Inlägg från: Farsta2014 |Visa alla inlägg
  • Farsta2014

    Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?

    Litalillan skrev 2019-02-03 22:12:46 följande:

    Bara läst igenom några inlägg lite snabbt vill bara flika in och säga att jag har 2 barn, 3 om 15 dagar (planerat snitt) jag bestämde mig när första barnet kom dotter på 2 snart 3 år, att hon aldrig skulle behöva utsättas för dagis före 3 års ålder, nu idag när hon närmar sig 3 års dagen så ser jag att 3 år är för tidigt. Efter att läst på extremt mycket om hur barn påverkas etc och diskuterat detta med väldigt många äldre människor så blir mitt val ännu mer självklart. Min barnmorska sa senast för någon vecka sedan att jag var den enda hon mött i våran kommun som insett att INGET barn har något att göra på dagis före 3 års ålder, många har klappat oss på axlarna och sagt att vi gör helt rätt för barn ska inte separeras från föräldrar så tidigt. Detta ämne är så stort och man kan skriva en bok om det, jag vill bara flika in och säga att det är kul att höra att vi inte heller är ensamma med att ha valt att ha barnen hemma.

    lägger in en länk jag tycker ni alla som väljer att skola in era barn tidigt bör läsa :)

    kram från mig

    www.op.se/artikel/kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord


    Tack för läsvärd artikel! Känner mig lite träffad!!

    Jag ska få nr 3 om 10-12 dagar och min äldsta är nyss fyllda 5. Blir imponerad av att du orkar med en snart 3-åring, en 1-2 åring och snart en bebis på heltid. Jag har tänkt fortsätta lämna barnen på dagis när 3:an kommer men det är mest för att kunna sova ut när de är där, annars känns det som att hela familjen kommer krascha av konstant osämja pga trötthet. Det jag däremot är väldigt glad över är att kunna hämta barnen tidigt varje dag samt att jag tänkt ha dem hemma 1 dag i veckan. Jag skulle nog gärna ha dem hemma ännu mer utifrån tanken att hemma är bättre än dagis, men jag skulle nog inte välja bort dagis helt även om jag skulle orka fysiskt. De får kompisar där som jag inte kan se att de skulle kunna få genom andra aktiviteter, inte i den åldern ivf. Jag tänker att det har att göra med att vi bor i en lägenhet i en storstad, det går helt enkelt inte att umgås med folk i kvarteret, det fungerar inte så här. De vi umgås med är såna vi lärt känna via förskolan. Vi kommer aldrig kunna låta våra barn leka fritt på gatan...

    Annat var det när jag var liten. Jag växte upp i ett litet samhälle på en radhusgata och jag umgicks då med barnen som bodde på samma gata, det fungerade fint. Det var lite blandade åldrar. Jag gick deltid hos dagmamma tills jag var 6, aldrig fritids. Har också gått på kyrkans barntimme. Gympa vid 4-års ålder mm. Ett helt annat liv mot det mina barn har idag tyvärr.

    Jag behövde inte dagis när jag var liten, men jag tror mina barn, under de omständigheter vi har, behöver lite dagis för att komma in i en egen självständig gemenskap utanför hemmet. Däremot har jag full insikt i att de är trötta efter en dag på dagis och drar inte iväg dem till badhuset efter en dag på förskolan.

    Är osäker på vad jag egentligen vill säga men tycker det är beundransvärt med er som orkar vara hemma heltid, för det är ändå krävande, även om det är det bästa för barnen. Det bästa för barnen är knappast det lättaste för föräldrarna! Hurra för er som står emot grupptrycket och gör det ni tror på. Önskar nånstans att jag kunde vara lite mer som ni.
  • Farsta2014

    Jag tycker också artikeln innehöll tänkvärda perspektiv. Allt behöver inte vara vetenskapligt grundat, ibland räcker logik, sunt förnuft och empati ganska långt.

    Ibland är det tyvärr med bristande hjärta som jag lämnar barnen på förskolan, särskilt de dagar då jag uppfattar att barnen lämnas i en stimmig miljö, där pedagogerna är upptagna av något och barnen lämnas till något som verkar vara självförvaring eller bara ett konstant väntande på förskolans hålltider = måltiderna.

    Nu vet jag inte när de flesta lämnar, men vårt dagis öppnar 6.30 så jag antar att en del lämnar då, och en hel del äter frukost där som serveras 7-7.30. 7.00-16.00 = 45 timmar i veckan. 7.30-16 = 42,5 timmar. osv. När båda jobbar har vi lämnat kl 9 och hämtat kl 16.30-17.30 = 37,5-42,5 timmar i veckan. Det kan bli lite fel att bara fokusera på hämtningstid. På vårt dagis får man inte lämna efter kl 9 så där går gränsen för lämning.

    Min uppfattning är också att barn ofta är på dagis 40-50 timmar i veckan. Det är ett fåtal som är där 30 timmar, 9-15. Känner ingen som har dem där mindre men de finns säkert. Det går 120 barn på vårt dagis (fördelat på 7 avdelningar).

    Det jag vill säga är att hämtningstiden inte alls visar hur länge barnen faktiskt är på förskolan.

    Om båda föräldrarna jobbar kontorstid, så förstår jag inte hur man kan få ner timmarna till 20-25 timmar i veckan, även om båda jobbar deltid, tex 80% Hur går det ihop?

  • Farsta2014
    Lipgloss1 skrev 2019-02-04 22:31:06 följande:

    Tack snälla alla ni som lämnat positiva kommentarer och delat med er av ert liv. Tack till dig ärliga människa som skrev att du lämnar dina barn på förskolan så du kan vila och klara av din vardag. Jag håller med tjejen som skrev att vi föräldrar som är hemma med våra barn aldrig ser ner eller inte respekterar föräldrar som lämnar på förskolan. Alla gör sitt för att klara av sin vardag!

    Till dom negativa personerna som har kommenterat kan jag säga att du är full av fördomar och det är uppenbarligen att du bara är avundsjuk över oss som klarar av att ha det tuffa jobbet, nämligen att ha barnen hemma. Annars finns det ingen anledning för dig att kommentera i mitt inlägg. Om du tror att du ska klara av att trycka ner mig eller andra som är hemma med sina barn så har du fel. Dessutom att utgå ifrån att jag varken har ett jobb eller studerar och att använda ordet hemmafru säger ganska mycket om er själva! Statistiken du pratar om att flest går skilda vägar för att en är hemma med barnen är rena påhitten från din sida!

    Jag har ett fast och bra jobb jag är föräldraledig ifrån och jag och min sambo har väldigt klara och tydliga mål med vårt liv och klara och tydliga mål för vad som gäller för våra barn när dom är små!

    Jag har läst tillräckligt från er som delat med sig av ert liv och det är jag otroligt tacksam för. Jag kommer inte att svara mer här, det är på grund av att jag anser inte att Familjeliv är em seriös sida. Jag har blivit varnad om att läsa eller skriva på Familjeliv och nu förstår jag varför. Familjeliv har valt att radera ett svar jag skrivit men väljer inte att radera inläggen där jag blir påhoppad på grund av vårt val och beslut. Detta trots att jag är väldigt tydlig med vad jag vill ha ut av mitt inlägg. Nu förstår jag också bättre varför Familjeliv.se har ett rykte som ej professionella!

    Jag skulle så gärna vilja kommentera era inlägg (ni som skrivit sakligt och betydelsefullt för mitt inlägg) men nu är det för mycket annat som skrivs här och jag har ingen tid att hinna med att svara alla.

    Ha det gott och tack för att ni delade med er!


    Jag är ledsen att din tråd blev kapad av lite andra diskussioner, delvis mitt fel, din frågeställning var väldigt tydlig. Jag fick i varje fall lite nya perspektiv nu, tack för det! Ha det gott!
  • Farsta2014
    Jw83 skrev 2019-02-06 06:19:41 följande:

    Hur är du annorlunda än alla andra föräldrar? Du skriver att du valt bort förskolan och att du inte känner någon som gjort som er. Samtidigt så skriver du att du är föräldraledig från ett fast jobb. Jag får inte ihop det. Alla är väl föräldralediga? Eller menar du alla andra i er närhet valt att dela lika på föräldraledigheten medan din man inte vill vara fl?

    Är det det som andra ska vara avundsjuka på eller hur menar du?


    Det vi pratar om är att ha barnen hemma längre, till 3-4 år istället för till 1-1 1/2 år. Om man har flera barn är det fullt möjligt att vara föräldraledig med ett yngre barn samtidigt som man har sina äldre barn hemma. I många kommuner får man bara lämna äldre syskon i 15h/veckan men i några kommuner får du lämna upp till 30h i veckan. Jag lämnar äldre syskon på förskolan för att jag inte skulle orka annars, vissa vill ha alla barnen hemma för att undvika förskolemiljön. Det är inget fel att söka likasinnade och tips oavsett val.
  • Farsta2014
    legomum skrev 2019-02-06 08:10:16 följande:

    Jag ber om ursäkt för min del. Jag blir väldigt provocerad av översittare.

    Jag vet man ska inte mata trollen men kände att en person ska inte få sabotera så fullständigt.

    Men det får vara nog med ot diskussioner så jag är klar.

    Ber som sagt om ursäkt för mig.


    Jag väntade faktiskt också på korrekta källhänvisningar för jag kan inte tro siffrorna som angavs. Det enda sättet de kan gå ihop är om man räknat med barn till föräldralediga, de får ju i många kommuner endast lämna barnen i 15h och det skulle ju såklart dra ner snittet, men jag har väldigt svårt att tro att snittet skulle vara 20-30 timmar om båda föräldrar arbetar. Ev kanske arbetslösa också drar ner ett sånt snitt om de också har begränsade timmar. Ett snitt på 20-30 timmar innebär ju att det är många som har färre timmar än 20 för att väga bort de som har barnen i 40-50 timmar. Det blir ju som att jämföra äpplen och päron.
Svar på tråden Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?