Inlägg från: FruW85 |Visa alla inlägg
  • FruW85

    Är det sant att man inte för ligga på rygg och sova när man är gravid?

    Det är alltid svårt att utgå från ens egna erfarenheter eftersom det är svårt att veta om dom avviker från det vanliga eller inte. Det finns studier som säger att risken ökar om man sover på rygg, sedan får man ju kanske själv värdera om man tycker det är en tillräckligt stor risk eller inte.

    En intervju med en forskande barnmorska om rådet:
    www.viforaldrar.se/gravid/sova-pa-sidan-som-gravid-battre-an-att-sova-pa-rygg/


  • FruW85

    Nej, men det kommer hela tiden nya rön och det svåra med forskning är att man inte alltid bör lyssna på allt nytt som kommer och det är otroligt svårt att själv kunna sålla i det. Det kan vara en (för) liten studie som är felaktigt gjord eller en studie som bara visar en tendens men där det krävs mer forskning. Media utnyttjar ju detta och blåser ofta upp saker till galna proportioner.

    Det betyder däremot inte att man ska avfärda all forskning med "man ska inte lyssna på allt man läser" för om vi hade gjort det så hade vi varit kvar på 1800-talet. Nu har det kommit flera studier där dom faktiskt påvisat en risk och många barnmorskor avråder. Det är dumt att blunda för det och framförallt så är det dumt att sopa informationen under mattan. Bättre att varje person själv får göra ett aktivt val baserat på den informationen som faktiskt finns.

    Ps. angående chipsen så är det väl dom gröna delarna det gäller(?), vilket även gäller för vanlig potatis.


  • FruW85
    Anonym (nej) skrev 2019-01-14 09:52:23 följande:
    ja chips och vänsterhänta barn var givetvis ett exempel på vad forskningen säger om saker och ting eftersom du väljer att tro på forskning. Och alla som sover på rygg får inte dödfödda barn. Du kan också ha fel, varför kan du inte acceptera det?
    Fast vänta lite här nu. Alla behöver ju inte drabbas för att det ska stämma. Det är dessutom ingen här som påstått att alla som sover på rygg garanterat kommer få ett dödfött barn, det säger inte heller forskningen som vi hänvisar till. Det finns väl extremt få saker där 100% drabbas? I så fall kan man ju säga att rökning inte är farligt för alla som röker dör inte av det.
Svar på tråden Är det sant att man inte för ligga på rygg och sova när man är gravid?