- +
- Artiklar
- Planerar
- Förälder
- Mina länkar
- Skapa en ny tråd
- Regler
- Forum
- Senaste
- Nya trådar
- Omröstningar
- Quiz
- Obesvarade
- Hetaste
- Kategorier
- Adoption
- Adopterad/vuxen
- Förälder
- Hemma igen
- Hjälp/Råd
- Intresserad
- Land
- Under utredning
- Väntar barnbesked
- Övrigt
- Ekonomi & juridik
- Ekonomi
- Familjerätt
- Företagande
- Juridik
- Konsument/Inhandla
- Lån & skulder
- Spartips
- Övrigt
- Familjeliv.se
- Artiklar
- Dagens fråga
- Efterlysning - media
- Familjeliv - sajten
- Familjeliv förslagslåda
- Helgvärd
- Information
- Jultävlingar på Familjeliv
- Ny på Familjeliv
- Träffar
- Tävlingar - av Familjeliv
- Tävlingar - av medlemmar
- Övrigt
- Fritid & hobby
- Dator & Teknik
- Foto & Video
- Internet
- Motor
- Photoshop
- Pyssel
- Scrapbooking
- Släktforskning
- Spel
- Sport & Fritid
- Teknik
- Övrigt
- Fråga experten
- Barnmorskan
- Öron-näsa-hals- läkaren
- Inaktiva
- Förälder
- 40+
- Allergier
- Amning
- Attachment Parenting
- Barn 0-12mån
- Barn 1-2 år
- Barn 3-5 år
- Barn 6-12 år
- Barn/funktionshinder
- Barnböcker
- Barnkläder
- Barnomsorg
- Barns utveckling
- Barnvagnar
- Bilbarnstol/Säkerhet
- Blöjfri bebis-EC
- Blöjor/Potträning
- Bärsjal / Bärsele
- Dop & Namn
- Efter förlossningen
- Enbarnsföräldrar
- Ensam förälder
- Far/morförälder
- Flaskmatning
- Flerbarnsförälder
- Fosterförälder/barn
- Funktionsnedsättning
- Föräldrapenning
- Hemmaförälder
- Inhandla
- Kost/Matvanor
- Mobbning
- Mor-och farförälder
- Namn
- Njutningsföräldrar
- Pappor
- Pedagogik
- Prematurbarn
- Regnbågsfamilj
- Relation/samliv
- Resa med barn
- Skola
- Styv/Bonusförälder
- Syskon
- Sång/Lek/Boktips
- Sömn/Dygnsrytm
- Tonåring
- Tvillingförälder
- Ung förälder
- Ungdomar
- Uppfostran
- Utlandsförälder
- Varannan-veckas förälder
- Åkomma/sjukdom
- Övrigt
- Barnkalas
- Lekar och aktiviteter
- Gravid
- 40+
- Andra trimestern
- Arbetslivet
- Ensam gravid
- Fosterdiagnostik
- Fosterutveckling
- Förlossning
- Förlossningsrädsla
- Första barnet
- Första trimestern
- Grav. komplikationer
- Hälsa & Kost
- Inhandla/preparera
- Kejsarsnitt
- Mammakroppen
- Namn
- Oro för missfall
- Pappagrupp
- Regnbågsfamilj
- Samlevnad
- Syskon
- Tredje trimestern
- Tvillingar
- Ultraljud
- Ung & Gravid
- Övrigt
- Smärtlindring
- Hus & hem
- Bakning
- Dryck
- Heminredning
- Hus
- Lägenhet
- Matlagning
- Trädgård
- Övrigt
- Husdjur
- Akvarium
- Burfåglar
- Hundar
- Hästar
- Kaniner
- Katter
- Reptiler
- Smågnagare
- Övrigt
- Kropp & själ
- Filosofi
- Frivilligt barnlösa
- Glädje
- Kosthållning
- Medialt
- Mode
- Psykologi
- Relationer
- Rädsla/skräck
- Singel
- Skönhet
- Sorg
- Tatuering & Piercing
- Träning
- Vikt
- Övrigt
- Hälsa
- Känsliga rummet
- Abort
- Adoption
- Allmän debatt
- Barnlängtan
- Ekonomi
- Familjehem
- Familjejuridik-Vårdnadstvist
- Familjerätt
- Förlorat barn
- Förlossningsrädsla
- Föräldraskap
- Graviditet
- Kroppsligt
- Missbruk
- Missfall
- Misshandel/Våld
- Myndighetskontakt
- Psykisk ohälsa
- Relationsproblem
- Skilsmässa/Separation
- Sorg
- Styvförälder
- Svårt att få barn
- Medlemstrådar
- Allmänna
- Föräldrar
- Föräldrar med funktionsnedsättning
- Planerar barn
- Väntar barn
- Nöje
- Bloggliv
- Böcker
- Film/TV
- Humor
- Högtider
- Kultur & Konst
- Musik
- Nöje
- Poesi
- Shopping
- Övrigt
- Resor
- Pappagrupp
- Fritidsintressen
- Föräldrapenning
- Graviditet
- Infertilitet
- Pappaledighet
- Provrörsbefruktning
- Spel
- Sport
- Övrigt
- Planerar barn
- 40+
- Barnlängtan
- Ensamstående/Singel
- Fertilitet & Kropp
- Förberedelser/kost
- Graviditetssymtom
- Graviditetstest
- Kvinnosjukdomar
- Oro för missfall
- Preventivmedel
- Regnbågsfamilj
- Relation & samliv
- Syskon
- Utredning
- Äntligen gravid
- Övrigt
- Samhälle
- Anonyma diskussioner
- Arbete
- Etik
- Fråga mig vad du vill
- Irritation
- Jämställdhet/Genus
- Natur & Miljö
- Nyheter
- Politik
- Religion
- Samhälle
- Språk
- Studerande
- Vetenskapligt
- Välgörenhet
- Övrigt
- Valet 2014 - Vad tycker du?
- Sandlådan
- Egotrådar
- Ironi & satir
- Lektrådar
- Tro det eller ej
- Sex & samlevnad
- Föräldraskap
- Homo/bi/trans
- Könssjukdomar
- Leksaker/hjälpmedel
- Minskad lust
- När man inte vill
- Otrohet
- Sex & graviditet
- Sex & Sånt
- Sex efter förlossning
- Skydd
- Smärta/Obehag
- Ställningar
- Svårt att få barn
- 40+
- Behandlingar
- Ekonomi
- Endometrios
- Fertilitet och kropp
- Insemination
- Läkemedel
- Manlig infertilitet
- Ofrivillig barnlöshet
- Oförklarlig barnlöshet
- PCO
- Provrörsbefr. / IVF
- Regnbågsfamiljer
- Relation och samliv
- Ruvare
- Sekundär barnlöshet
- Singel
- Spermiedonation
- Svårt -bli gravid
- Upprepade missfall
- Utomkvedshavandeskap
- Utredning
- Äggdonation
- Ägglossning
- Äntligen gravid
- Övrigt
- änglarum
- Anhöriga
- Avbruten graviditet
- Begravning
- Grav/Minneslund
- Missfall
- Sjukvård
- Sorg
- Väntan
- Änglabarn
- Änglasyskon
- Övrigt
- Annonsera
- Kontakt
- Säkerhet & regler
- Cookies
-
AnzilÄldre 28 Jan 07:244311 visningar15 svar154311
Mina bakade bröd blir alltid så hårda - Vad gör jag för fel egentligen?
Hej!
Jag börjar bli less, jag förstår inte heller vad jag gör för fel. Jag smular ner en halv jäs, häller i fingervarmt vatten, kan inte riktigt svara exakt hur mycket DL. Men det blir tillräckligt med vatten för att kunna röra om jästen. Så inte så mycket. Bara så att jästen får vatten i sig. Rör om. Och sedan häller jag i mjöl. Jag knådar och häller lite mer mjöl. Låter en handduk vara på som en lock i tjugo minuter. Sedan lägger jag de i en plåt, gör de runda och så och sedan lägger jag över handduken igen. Låta det stå i tjugo minuter innan jag lägger det i ugnen.
Det står att det skall vara på 175 grader. Men jag har sänkt temperaturen till 150. Fortfarande blir de så hårda och tråkiga. De är buckliga och fortfarande lite vit på sig. Oavsett om jag har det på 175 eller inte. De blir alltid hårda.
Jag har de i ugnen i 30 minuter.
Vad gör jag för fel?
Vad kan jag göra?
Tack på förhand! -
Svar på tråden Mina bakade bröd blir alltid så hårda - Vad gör jag för fel egentligen?
-
För kort jästid, då blir det för lite bubblor i degen och brödet blir hårt. När degen jäser i bunken ska den bli dubbelt så stor innan du bakar ut dina limpor. Detta tar olika lång tid beroende på jästens kvalitet, värmen på degvätskan och värmen i rummet, så det går inte att säga en bestämd tid.
-
Dutchess MajaÄldre 28 Jan 08:46
Men vad har du för recept?
De flesta recept har ju en bestämd mängd vatten angivet. Finns jättebra recept på nätet.
Det är viktigt att vattnet inte är för varmt. Då dör jästen.
Färsk jäst ska ha runt 37 grader. Torrjäst runt 45-47 grader.
Om vätskan är lite för kall blir brödet kalljäst. Då tar det lite längre tid men blir fortfarande bra.
Har man svårt med det är en kökstermometer att rekommendera. Jag köpte min digitala på ikea. Fungerar helt ok.
Att baka bröd "måste" få ta den tid det tar om man vill att resultatet ska bli bra.
För mycket mjöl och för lite jästid gör brödet torrt och kompakt. Packa inte ihop mjölet i måttet du använder. Bästa resultat får man med en våg.
Om du vill baka när du kommer hem från jobbet och känner att du har ont om tid så kan du göra degen på morgonen och låta den jäsa första jäsningen (i bunken) i kylskåpet. Om du vill baka på morgonen kan du ställa in den i kylskåpet på kvällen.
När du gör degen kan du gott arbeta den ordentligt. Man brukar rekommendera 10 minuter för hand och 5 minuter i maskin.
När degen har jäst en gång och du ska forma bröden så skall du arbeta degen så lite som möjligt.
De flesta bröd ska jäsa 40 minuter - 1 timme första gången (normal rumstemperatur) och minst 30 minuter andra gången. LITE socker i degen (1-2 tsk) hjälper till med jäsningen. Brödet blir inte "sött" av den lilla mängden socker. Jäsning på plåt kan med fördel göras ovanpå spisen medans man värmer ugnen, om nu spisen inte är upptagen, tex att man lagar mat. De flesta bröd skall ha en bakduk/handduk över dem under jäsningen.
Bröden är färdigjästa när man petar lite försiktigt på dem och den grop som blir snabbt "går tillbaka".
En deg som glöms bort i bunken och blivit överjäst kan man arbeta ihop och jäsa en gång till. Ett överjäst bröd som gräddas orkar inte hålla ihop utan flyter ut och blir platt.
Lycka till! -
AnzilÄldre 28 Jan 08:53Jättebra att du nämnde angående om rum. Jag har en liten och kall lägenhet. Jag kan inte riktigt göra någonting åt det, lite svårt att ta det via text.MallaL skrev 2019-01-28 08:15:57 följande:
För kort jästid, då blir det för lite bubblor i degen och brödet blir hårt. När degen jäser i bunken ska den bli dubbelt så stor innan du bakar ut dina limpor. Detta tar olika lång tid beroende på jästens kvalitet, värmen på degvätskan och värmen i rummet, så det går inte att säga en bestämd tid.
Men betyder det att jäsningen kommer ta längre tid eller är det så att om man har det kallt i rummet så är det över med alltihopa angående om bakningen/jäsningen?
Det är egentligen inte farligt kallt tycker jag. -
AnzilÄldre 28 Jan 08:53Jättebra att du nämnde angående om rum. Jag har en liten och kall lägenhet. Jag kan inte riktigt göra någonting åt det, lite svårt att ta det via text.MallaL skrev 2019-01-28 08:15:57 följande:
För kort jästid, då blir det för lite bubblor i degen och brödet blir hårt. När degen jäser i bunken ska den bli dubbelt så stor innan du bakar ut dina limpor. Detta tar olika lång tid beroende på jästens kvalitet, värmen på degvätskan och värmen i rummet, så det går inte att säga en bestämd tid.
Men betyder det att jäsningen kommer ta längre tid eller är det så att om man har det kallt i rummet så är det över med alltihopa angående om bakningen/jäsningen?
Det är egentligen inte farligt kallt tycker jag. -
AnzilÄldre 28 Jan 08:53Jättebra att du nämnde angående om rum. Jag har en liten och kall lägenhet. Jag kan inte riktigt göra någonting åt det, lite svårt att ta det via text.MallaL skrev 2019-01-28 08:15:57 följande:
För kort jästid, då blir det för lite bubblor i degen och brödet blir hårt. När degen jäser i bunken ska den bli dubbelt så stor innan du bakar ut dina limpor. Detta tar olika lång tid beroende på jästens kvalitet, värmen på degvätskan och värmen i rummet, så det går inte att säga en bestämd tid.
Men betyder det att jäsningen kommer ta längre tid eller är det så att om man har det kallt i rummet så är det över med alltihopa angående om bakningen/jäsningen?
Det är egentligen inte farligt kallt tycker jag. -
Som sagt degen ska vara ungefär dubbelt så stor när den jäst färdigt i bunken, det kan ta några timmar om du har det svalt, det är bara att prova. Eller ställ bunken på spisen eller något annat varmt ställe så går det fortare.Anzil skrev 2019-01-28 08:53:20 följande:
Jättebra att du nämnde angående om rum. Jag har en liten och kall lägenhet. Jag kan inte riktigt göra någonting åt det, lite svårt att ta det via text.
Men betyder det att jäsningen kommer ta längre tid eller är det så att om man har det kallt i rummet så är det över med alltihopa angående om bakningen/jäsningen?
Det är egentligen inte farligt kallt tycker jag.
Jag brukar låta mina degar jäsa långsamt för då blir brödet godare, jag kan ta 1/2 pkt jäst till 1 liter degvätska sen låter jag det stå ganska svalt över dagen. -
ZizaziÄldre 28 Jan 10:05
Tror också förutom att du måste ha längre jästid, att du kan sätta ett lock på brödet under gräddning, typ aluminiumfolie, inte väldigt mycket nödvändigtvis. Men så att det täcker brödet (ånga stannar då med brödet och det torkar inte ut).
-
Det finns minst sju variabler:
Vilka ingredienser du har
Vilka proportioner
Hur varmt det är på jäsplatsen
Hur länge det får jäsa
Vilken typ av ugn du har
Vilken temperatur
Vilken gräddningstid
Börja med dem råd du fått! Lycka till! Det är kul att baka! -
Äldre 28 Jan 12:10Du kan jäsa i ugnen. Sätt Ugnen på 50 grader, och släkt ugnen den sedan, när den nått den temperaturen, och när du gjort färdigt degen så lägger ställer du in bunken i ugnen med en bakduk över, och låt den stå där tills den jäst klart.Anzil skrev 2019-01-28 08:53:13 följande:Jättebra att du nämnde angående om rum. Jag har en liten och kall lägenhet. Jag kan inte riktigt göra någonting åt det, lite svårt att ta det via text.
Men betyder det att jäsningen kommer ta längre tid eller är det så att om man har det kallt i rummet så är det över med alltihopa angående om bakningen/jäsningen?
Det är egentligen inte farligt kallt tycker jag.
På så sätt så har du det varmt RUNT bunken, men inte för varmt, och bunken står dragfritt.
Detta var ett knep jag fick lära mig av en bagare faktiskt att man kan göra om man har en "kall lägenhet".Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra. -
AnzilÄldre 2 Feb 23:25Nu lät jag den vara i bunken och jäsa lite mer än två timmar. Fortfarande detsamma.MallaL skrev 2019-01-28 08:15:57 följande:
För kort jästid, då blir det för lite bubblor i degen och brödet blir hårt. När degen jäser i bunken ska den bli dubbelt så stor innan du bakar ut dina limpor. Detta tar olika lång tid beroende på jästens kvalitet, värmen på degvätskan och värmen i rummet, så det går inte att säga en bestämd tid.
mammatill6 skrev 2019-01-28 08:43:01 följande:Du måste mäta vätskan. Runt 2,5 dl till ett halvt paket. Sen fett, smör eller olja. Och arbeta degen.
I den receptet som jag har, så tror jag inte att det finns något som det står att det skall vara smör i.
Jag trodde även i början att man behövde pensla degen med ägg, men det var tydligen inte heller obligatorisk.
Varför behöver man pensla med ägg egentligen? -
Äldre 2 Feb 23:30Anzil skrev 2019-02-02 23:25:49 följande:Nu lät jag den vara i bunken och jäsa lite mer än två timmar. Fortfarande detsamma.I den receptet som jag har, så tror jag inte att det finns något som det står att det skall vara smör i. Jag trodde även i början att man behövde pensla degen med ägg, men det var tydligen inte heller obligatorisk. Varför behöver man pensla med ägg egentligen?mammatill6 skrev 2019-01-28 08:43:01 följande:Du måste mäta vätskan. Runt 2,5 dl till ett halvt paket. Sen fett, smör eller olja. Och arbeta degen.
Ägg gör att brödet blir blankt på ytan, och gör man bullar som man vill ha pärlsocker på så gör ägget att pärlsockret fastnar. -
SpacemanÄldre 3 Feb 00:41
Kör fem-fem-fem receptet. Lätt att komma ihåg.
Fem(tio) gram matfett
Fem(tio) gram jäst
Fem dl. degvätska (vatten, mjölk etc.)
Sen kör du som vanligt (37 grader o.s.v.)
Jäs degen runt 40 min per gång.
Lite olja och sirap i degen gör det godare...