Inlägg från: Tigerkvinna |Visa alla inlägg
  • Tigerkvinna

    Bf September 2019

    Daphodil skrev 2019-03-02 17:26:47 följande:
    Vad kul! Vad köpte du för pryl? Vi köpte liggdel till vår vagn för några veckor sen. Kläder väntar jag lite med, har en vision att kunna leva i de 1-2 mammabyxor jag äger sen tidigare, och i övrigt i klänning hela sommaren.

    Vi köpte åkpåse till vagnen, vi var inne föratt smygtitta på vagn. Men så såg vi att dom hade 60% rea på jätte fina åkpåsar föratt säsongen var slut. Så vi köpte en i sammet för 500 kr istället för 1800 =) 


    Så vi köpte mer föratt vara ekonomiska då man kommer behöva ha en åkpåse och med september bebis så behövs den ju ganska tidigt. 


    Har också en vision av att typ klara mig i dom byxorna jag köpte nu. Och vill köpa ett par hängslebyxor när jag får lite mer mage. Tycker det är såå charmigt med gravida i hängslebyxor =)

  • Tigerkvinna
    Solrosvind skrev 2019-03-03 16:55:46 följande:
    Hoppar in i tråden, har BF 1 sep och har inte skrivit här tidigare, men har hoppat in och läst till och från. Jag har också Hyperemisis och är sjukskriven. Bad att få näringsdryck utskriven men de sa att det finns receptfritt på apoteket till mig.

    Har tappat aptiten helt i perioder men efter vecka 13 började jag må bättre, kan dock inte jobba ännu och får noga försöka tänka ut mat som går att äta för att få ner det. Det bästa tipset jag fått är Mannagrynsgröt, så det lagar min partner åt mig varje dag och jag äter det med lite havremjölk och lite socker eller ljus sirap. Ville bara dela med mig av tipset, om det kanske kan vara till nytta. Denna sida har haft bra info tyckte jag: hyperemeesi.fi/sv/information-om-hyperemesis/vad-ar-hyperemesis/

    Ringde till en dietist blev ett långt samtal men fick drycker i många olika smaker utskrivna direkt. Precis som tösen sa de finns men är svindyra. Nu fick jag 24 stycken för 250 kr istället för 170 för 4...


    Dessutom valde hon ut rätt sorter åt mig då vissa kan få en att kräkas ännu mer. 

  • Tigerkvinna
    norrsken91 skrev 2019-03-07 19:15:43 följande:

    Vi har fått våra NIPT-svar, skulle tagit 10 arbetsdagar men tog bara 5. Inga kromosomavvikelser och vi väntar en liten tjej! :)

    De kunde se på ultraljudet att min moderkaka låg på ett sånt sätt att jag förmodligen inte kommer känna fosterrörelser så tidigt. Skönt att bli informerad om sådant, hon sa att när apparna börjar skriva om rörelserna skulle jag inte oroa mig då moderkakan ligger lite ?ivägen?


    Åh så roligt för er =) Vi ska på vårt NIPT och ultraljud om snart en vecka. Tycker verkligen tiden sniglar sig fram. Har även denna veckan börjat få en oro över ultraljudet att det inte ska gå bra..så jobbigt att inte veta på något sätt.
  • Tigerkvinna

    HUr har v.10/11 varit för er andra? Jag har lite smått börjat bli orolig och nojja igen att det lilla pyret dött därinne. 


    Är fortfarande enormt trött, brösten är sprängstora, illamåendet är kvar även om det känns som det kanske blivit lite bättre den här veckan. Det enormt skarpa luktsinnet är kvar. Men är ändå nojjig på något sätt att det inte finns något levande därinne =/

  • Tigerkvinna
    Elcca skrev 2019-03-09 08:54:55 följande:
    Den där nojan känner jag igen! Är nojig att det ska ha hänt något hela tiden. Tror det kommer följa med en hela tiden fram tills vi har vår lilla bebis hos oss, och sen kommer man börja noja för andra saker. Dock längtar jag tills man kan känna sparkar och rörelser. Då har man iaf något att gå efter. Nu är det helt ovisst!
    Jag själv känner att sen när man ser magen växa, känner rörelser så har man något att gå efter och då kommer släppa den där oron att det inte finns något där. Lite därför som just dessa veckor känns sååå sega och nästan som tortyr att inte veta :/
  • Tigerkvinna
    Jojjans skrev 2019-03-09 09:31:39 följande:
    Mina starkaste symtom blev svagare i vecka 10 typ. Illamåendet försvann, brösten slutade ömma lika mycket. Inte alls lika trött. Det som är kvar är att jag blir väääldigt uppsvälld efter att jag ätit, hård i magen, och avsmak för viss mat. Hade även en blodig flytning som jag höll på att noja ihjäl mig över i vecka 11. Men vid ul i 11+0 i onsdags såg allt fint ut trots minskade symtom, så tror inte du behöver oroa dig! :)


    Nej jag hoppas inte heller att någfot hänt. Men tror också att på något sätt blir jag mer nojjig ju närmare ultraljudet jag kommer. Ska på UL om ca en vecka i 11+2 då vi också ska göra NIPT. Och min oro har liksom kommit i takt med tänk om vi inte ser något på ultraljudet nästa vecka, och när jag tänkt så så har jag börjat nojja över men tänk om symptomen håller på och försvinna?!? Och så har jag börjat nojja över tänk om jag får världens blödning nu precis i v.12...liksom snubbla på målsnöret med misfallsrisken..


    Så samtidigt som det ska bli skönt att få gå på UL och se lilla pyret så är det också en källa till oro att tänk om det inte går bra..

  • Tigerkvinna
    Daphodil skrev 2019-03-09 11:42:28 följande:
    Mitt illamående avtog också i v 10. Nu i v 11 tycker jag det är lite sämre igen, men fortfarande bättre än tidigare veckor. Var orolig för att brösten inte ömmade - tills min dotter nöp mig i bröstvårtan. AJ!

    Jag är också orolig inför kommande ul, men nånstans får vi utgå från att allt är bra eftersom allt talar för det.
    Tack för lite pepp =) Skönt att inte vara ensam med de här känslorna. Kunna ventilera lite. Min man är ganska så chill utav sig. Han är har alltid mer haft inställningen det löser sig, det går som det går :P 
  • Tigerkvinna

    Är det föressten någon här som jobbar inom vården eller vet varför man så envist använder sista mensen som datering på gravditeten? 


    Jag har en mer exakt ultraljudsdatering från 2 ultraljud som daterat lika och dateringen nämns på flera ställen i journalen. Men så fort jag har kontakt med bm, dietist eller när jag är inne för dropp så använder dom envist ändå sista mens dateringen. Detta stör mig lite eftersom det ser ut som jag får vård i fel graviditetsvecka. Exempelvis sist jag var inne så när dom gick efter gamla dateringen så stod det gravditetsvecka 8+3 när jag egentligen var i 9+2 det är ju liksom skillnad på att vara i v.9 eller i v.10 tänker jag..

  • Tigerkvinna
    Daphodil skrev 2019-03-09 13:52:58 följande:
    Jobbar inom vården men kan extremt lite om gynekologi och obstetrik.

    SM-dateringen är en första ungefärlig datering, som utgår från att alla kvinnor har 28 dagars menscykel och ägglossning mitt i. Men man tycker ju att när en säkrare datering väl gjorts, dvs ditt ultraljud, borde det användas istället.

    Ja det tycker ju jag med. För dom bokar ju in allt sent eftersom dom ligger en vecka efter. Nu får vi inte RUL förrens i v.22 :/ för dom har bokat rul till första dagen i v.21 som ju då är 3 dagar in i vecka 22...


    Vart samma sak med KUB (nu ska vi inte göra det) men då skulle vi få gjort KUB i v.15 för dom tyckte att dom bokade kub i 13+3 men egentligen vart det ju då i 14+2 vilket ju skulle blivit för sent, trots att man påpekade det så sa dom bara ja men sista mens brukar stämma bra ändå så nu går vi efter det...

  • Tigerkvinna
    PetiteCherie skrev 2019-03-09 14:46:00 följande:

    Tror att det är pga att MVCformulären är utformade så att det står såhär: beräknat datum enligt sista mens och beräknat datum enligt ultraljud (vilken är rutinultraljudet dem går efter). Det är dem två datum dem går efter och det som syns i journalen. Men det är dateringen på rutinultraljudet som kommer vara din rätta beräknade datum. Fostren är oftast lika stora vid v19 när rul görs så därför kan man gå på den dateringen bättre än sista mens. Är inte ofta sista mens stämmer klockrent på dagen med det rutinultraljudets beräknade datum. Sen är nog största skillnaden för Dig om du är i v9 eller v10. Själva vården i dessa veckor är precis densamma och ingen skillnad görs beroende på vecka i så tidig graviditet. Om dem ska ändra datum i din journal måste dem ju ändra datum på beräknat enligt sista mens, och där vill nog ingen vara och klicka i och ändra. Men för den gravida känns det ju tufft att ?backa? dagar eller så. Däremot efter RUL när dateringen är uppdaterad och mer säker, så kan ju veckorna börja vara avgörande (mer än för en själv) med tanke på foster överlevnad, insatser man gör på v22 eller v23 osv osv. Och då är det beräknat enligt ultraljud som gäller. Inte sista mens. Svårt skriva så bra känner jag men försökte iaf. Mvh barnmorska


    Detta är ju med andra ord ett jätte dumt systemfel då typ? För som för mig då blir ju ultraljuden fel, RUL hamnar ju för sent och KUB om jag hade tackat ja till det hade ju varit helt värdelöst eftersom nackspalten antagligen varit påväg bort i v.15...

    Sen har jag upplevt att vården har avrit annorlunda. För det känns som dom bryr sig mer om man är längre fram även i tidig graviditet. När jag låg inne sist var det en tjej inne som var i början på vecka 10, jag enligt ultraljudsdatering var i lite mer än halva v.10 men enligt deras sista mens bara i knappt halva v.9 och hennes magsmärta tog dom på större allvar än min med motiveringen att ja du är ju väldigt nära v.12 då kan det ju vara något som behöver kollas upp om du får plötsligt ont. Medan min magsmärta fick svaret ja men du är ju bara i v.9 då kan man ha lite växtvärkk och misfallsrisken är ju fortfarande stor när man är såpass många veckor ifrån v.12..Så jag på det sättet känns det som stor ksillnad att vara närmre eller längre bort ifrån v.12 då ett eventuellt misfall tas som allvarligare om man är närmre än den som är längre ifrån. Trots att dateringsmässigt med ultraljud som är säkrare så var jag i situationen ovan närmre v.12...
Svar på tråden Bf September 2019