• Anonym (Hmm)

    Otrogen utan att känna ånger

    Har känt samma en jättekort period när jag var otrogen med en kille jag var sanslöst kär i, inget dåligt samvete alls. Andra gånger när det var några ons som betydde nada så fick jag våldsamt dåligt samvete. Verkar ju vara något när man är tillräckligt förälskad.

    Som en disclaimer så lägger jag till att det här var när jag var runt 20, skulle ju inte hända numera sådär lättvindigt...

  • Anonym (Hmm)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-16 10:26:46 följande:
    Här är egentligen det första argumentet som har lite substans, i min mening. Ett evolutionärt perspektiv går det åtminstone att hänga upp något på - tack för det!

    Jag håller med om att empati är en grundläggande faktor för mänskligheten, vi är programmerade att ta hand om och känna för vår avkomma (i första hand) och våra övriga flockmedlemmar (i andra hand). Vår överlevnad i långa loppet hänger på att de flesta hjälper och tar hand om varandra.

    Blir det inte extra intressant då att en självisk individ (som jag själv) kan skära genvägar genom samhället som med en kniv i smör? Kanske ligger svaret i att en egoistisk person som dessutom är intellektuellt svag inte kan dölja din egoism och därigenom bli utstött, medan en person med ett starkare intellekt förstår att det finns vissa spelregler i samhället och kan använda sig av dem? Självklart berättar jag inte för kollegor och vänner hur jag känner och tänker precis hela tiden - men å andra sidan, vem gör det?
    Fast är det verkligen genvägar du skapar? Hade du inte tagit dig fram även på ett ok sätt, om du har någon slags talang och vilja. Visst kan man följa de spelregler som finns men det är inte säkert att det garanterar att du flyger så mycket under radarn som du verkar tänka. Jag är ju lite likadan, tycker inte att regler är helt för mig men eftersom jag känner igen andra som beter sig som du verkar göra så är jag inte så lätt att lura. Man ser ofta vad en skitstövel egentligen tänker, det som sägs kan man inte lägga så stor vikt vid utan vad en sådan person gör och ser ut. Det glimtar till av äkta känslor även hos de mest poker face-begåvade, tänk på det :)
Svar på tråden Otrogen utan att känna ånger