger om dagen).

    Han bajsar typ aldrig på nätterna, men ofta under tidig morgon. Så då får sambon gå upp och hålla honom för jag har så svårt att somna om ifall jag stiger upp. Amma kan jag ju praktiskt taget göra i sömnen.

    Men det där med djupsömn var intressant. Sover ju sällan mer än 2 timmar åt gången nånsin, och gissar på att det tar ett tag tills man kommer ner i djupsömn dessutom. Och sista månaderna i graviditeten sov även jag kasst, och sen kom han ju redan i mitten av aug så det har varit lång tid utan sömn nu. Men jag måste säga att jag nog vant mig lite och lider inte så mycket av det. Det var värst i början när jag pumpade+ammade+sondmatade var tredje timme. Då behövde vi båda vakna till ordentligt och sitta uppe i drygt 30 min, då höll vi på att gå sönder. Men jag önskar ändå såklart att han snart börjar sova lite längre sömnpass. Just nu ammar han mer sällan på dagarna men väldigt ofta på nätterna vilket han gärna får sluta med snart.


    Vad spännande med bajsandet (haha vilken sjuk mening!), är orsaken att man gör så för att få ?rutin? på bajsandet och undvika magont eller finns det andra anledningar? Har ingen koll på EC alls.

    Vår bebis småbajsade hela tiden i början. Vi bytte typ 20 blöjor om dagen och det var alltid till bajs i, plus att det kom varje natt. Sedan ändrades det till bajs efter varje matning dagtid och nu är det någon gång om dagen.

    Jag kände mig nästan piggare i början då vi ställde klockan, vår bebis gick ner lite för mycket i början så vi ställde var tredje timme också och matade. Då blev jag mer vaken pga amningen var ny så satt upp och ammade med kuddar uppbullade bakom ryggen och under armen haha. Men nu är det som att det långvariga tar ut sin rätt. Var förvånad över hur pigg jag ändå var första veckorna men hade väl något hormonpåslag som gjorde att jag inte kände samma trötthet haha. Vår bebis kom 21/8 så fick också augustibarn, men inte lika tidigt som du. Kan tänka mig att det det var väldigt tufft för er med kanske mer oro pga prematur och långa uppvak på nätterna! Det är ju verkligen skillnad på att slänga fram en tutte och att behöva gå igenom flera olika moment på natten. Tufft också att båda var tvungna att vara vakna, då är ju båda i stort behov av avlastning för att få ?sova ikapp? sen.

    Jag har i alla fall lyckats få ett par bättre nätter med nästan 1 timmes djupsömn så har i alla fall fått vara människa lite grann. Det gör ändå mycket även om man skulle vilja ha mer sömn såklart.
  • September89
    Jojjans skrev 2019-12-02 09:37:33 följande:

    EC är väl ett västerländskt namn på något som praktiseras i många delar av världen. Förr och i länder där man inte använder blöjor är det så man tar hand om bebisens behov. Det bygger på att man lär sig tolka barnets signaler på nödighet (dom föds med en instinkt att signalera det till föräldrarna, men med hjälp av moderna blöjor vänjer vi dom av med det) och erbjuda en plats att göra ifrån sig på. I början får man grodhålla dem, men så fort dom kan sitta själva kan man introducera potta. Dels får man barn som tenderar att bli blöjfria tidigare, dels underlättar uppdragna knän tröja magar och det är såklart också mycket bättre för deras hud att slippa vått/bajs mot huden lika ofta. Sen är det också så häftigt att inse att man kan ha ett kommunikativt samspel mer bebisen långt tidigare än de pratar. Det finns massor att läsa, tipsar om hemsidan blöjfribebis.

    Våran bebi bajsade också konstant i början, och då var det ingen idé att potta. Men nu bajsar han alltid typ två gånger på morgonen, och så efter mat ibland under dagen. Det är jättetydligt när han börjar sprattla, krysta och veva med tungan att han är nödig, så då är det bara att snabbt få av blöjan :)

    Ja den där sjuka energin man hade i början har ju sinat nu... mer att man går runt i nån konstant dimma. Kanske därför jag inte känner mig trött, för att jag glömt hur det känns att vara pigg haha.

    Ja jag bar aldrig så orolig över att han var prematur, för det var aldrig nån fara med hans hälsa. Men nu i efterhand fattar man ju hur liten och skör han var. Allt var så otroligt omständigt för att han var så liten och svag i kroppen. Vi blev mer vårdpersonal än föräldrar i början.

    Vad skönt att du fått till lite mer djupsömn! Förhoppningsvis blir det mer och mer.


    Spännande, kanske ska läsa på lite :)

    Måste varit väldigt kämpigt med matningen och så även om det inte var någon fara med hälsan. Tänk vad man bara tar sig igenom för sitt barn :) kan tänka mig att det kan vara tärande på relationen mellan föräldrarna också men det låter som att ni stöttat varandra genom det :)
  • September89
    Anonym (chockad!) skrev 2019-12-02 09:23:35 följande:

    Hur gamla är era barn nu och hur rörliga är dom? Stabilitet mm?


    Min är snart 3,5 månad. Hon lyfter nacke och skuldror när hon ligger på mage, rullar från mage till rygg, och det går att bära henne sittande på höften utan stöd för huvudet/ryggen en stund men bär henne mest sittande framåtvänd så att hon kan luta huvud och rygg mot mig. Jag tycker att hon är väldigt stark!

    Hon har börjat hitta händerna, tittar på dem och stoppar dem i munnen, slår på leksakerna i babygymet och nu på senaste har hon börjat sträcka sig efter saker när man håller fram något och greppa dem (och sedan direkt in i munnen haha) men det händer inte varje gång man håller fram något. Hon har slitit av mina glasögon flera gånger.

    Hon skrattar även med ljud men inte sådär med magen ännu.
  • September89
    Anonym (chockad!) skrev 2019-12-12 12:02:27 följande:

    Så skoj att de börjar bli större nu och ser deras framsteg varje dag nästan! Jag tycker det är väldigt mysigt med bebisar såklart men roligare när de blir större och kan röra sig lite! :)

    Någon här som redan funderar på en till??? Låter det galet?! Mitt problem är min ålder så jag har inte så mkt tid att vinka på. Nån mer som vill ha tätt? 

    Det var ju min mans första barn och mitt tredje. Han är inte helt övertygad om en till så inväntar vad han känner och hur han ställer sig till det. Hur tänker ni?


    Jag är också lite sugen på en till haha. Det trodde jag aldrig! Det är även mitt tredje och min mans första och det tog två år för mig att bearbeta att han ville ha barn (vi hade först sagt att vi inte skulle ha och jag kände mig helt klar med mina två) men nu är det här det bästa valet jag någonsin gjort :) och vill absolut inte utesluta att göra detta igen. Jag vill dock inte ha så tätt så vi får se hur det blir. Jag fyllde 30 i år men man vet ju aldrig hur många fertila år man har kvar liksom. Vissa kan ju få barn tills de är 50 medan vissa får svårt redan vid 25-30. Vi får se helt enkelt. Min man såg i alla fall både glad och förvånad ut när jag ville spara gravidkläderna ?ifall att? haha. Undrar dock hur vi någonsin ska kunna tillverka ett till barn då vårt barn fortfarande knappt går att lägga ifrån sig när hon sover :/
  • September89
    Snickesnack skrev 2019-12-14 09:47:59 följande:

    Haha vi har samma problem med potentiell tillverkning. En pigg tjej som gärna vill ha sällskap även när hon sover, och två föräldrar som är ganska pryda inför henne. Vi har fått till det en (1) gång sedan hon kom, och det var mest för att testköra så att säga XD.


    Jag snittades ju så om det inte varit för blödningen hade jag kunnat ha sex typ på en gång efter. Har inga problem att ha sex i samma rum om hon sover men kan faan inte ha henne på armen under tiden XD
  • September89
    Anonym (chockad!) skrev 2019-12-16 05:20:10 följande:

    Vi har en lång tid av icke sex bakom oss. Inte nåt större problem än men klart man vill ha en fysisk och nära rekston med din partner. Allt har dock sin tid och viktigt att känna att allt känns bra tycker jag.

    Min minsting är snart 3.5 månad och senaste veckan har det hänt massor. Det gör att hon äter mindre och är extremt svårsövd. Sover bra när hon väl somnar mrn har låååång tid innan det händer. Helst famnen om hon får välja! Nån som känner igen?


    Haha ja min man säger precis så, att nu är det såhär och det är ingen fara för lite längre fram kommer vi att komma tillbaka till ett samliv igen. Och så är det ju, men jag längtar tills vi är där haha.

    Min dotter blir 4 månader på lördag och sedan ungefär två veckor har hon varit mer svårsövd så det har varit några tuffa kvällar men hon sover ändå bra på natten.
  • September89

    Har också tänkt skriva men inte blivit av haha. Kul att höra hur det går för er andra!

    Hos oss går det bra men min flicka har också ofta sena kvällar. Får henne oftast att somna runt 19 men då brukar hon vakna och ha en liten vakenperiod efter typ 1-2 timmar. Hon tycker fortfarande inte om att ligga själv, det går ibland men absolut inte alltid. Nästa vecka blir hon 5 månader! Hon kan sitta själv, dock bara korta stunder, och har vänt sig från mage till rygg sedan hon var en månad men intr ens gjort några försök att vända från rygg till mage. Hon gillar att ligga på mage så hon är stark och håller gärna upp sig på händerna och börjar försöka ta sig fram men lyckas inte. Vi har börjat ge lite mat och det älskar hon. Det känns att hon blir större då kontakten utvecklas så himla mycket. Även humöret haha! Vi har funderat på att årova sittdel på vagnen nu, någon som bytt än?

  • September89
    Anonym (chockad!) skrev 2020-03-20 22:32:04 följande:

    Allt är bra här. Min dotter är 6.5 månad nu och det är full fart. Roligare ju äldre de blir ????????


    Haha eller hur! Tänker hela tiden "detta är roligaste åldern!" Men så fortsätter det bara att vara roligt hela tiden haha.
  • September89
    Jojjans skrev 2020-05-03 16:13:25 följande:

    Hej, lite sent svar men men.

    Vad läskigt att själv behöva bedöma angående fontanellen! När ska dom helst växa ihop annars då?

    Tycker allt verkligen blir roligare och roligare varje vecka! Jag har börjat inse att det nog var kolik sonen hade första tiden, och jag mådde fruktansvärt dåligt. Nu har allt vänt och det är underbart att vara med honom :)

    Han är nu precis över 7 månader korrigerat och så otroligt framåt, pigg och vaken. För 1,5 vecka sen började han krypa och nu ställer han sig upp mot precis alla möbler, inte en lugn stund, phu! Han älskar mat och får alltid sitta och plocka med egna bitar av vår mat när vi äter, mycket populärt.


    Åh, jag tycker också att det bara blir roligare och roligare!

    Visst EC:ade ni er pojke? Hur har det gått? Vi har precis börjat med potta för vår tjej som nu är 8 månader. Till och med det är roligt haha! Vi kör inte stenhårt men när vi är hemma rutinpottar vi efter mat och sömn och försöker lära oss signalerna :)
  • September89
    Jojjans skrev 2020-05-04 10:52:28 följande:

    Ja det stämmer! Vi pottade mest för att han hade så ont i magen när han var liten, och sen han var 4 månader har vi inte bytt särskilt många bajsblöjor, några i månaden bara. Just nu försöker vi också börja potta för kiss, så nu går det inte åt så många blöjor per dag. Pottar typ en gång i timmen och efter varje amning och varje sovstund.

    Kul att ni börjat! Det är så himla härligt när kommunikationen funkar och dom små blir så nöjda när dom lyckas förmedla sina behov och få gehör :)

    Hur sover era små nu? Vi har en riktigt morgonpigg unge som ofta vaknar vid 5 vad vi än gör. Han har alltid sovit mindre än vad dom ska för åldern så nu har vi precis dragit ner till två sovstunder per dag, och hoppas det ska hjälpa lite.


    Vad roligt att det funkar bra och att ni ser resultat :)

    Jag jobbar med barn och träffar jättemånga som har blöja till 4-årsåldern och har jobbigt med att gå på toalett/potta så vi har hela tiden sagt att vi ska börja vänja henne i god tid innan hon behöver klara det själv just för att det ska vara något som är självklart och inte svårt och läskigt. Nu känns det så himla spännande att vi får lära känna henne på ett nytt sätt genom att vara ännu mer uppmärksam och svara på hennes signaler. Vi är inte helt med på det ännu, speciellt när det gäller att kissa, men är förvånad över vilka framsteg vi ändå gjort på bara någon vecka. Och att bara rutin-potta ändå gett så mycket. Som sagt, till och med att öva på potta är roligt haha! Så fint att få ny kunskap om sin bebis.

    Vad gäller sömnen så känns det som att varje gång jag tror att jag vet något så ändras det haha! Ibland sover hon två gånger på en dag, ibland kan det vara fyra. Vissa dagar blir ena sovpasset typ 3 timmar och vissa dagar kortare tupplurar. Som sagt, det ändras så fort jag ser ett mönster. Nätterna brukar dock vara rätt bra. Hon sover med oss i sängen med fri tillgång till tutten under hela natten. Vi känner nog inte heller att sömnrutinerna måste vara så strikta utan hon drar sig i öronen när hon är trött och då rullar vi henne i vagnen eller lägger oss med henne i sängen och söver. Tänker att hon får sova när hon är trött helt enkelt eftersom det än så länge funkar bra med nattsömnen och vårt övriga liv. När det börjar bli dags för förskola och man måste vara vaken på speciella tider så får vi börja peta i det om det behövs.
  • September89
    Jojjans skrev 2020-05-08 21:33:09 följande:

    Tycker det känns sorgligt med barn som har blöja så sent, mest för att vi tar ifrån barnen en viss frihet men främst för miljön. Kul att ni gillar det iallafall!

    För oss har sömnrutinerna varit viktiga för att han ska sova tillräckligt. Eller, han har alltid fattar att det är natt på natten (vaknar bara för amning varannan vartredje timme) men på dagarna har vi behövt hålla på rutiner för att få det att funka. Vi är en väldigt kvällstrött familj, solngår upp tidigt, så det har också varit nödvändigt för att vi ska hinna sova. Men rutinerna är satta efter bebisens behov, det får styra. Vi samsover också och ammar fritt dygnet runt. Spjälsängen står orörd och vagnen sålde vi, han vägrar båda...


    Ja, jag gillar inte alls när stora barn har blöja. Tycker nästan att det känns som att jag begår ett övergrepp när jag byter blöjor på så stora barn på jobbet och man blir ledsen av att de blir begränsade och osjälvständiga. Förstår ju att vissa barn blir redo sent eller behöver ha kvar blöjan av särskilda orsaker, men det är ledsamt när orsaken är bekvämlighet.

    Ja, det är så himla olika hur beroende man är av rutiner! Det är skönt när man känner att man hittar det som funkar för ens bebis :)

    Vi köpte aldrig någon spjälsäng haha. Mina tidigare barn har vägrat och jag misstänkte att vi ändå skulle vilja samsova. Dock funderar vi lite löst på spjälsäng nu när hon är större för att hon inte ska trilla ur sängen nu när hon börjar röra på sig. Tänker för de stunder som hon sover själv, innan vi går och lägger oss, och för dagsvilan så att hon inte kryper till kanten och trillar. Vi bullar upp med kuddar vid kanterna och än så länge ligger hon så snällt kvar på rygg tills vi kommer och tar upp henne haha. Men rätt vad det är så kommer hon väl på att hon kan försöka klättra ner... better safe than sorry haha
  • September89
    Anonym (E) skrev 2020-05-20 09:26:51 följande:

    Hej gänget! Kul att höra lite ifrån er. Jag har en fundering.

    Dels på grund av Corona-tiderna och sen att jag är en ganska introvert person så umgås inte varken jag eller min dotter med så många andra och inte andra mammor & barn. Dels är min dotter till och från ?ganska gnällig? plus att hon ibland när man håller henne typ slår/klappar ganska hårt mot ansiktet och greppar tag hårt i ansiktet och de få gånger hon träffat andra barn är hon väldigt framfusig och går på ganska hårt, så det andra barnet börjar gråta.... jag försöker säga ifrån ?nej? men känner ju att hon inte riktigt förstår. Nu har jag fått höra ett flertal gånger att detta beror på att hon inte får träffa andra barn och att vi inte umgås med så mycket andra och att det och att gnället beror på att hon är understimulerad. Dock tror jag inte hon är understimulerad, vi leker alltid på golvet med henne och hon sitter sällan i någon stol/babysitter. Utan det är lek väldigt ofta. Jag börjar bli lite orolig. Dels pga av hennes ?aggressiva? beteende men också att hon inte får träffa andra barn i hennes ålder.. hur viktigt är det att en 10 månaders får umgås med andra bebisar? Och hur ska/kan man säga ifrån till en sån liten?


    Det där med klappa/slå/dra i ansiktet har alla mina tre barn gjort och minns även att mina småsyskon gjorde så. Tror inte det handlar om att de är aggressiva utan att de vill känna, dra och testa och är för små för att förstå att det gör ont.

    Vad jag vet så säger forskningen att man har behov av att umgås med andra barn i samma ålder kontinuerligt från att man är 3 år, det är ju därför alla barn har rätt till 15 timmar allmän förskola per vecka från tre års ålder.

    Jag är ju ingen expert på något vis men tycker inte att det låter som något alls att oroa sig för. Folk tycker så mycket, man behöver inte alltid lyssna så mycket på allt det där tyckandet :)
Svar på tråden Bf September 2019