Inlägg från: Tigerkvinna |Visa alla inlägg
  • Tigerkvinna

    Bf September 2019

    Tösen01 skrev 2019-02-25 15:01:13 följande:
    Jag har typ inga flytningar alls, men om jag har det, är det vattniga flytningar, blir en pöl. Blev själv nojjig men frågade min läkare och det är normalt. Fostervatten är betydligt mer och ovanligt. Såg vårt lilla pyre idag så för mig har inte vattniga flytningar inneburit några problem. Kram
    Skönt att höra att någon annan har haft vattniga flytningar. Såg ju vårt lilla pyre i torsdags i förra veckan. Då hade den växt på sig 0.8 cm på 6 dagar blev lite chokad över hur stor den blivit på den korta tiden. Så jag hoppas ju att lilla krabaten trivs där inne och fortsätter trivas. Men man blir ju ändå nojjig när något "nytt" dyker upp..
  • Tigerkvinna
    Tösen01 skrev 2019-02-28 08:04:25 följande:
    Jag förstår att du är orolig, men du måste verkligen försöka vara glad, tvinga dig till det. Det ser bra ut. Kolla omkring dig, se hur många personer du möter som blivit till av lyckade graviditeter. Det du läser på familjeliv inträffar, men tänk så många som är på denna plattform, genom många år, det är inte konstigt att det verkar vara många med fruktansvärd otur! Samtidigt, tänk så många som inte heller är på Familjeliv, förmodligen för det gått/går bra. När en tragedi sker, söker sig många hit för att få stöd, tröst och finna kvinnor som råkat ut för samma sak. Därför är det många på en och samma plats. Njut av ditt barn, tiden kommer aldrig igen. Min mamma sa igår: dröm och var glad, du vet inte om du lever imorgon och då är dagen det närmaste ett barn du kommer. Krasst, men sant. Risken är låg nu, visste du att det är nästan en större risk att du ska råka ut för en bilolycka på vintern, än ett missfall (som nu ligger på ca 0,5-1%). Barnmorskan sa till mig att fostervattenprov inte innebär nästan någon risk alls, när vi prata om det? Risken för "naturligt" missfall måste också då, nu innebära att det inte är nästan någon risk alls! Det ser bra ut nu! Du kan bli sjuk, kärnvspen kan börja skjutas och stjärnorna trilla ner. Vi vet inget. Vi vet bara det som sker just nu: vi bär på ett efterlängtat barn. Jag vet att det är svårt, tro mig, jag är också sjukt orolig, men jag jobbar med mentalträning just nu. Idag, just nu, är jag världens lyckligaste. Det får räcka för mig.

    Jag är typ i v. 12, enligt mätning i v. 11 men eftersom jag vet när allt skedde, så är det inte möjligt. Dock tror jag hon är lite mindre för sin "ålder" precis som jag var. Jag är typ på 10+6-11+3. Har KUB ultraljud på tisdag. Vill snabbbspola fram dit. Har även ultraljud inbokad v. 15 och sen RUL v. 18.
    Du är inte orolig att göra både KUB och NIPT. Tänker om du skulle få konflikterande svar? Vilken vecka gjorde du NIPT i? Ska göra mitt i v.11+2 men är lite orolig att det är lite tidigt och att det finns en risk för, för lite DNA från fostret..:/
  • Tigerkvinna
    Tösen01 skrev 2019-02-28 09:29:52 följande:
    Jag kommer inte lämna blodprov, bara onödigt. Även om jag skulle göra hela KUB processen och få dåliga siffor, skulle det inte oroa mig alls. NIPT visade på att hon är frisk och det är så nära sanningen jag kan komma. NIPT har en felmarginal som gör att du kan få besked att barnet är sjukt, men vid fostervattenprov visar friskt. Dock inte tvärtom. Är barnet friskt, så är det friskt! Det är de som är bra. KUB är sannolikhet, medan NIPT är analys av barnets DNA. Dock hade KUB räckt egentligen, det är ganska säkert, duktiga bm eller läkare kan oftast se om barnet är friskt. Dock för mig som är gift med en läkare, så är KUB inget han litar på, NIPT var ett måste för honom. Men som sagt, bra på KUB ÄR BRA, det är bara "dåliga" siffror som kan skapa onödig oro. Så det är den oron jag vill slippa.

    Jag vill dock ha ett "gratis" ultraljud, så då begärde jag KUB, men utan blodprov.
    Jaha du gjorde inget ultraljud i samband med ditt nipt? 
  • Tigerkvinna
    Tösen01 skrev 2019-02-28 10:03:23 följande:
    Nej, det blev inte så. Dock tog jag blodprov i onsdags förra veckan och gjorde ul i måndags. Är det så att fostret "dött" så hade inte det funnits tillräckligt med DNA i mitt blod då jag tog det så tidigt ändå, men i efterhand skulle jag gjort ett ul samtidigt, för att inte provet skulle vara i "onödan" . Jag gjorde NIPT i v. 11 (10+0).

    Jaha hade ingen aning om att DNA:t liksom försvinner om fostret dött. Vi har UL samtidigt som NIPT kostade bara 300 kr extra så vi tyckte det var lätt värt det föratt få se bebis som lite större och inte bara en grå larv eller haribo godis björn :P Och föratt veta att provet inte är taget och betalt i onödan med tanke på hur dyrt det är:P


    Men skönt att veta att ditt som är taget i 10+0 funkade fint. Kanske inte ska oroa mig då jag ska ta mitt i 11+2. 

  • Tigerkvinna
    Anonym (Jopp) skrev 2019-02-28 13:04:41 följande:

    [quote=79474739][quote-nick]Daphodil skrev 2019-02-28 12:04:47 följande:[/quote-nick]Du kommer nog, trots ditt brandtal, inte ändra på hur många väljer att göra. Jag fortsätter försvara det valet.[/

    Om du försvarar det valet så försvarar jag min åsikt. Och det är väl ändå självklart att man måste få uttrycka sig även om man tycker olika? Det är viktigt att se det här från olika sidor. Ovarsamheten och omedvetenheten kring fosterdiagnostik hos allmänheten idag är stor. Vi som jobbar med dessa undersökningar måste ju upplysa om valet/valen man som gravida gör, vad man måste ta ställning till och fundera på och att kontroller också kan föda oro hos den gravida. Det är superviktigt!


    Om du försvarar din åsikt varför kan du inte stå för den och skriva under ditt nick? Ganska fegt att hoppa på en person anonymt..


    Och att kvinnor inte går runt i flera veckor med ångest är föratt 83% utav kvinnorna har varit på ett ultraljud innan RUL. Där 80% utav dessa 83% har svarat att de inte varit intresserade utav fosterdiagnostiken i sig utan att se en viabel graviditet. Och det är väl inget konstigt att man vill se om gravditeten är viabel inna v.20 det är ju halva gravditeten. I mitt tycke är det nästintill psykisk tortyr att låta en kvinna gå så länge utan att veta. De flesta andra europeiska länder har UL i v.10-12 föratt ta reda på viabiliteten. Det är vi som ligger efter och har ett ganska dåligt basprogram med avseende på kvinnans psykiska trygghet i gravditeten. 


    Så om vården verkligen vill ha en förändring kring detta. Så borde du som barnmorska ta till dig att fosterdiagnostiken missbrukas så och strida föratt utveckla basprogrammet istället föratt hoppa på kvinnor anonymnt på forum för en handling som i vårt skeva system inte är allt annat än naturlig.

  • Tigerkvinna
    Anonym (Johanna) skrev 2019-02-28 13:16:19 följande:
    Jag delar inte din uppfattning och tycker du resonerar felaktig och skuldbelägger patienter istället för politiker. KUB är en kostnadsfråga. Enkelt. Dyrt prov, många landsting prioriterar inte det. Av olika och kanske goda anledningar. Ett tickande hjärta runt v. 8 bekostas oftast privat, om ej skäl föreligger. Erbjuds KUB, ser jag inget fel med att blivande mammor väljer bara ultraljud det är en redan beräknad kostnad och den minskar ändå i och med att blodprov ej behöver analyseras. Värre är kvinnor som ljuger om blödningar m.m för att gratis få ett ultraljud. Om nu en vårdpersonal erbjuder ultraljud gratis, så är det din kollega du ska gå på, ej patienten! Sedan finns det inte privata ultraljud att "köpa" överallt, tyvärr. I vissa delar finns inte tillräckligt många privata aktörer som erbjuder detta och de landstingsfinianserade går på knäna och har inte ens möjlighet att ta emot privata ultraljud. De som då hamnar mellan stolarna är blivande mammor. Alla är inte oroliga, men de som blir det, borde få hjälp med sin oro. Likt andra personer med stor oro och ångest. Ska vi skälla på patienter som söker vård trots de är för friska? De tar ju upp tid, plats och kostar pengar? Vart ska gränsen gå? Nu ska inte denna tråd handla om kostnader och skuld, utan längtan, drömmar och vägen till en bebis!

    Ibland är dessutom vården väldigt frikostiga med ultraljud. Var på ett eget privat VUL den 15, och det stod i min journal därifrån viabelt foster med CRL längd och datering därefter. 


    Var sedan en vecka senare tvungen att åka till gynakuten pågrund utav uttrokning och svält visade det sig föratt jag spydde så mycket. Sa till läkarn att jag varit på VUL en vecka tidigare med viabelt foster. Men nej hon skulle minsann ändå ha ett VUL. Så där typ ville jag inte ens ha ett VUL föratt  jag tyckte det var onödigt så nära inpå mitt privata men hon envisades:P Så fick se det lilla pyret kort efter igen. Var ju kul att se hur mycket det hade växt, men lite onödigt ändå tyckte jag. 

  • Tigerkvinna

    Var hos BM idag för viktinvägning pågrund utav min hypermiasis. Dystert på vikt fronten. Hade gått ner 1 kg till den här veckan, så nu hamnade jag under 60 kg. Fick remiss till specialist mödravården nu då mitt BMI hamnade på 20 och då är farligt nära undervikt. Vi räknade även på mina måltider den här veckan och trots att jag tvingat i mig mat så hamnade jag på bara ynka 350 kilokalorier i genomsnitt per dag..

    Hoppas så att detta vänder snart. Fick också sjukskrivning nu i 6 veckor med ordinerad vila, föratt inte bränna så mycket :/

  • Tigerkvinna
    Daphodil skrev 2019-02-28 17:24:41 följande:

    Jag har fått lite mage! Såg det nu i spegeln, det är en liten rundning som inte ser ut som fläsk. Sen är det ju inte fostret på 3 cm som utgör magen, men ändå. Jag känner mig lite fin.


    Köpte gravidbyxor i veckan föratt det är en sån stor tarmkula på mig, dessutom jag som redan var smal och bara blivit smalare nu :P Sååå skönt
  • Tigerkvinna
    Tösen01 skrev 2019-02-28 14:11:31 följande:
    Stackars dig. Jag förstår att det känns tungt. Men bra att du fått en sjukskrivning. Se till att vila nu. Tänk bara på att barnet inte tar skada just nu, den lille tar vad den behöver. Det är du som tar skada. Men du får i dig på tok för lite, har du testat näringsdrycker? Det har varit min räddning, då man kan ta små klunkar åt gången över en tid, behåller du allt är det 300 kcal per styck. Kräks du inte direkt, så hinner oftast lite näring passera magen. Du kanske redan testat. Det är superbra att du fått en remiss. Ta hand om dig nu.
    Daphodil skrev 2019-02-28 16:43:42 följande:
    Du verkar ha det jättejobbigt. Vi får hoppas att du har ditt jobbiga nu, och att du slipper foglossning och annat oknytt.

    Ja om man inte haft en ätstörning tidigare i livet så känns det som man kommer utveckla en nu typ..Jag har ju älskat mat efter dom här kaskadspyorna i två veckor så är all hunger borta, och jag har verkligen ångest över mat. Hela min dag går åt till att försöka äta..Och eftersom jag kämpat hela dagarna med maten så kändes det lite som en käftsmäll när vi räknade på det i kalorier för jag behöver få i mig som allra minst det dubbla...


    Är inte näringsdrycker receptbelagda? Faktiskt inte tänkt på dom, borde ju frågat min BM..


    Jag hoppas ju att detta ger med sig till vecka 12. Annars kommer jag bli galen typ :P

  • Tigerkvinna
    September89 skrev 2019-03-02 14:03:06 följande:

    Nu har jag varit och köpt första gravidkläderna haha. Känner mig lite löljlig då det bara är jag och maken som ser magen, ingen annan tycker att den syns än. Men alla mina tröjor har blivit för korta så jag tyckte det var lika bra att köra på lite gravidkläder på en gång haha.


    Har också köpt. Går in i vecka 10 idag =) 


    Köpte byxor och trosor tidigare i veckan. Såå skönt!! För även om "bebiskulan" än så länge bara är tarmarna så är det ändå skönt att inte ha trycket på magen. Köpte mina på H&M tyckte dom hade en ganska bra guide. 


    1-3 månader samma storlek som innan grav.
    4-6 månader 1 storlek större
    7-9 månader 1-3 storlekar större


    Så icohmed att jag snart går in i månad 4 så jköpte jag en storlek större än vad jag brukar ha satt jätte bra. Mudden hamnade ju väldigt långt upp nu utan magen, men då har man att växa i =)


     


    Köpte också första bebisprylen i veckan!! :O

Svar på tråden Bf September 2019