• legomum

    Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?

    Hej,

    alltid kul att "träffa" andra hemmaföräldrar.

    Jag är också hemma med mina. Har tvillingar som börjar i skolan till hösten.

    Man får ju den utveckling med barnen som man gör det till. Är man intresserad av hemmalivet med barnen så engagerar man sig.

    Hur det såg ut för 25-30 år sedan med hemmaföräldrar går ju inte riktigt att jämföra.

    Idag är det vanligt att föräldrarna har ett större kontaktnät bla genom fb-gruppen hemmaföräldrars nätverk och de lokala fb grupperna för gemenskap och tips/råd . Att ge pedagogiska utmaningar och lekar för barnen går idag att googla fram. Mängder med information finns på mängder av hemsidor om hur man lär ut olika färdigheter. Tittar man på några amerikanska bloggar så finns bokstavligen allt, allt från tips och tricks till do's & dont's

    Idag finns informationen jämförbart med bibliotekets 5 böcker för 30 år sedan.

    Men att vara hemmaförälder kostar just föräldern massor av energi och tid. Vill man vara en "latte-förälder" får man tänka om.

    Har hela tiden sagt att jag vill vara hemma hela förskoleåldern men lågstadieåldern lockar väldigt. Så jag tror nog att jag kommer vara hemma många år till.

  • legomum
    Anonym (Jgzjgzjzg) skrev 2019-02-02 08:22:53 följande:

    Ska kanske påpeka att det jag vill med mitt inlägg är att uppmuntra dig att låta dina barn socialiseras med andra barn från ca 3år, för deras skull.

    Jag förstår att det är kul för dig att vara hemma, men tänk på dem med.


    Fast att vara hemmaförälder handlar ju inte om att man ska sitta i soffan hela dagarna och käka praliner. Hemmaförälder är jag för jag vet att jag kan ge mina barn exakt samma saker förskolan kan. Allt och lite till faktiskt.
  • legomum

    Det är vanligt med långa dagar. Mer vanligt idag än förut då maxtaxan inte fanns och man fick köpa efter 20 timmar +5 timmar i taget.

    Då som låginkomsttagare och ensamstående gick HELA underhållsbidraget. Det var svindyrt och det var vanligt att familj och vänner hjälpte till att hämta för stt få ner tiden och kostnaden.

    Idag den 4 februari försvinner rätten till heltid på förskolan här i Stockholm. Som heltid räknas 40-60 timmar i veckan.

    Det var så pass många som utnyttjade denna rätt att det har varit sjukt stor personalflykt. Pedagoger som inte orkar och bytt yrkesinriktning just pga all stress.

    Om det är jobbigt för personalen hur är det då inte för barnen?

    Idag ändrades som sagt var tiden tillbaka till 30 timmar i veckan och tur är väl det.

    Men de borde sänka den ännu mer, det Är ett hårt klimat på förskolan och med all forskning som finns så borde "de bestämmande" tänka till.

    Alla har vi våra anledningar hur vi gör förskola eller ingen förskola. Några få timmar eller många.

    Inga rätt och inga fel.

    Men att säga att alla barn är olika och just mitt barn behövde förskola och vara där si och så många timmar är däremot fel.

    Oavsett vem ens barn är så finns inget behov innan tre års ålder, det är inte förrän de kan och vill leka med kompisar som barnens behov ändras.

    Det kostar både tid och energi att vara förälder, dags att många faktist inser det.

  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-04 06:43:08 följande:

    Det är bara en debattartikel. Hon har ingen vetenskaplig grund i det hon skriver. Genomsnittstiden för barn på förskolan i Sverige är 30h/veckan. I många kommuner så ligger genomsnittet på 20h/veckan. I artikeln så nämner hon 40-50h/veckan som om det vore vanligt. Att barn gråter vid lämningar är extremt ovanligt vid vår förskola. Att barnen skolas in i en hel personalgrupp med många vikarier osv är ju också ett undantag, ingen regel.

    De barn som går längst dagar är barn till låginkomsttagare och ensamstående mammor. Som hemmafru så har man en mkt större risk att hamna i den kategorin. Detta då separationer är vanligast i äktenskap där man inte delar lika på hushållsarbete och föräldraledighet och i relationer där man har olika inkomst. (SCB)

    Är det inte bättre att båda arbete deltid då? Då får barnen en ekonomisk trygghet och en lika god relation med båda sina förälder och även störst chans att växa upp i en kärnfamilj.

    Om er man blir sjuk/dör/lämnar er så hamnar era barn direkt i kategorin som får längst dagar på förskolan. Då ni varit utanför arbetsmarknaden länge så kommer ni få låg lön och då måste ni arbeta långa dagar på den arbetsplats som vill ha er ( dvs även ev pendling).

    Jag ser många exempel i denna tråden på män som inte vill vara pappor och som inte bryr sig om sin familjs trygghet. Att komma och leka pappa nån kväll efter jobb är inte att vara förälder. En bra pappa tar hälften av alla nätter, vill vara föräldraledig och vill spendera tid med sina barn.

    Vi har båda goda löner och bra utbildning. Vi har båda haft råd med långa föräldraledigheter och alla lov lediga. Våra barn snittar 15-20h/veckan på en förskola dom älskar. Ingen av dom har någonsin ens hintat om att dom inte vill dit. Där är ju alla kompisar!

    Vi är två föräldrar som båda kan ge barnen trygghet. Både ekonomiskt och känslomässigt.

    Min make VILL vara pappa. Han vill ha barn.

    Det är sorgligt att kvinnor sätter sig och sina barn i en så riskfylld och sårbar sits som det innebär att bli hemmafru.


    Att vara förälder och en bra sådan betyder inte att allt i föräldraskapetcdelas 50/50.

    Varje familj har ett upplägg utefter deras förutsättningar.

    Jag personligen skulle nog definiera en bra förälder som ansvarstagande och närvarande.
  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-04 08:26:33 följande:

    Precis. Att vara ansvarstagande och närvarande kräver att man tar ansvar för sitt barns emotionella och ekonomiska trygghet. I denna tråden så finns det gott om mammor som inte tar ansvar för den ekonomisk tryggheten och många pappor som inte bryr sig om relationen till barnen.


    Fast vem är du som vet hur familjerna i denna tråd har det? Flugan på väggen?
  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-04 09:33:45 följande:
    Jag utgår enbart från det ni själv skriver.
    Det som står är ju inte ens en bråkdel. Fast du kanske besitter andra förmågor? Som gör att du vet mer än det som skrivs?

    Det finns säkert familjer som har en skev fördelning hemma. Men det är inte förbehållet familjer där en är hemmaförälder.
    På samma sätt som det blir rejält konstigt att jämföra någon som var hemmaförälder för 25 år sedan och hur den personen pensionssparade och hade möjlighet att ta reda på fakta och diskutera med andra.

    Idag finns alla möjligheter att ta reda på allt tom mitt i natten när man inte kan sova. Det finns forum för hemmaföräldrar och de flesta söker sig dit.
  • legomum
    Elin P skrev 2019-02-04 11:49:23 följande:

    Jag tycker synpunkterna i artikeln är bra. Framför allt detta om att man faktiskt inte behöver göra så mycket efter förskolan utan det är ok att gå hem och skala morötter. Har barnen långa dagar i fsk har man ett ansvar att faktiskt låta dem få tid att "bara vara" och inte dra iväg på så mycket aktiviteter. Dock känner jag inte igen att många barn går i fsk 40 timmar i veckan eller mer. På vår fsk är det inte vanligt. Inte heller på fritids där mina stora barn går. Kan bero på att vi bor i en industristad där många jobbar skift om varandra kanske? De flesta här har fritids eller förskola 3-4 dagar i veckan och barnen hämtas vid 16-tiden. Kommer man senare än så är barnen typ själva där.


    Då när jag arbetade på förskola så kom de flesta barnen mellan 6.30-7.30 och hämtades mellan 16-17.

    Efter 17 fanns det alltid ett gäng kvar.

    De som gick korta dagar eller tom inte varje dag och hämtades vid 15 var en minoritet och de som hämtades ännu tidigare färre än så.

    Det är inget ovanligt med sena dagar så snälla få det inte att verka som om att det är det.
  • legomum
    modsey skrev 2019-02-04 13:16:14 följande:

    Fast vet du, vi är flera som har den erfarenheten att det ÄR ovanligt. Hos oss var 90 % av barnen hämtade innan 16.


    Det finns inget att diskutera egentligen. Du som förälder har din sanning och jag som fd pedagog min.
  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-04 15:29:40 följande:
    Och vi har stöd i statistiken. (SCB) Statistik kan inte diskuteras. Vi VET att genomsnittstiden är 30h/vecka. Vi vet också att hemmafruar oftare skiljer sig och vi vet att hemmafruar och deras barn oftare sitter risigt till ekonomiskt.
    Du säger statistik men länkar inte till det du säger?

    Läser gärna det du talar så kan jag återkomma

  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-04 16:36:29 följande:

    Jag skriver ju källan.


    Du skriver scb men vill inte varken länka eller berätta dina sökord som gör att texten kan hittas...

    Texten som ligger till grund för det du säger ska vara fakta.

    Text som jag sa mig vara intresserad av att läsa.

    Synd.
  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-05 01:15:30 följande:
    Hittade en lättläst populärmediasida som tog upp genomsnittet på 30h/vecka också. www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-kritikstormen-forskare-kommenterar-heltid-i-forskolan

    Så var specifik om vad du misstror så ska jag se om jag hittar mer.
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-05 00:49:23 följande:
    Jag trodde naivt nog att alla visste att SCB betyder statistiska centralbyrån och att alla kan söka där. Jag ska försöka hitta länkar på enklare ställen. Vad vill du specifikt ha källa på? Att ni skiljer er mer beror på att ni sätter er i flera riskgrupper. En ökning beror på att ni inte delar på föräldraansvaret. Det hittade jag faktiskt på familjelivs favoritkälla : www.aftonbladet.se/relationer/a/vm5p9L/pappaledighet-minskar-risk-for-skilsmassa

    Ska jag länka till SCBs specifika sidor som visar allt jag skrivit om så får jag skicka en hel hög med länkar till siffror. All statistik sammanfattas inte på Aftonbladet. Det är enklare om du lär dig söka efter just dom siffror du misstror.
    Du och jag hade en konversation där du säger en sak och jag en annan. Du hävdar att du har fakta i ryggen och slänger dig med scb som grund för det.

    Jag ber dig länka din text då jag inte hittar något av dina påståenden, jag ber dig faktiskt flera gånger. Tom ber om dina sökord så jag kan läsa det du läst och bemöta just den texten.

    Det enda du kan bemöda dig om att göra är att skriva nedlåtande och länka till kvällstidningar och svt. Till två helt orelevanta artiklar som saknar grund för det du hävdar.

    Dina källor är inte tillförlitliga och det är inte du heller.

    Nu avslutar jag min konversation med dig du är inte värd min tid. Du har bara försökt skapa tjafs men det är över nu.
    God natt

  • legomum
    Anonym (Artikeln har inget vetenskapligt stöd) skrev 2019-02-05 01:54:50 följande:
    ( i mitt första inlägg så bemöter jag en debattartikel som slänger sig med felaktig fakta. En aftonbladetartikel med källanvisningar är ljusår mer relevant)

    Jag har skrivit flera olika saker som är tagna ur statistik. Du begär en länk till en text som sammanfattar allt det jag läst. Du vill ha EN text/länk som tar upp skilsmässor hos par där en går hemma, antalet genomsnittstinmar på förskolan osv. Så fungerar inte statistik och forskning.

    Jag frågar dig exakt vad du vill ha källa på. För jag kan inte länka till all den statistik och forskning som finns inom alla dessa skilda områden som diskuterats. Min kunskap kommer från år av forskning. Inte enbart en sammanfattande text.

    Jag kan ge dig massor med statistik och forskning om du förklarar vad du misstror.
    Om du scrollar tillbaka i tråden dit där du först svarar på ett av mina inlägg så ser du vad jag undrar över.

    Du säger att debattartikeln är felaktig. Har du ens sett hur det ser ut på en förskola? har du sett mer än utsidan alltså. För om du ens varit där så får man ganska snart insikt hur "det står till".
    Hemskt ledsen att säga att den artikeln är mer sanningsenlig än vad tom jag själv gillar.

    Bara för att du säger att du har läst på SCB så betyder inte det att det du säger är rätt och riktigt eller att någon tror dig. Speciellt när du bara tramsar om helt ovidkommande andra detaljer och när du väl länkar endast till urgamla och totalt orelevanta artiklar.
    Inte en enda gång kan du länka till det som efterfrågats eller förklara närmre hur statistiken fungerar.

    Jag hade gärna läst den statistik på närvaron för jag tycker det är intressant. Om det skiljer sig här i området då vi hade fram tills förra veckan 40-60 timmars rätt att ha barnen på förskolan.
    Vet du om hur många som sökte den utökningen från början och hur många som hade den på slutet? Syns det i din rapport? Eller vad syns?
    Så istället för att fråga dig många frågor och du hänvisar bara till en sajt så hade det varit enklare om du som säger dig läst detta och slänger dig med "fakta" verkligen länkar till de texter som handlar om det du började tala med mig om.

    T.om min mångåriga erfarenhet av att arbeta på förskola och min erfarenhet av både privata och kommunala förskolor skjuter du helt åt sidan. Av alla här i tråden som sagt emot dig att det är visst vanligt med långa dagar på förskolan så kan du inte ta in informationen.
    Du hävdar stoiskt att du forskar och då om någonsin borde du veta vikten av källhänvisningar. Forskar du i ämnet har du koll och behovet att länka till en icke relevant artikel som skrevs på aftonbladet för 17 år sedan ska således inte ske.

    Det är tröttsamt att försöka diskutera med någon som inte kan diskutera.

    Jag kommer inte svara på fler av dina inlägg  men får du trots allt för dig att länka till de artiklar/ rapporter jag ber om så ska jag läsa dem.


  • legomum
    Lipgloss1 skrev 2019-02-06 00:10:09 följande:

    Det var absolut inte ditt fel! Det är enstaka negativa personer som Familjeliv inte blockerar som är felet! Du har min fulla respekt och tack för att du delade med dig! Ha det fint.


    Jag ber om ursäkt för min del. Jag blir väldigt provocerad av översittare.

    Jag vet man ska inte mata trollen men kände att en person ska inte få sabotera så fullständigt.

    Men det får vara nog med ot diskussioner så jag är klar.

    Ber som sagt om ursäkt för mig.
  • legomum
    Anonym (133) skrev 2019-02-06 11:27:28 följande:

    Tråkigt att tråden kom av sig med annat!

    Jag har inga planer på att vara fulltidshemmaförälder själv men blir väldigt nyfiken på hur det är?

    - Förväntar er familj att ni även sköter hushållet fullt ut? Hinner man det? Nu under fledigheten är vi nöjda om man hinner plocka och stuva undan disk...

    - Funkar der att leva på en lön? Är er respektive välbetald, har ni dragit ned på omkostnader? Kan ni spara pengar?

    - Hur ser en vanlig dag med typ en 2-3-åring ut?

    Jag har egentligen inte så mkt emot förskola (rimliga timmar per dag) men helst hade jag sett att min man å jag jobbat 50% var några år, tyvärr tror jag inte riktigt ekonomin håller för det.


    Jag tycker det är skillnad på när de var bebisar och tex nu (5 åringar). Trots att jag hade två bebisar så hann jag med allt i hemmet, det är på sätt och vis svårare nu att hinna allt. Men mina har alltid sovit bra och gjort kväll tidigt.

    Eftersom jag är hemma så ser jag inget konstigt i att jag städar och fixar. Laga mat hjälps vi åt med och jag sköter nog den mesta handlingen.

    När grabbarna var två så vaknade de vid 5 tiden varje morgon. Då gick vi upp och lekte och gjorde oss i ordning för dagen. Frukost kl 7. Sedan gick vi ut nästintill varje dag. Den ene har sedan han kunnat prata sagt "gå ut" så fort han vaknat och jag har uteungar.

    Ute till 10.30 och sedan lunch 11. Efter det så sov de antingen om vi var ute på äventyr då i vagnen eller hemma ca 2 timmar (sov något mindre 1,5 timme när de var tre år och jag tog bort dagvilan).

    Mellis ca 14

    Sedan beroende på om vi varit ute på heldagsäventyr eller inte så gick vi ut 2 timmar till. Annars var det lek och bus hemma.

    Middag kl 16, kvällsmål/välling kl 18 sedan var det natt för dem. De sov kl 18.30.

    Ekonomin får man ju klara ut och lägga upp en budget för. Sedan får man faktisk dra ner på utgifterna och vi har tex inte åkt på massor av resor varje år utan valt semestra i Sverige. Vi har valt att lägga pengar på bra vinterkläder (vi är ju trots allt jämt ute så vi behöver kläder efter väder) leksaker och mat.

    Vi spar en del varje månad. Jag skulle säga att vi lever rätt bra ändå på en inkomst.
  • legomum
    Jw83 skrev 2019-02-06 06:19:41 följande:

    Hur är du annorlunda än alla andra föräldrar? Du skriver att du valt bort förskolan och att du inte känner någon som gjort som er. Samtidigt så skriver du att du är föräldraledig från ett fast jobb. Jag får inte ihop det. Alla är väl föräldralediga? Eller menar du alla andra i er närhet valt att dela lika på föräldraledigheten medan din man inte vill vara fl?

    Är det det som andra ska vara avundsjuka på eller hur menar du?


    Jag känner faktiskt inte någon annan heller i min bekantskapskrets som gjort samma val som mig. De flesta har satt in sina barn på förskolan så fort det gått och några har varit hemma tills 18 månaders gränsen.

    Oj så ifrågasatt jag blir och speciellt av min äldsta och bästa vän. Hon Kan inte ta in och från början så diskuterade jag med henne det gör jag inte längre för hon kan bara inte förstå.

    Det värsta är nog att när jag småpratat med andra vuxna i parken och de blir förvånade över att jag är hemmaförälder och börjar fråga ut om min ekonomi, pensionssparandet, att barnen inte skulle bli sociala utan förskola, eller kunna lära sig turtagning, sitta stilla, leka... listan är lång om vad som ifrågasätts.

    Numer dödar jag frågorna med att jag har arbetat pedagogiskt i 20 år och kan nog lära mina små massor och enkelt svarat att ja vi har råd att jag är hemma.

    Min man är lika mycket förälder som jag är trots att han arbetar och inte ser sina barn lika mycket som jag gör. Att han bara tagit ut minsta möjliga dagar och jag fått resten har att göra med hur att företaget ska fungera. Det har varit viktigt för oss och vår framtid att företaget fungerar och när pappa är hemma så är han närvarande. Vi sitter inte i våra telefoner och slösurfar tex när barnen är vakna.

    Vi är där, hela tiden. Vi gjör detta på det här viset för vi tror helt och fullt på att det Är bäst för barnen.

    Långt svar och det var inte ens till mig du ställde frågan :)
  • legomum
    Anonym (133) skrev 2019-02-06 22:18:27 följande:

    Tack för svar!

    18:30, ja då skulle man hinna med en del...


    Jag inser att vi har haft tur med att sömnen bara har fungerat sedan start. Att de varit vakna på natten kan nog räknas på ena handen. Så det där med egentid/vuxentid har alltid funnits på kvällen för oss. Och att vi också fått sova på nätterna har nog gjort att resten av dygnet orkas med.
  • legomum
    Jw83 skrev 2019-02-07 05:37:30 följande:

    Men din sits är inte alls som ts. Ts är bara föräldraledig från ett fast jobb. Du har ställt dig helt utanför arbetsmarknaden. Det är ovanligt att den ena väljer bort jobb helt under barnens uppväxt.

    De flesta jag känner går ner i tid båda två istället. Båda vill vara aktiva föräldrar och inkomsten bli skör om allt hänger på en person. Men du gör dina val :) ( bra så länge det är ditt val och du inte blir tvingad av din man)

    Ts är bara föräldraledig. Det är det jag reagerade på. Många är föräldralediga länge men få startar trådar om det och alla känner väl folk som varit föräldraledig mer än minimum? Vill man träffa fler föräldralediga så kan man ju gå med i en föräldragrupp :)


    Jag var också fl från en anställning de första tre åren. Det finns inget -bara- med det. Allt beror ju på hur man valt att ta ut sina dagar. Sedan sa jag upp mig, jag vet att jag kan få arbete snabbt när jag väl tänker börja arbeta igen. Jag och min man är inte oroliga.

    Jag tror att denna tråd handlar om att få prata med andra hemmaföräldrar, inte att behöva försvara sina val.

    På samma sätt som när en familj med två vuxna lägger upp sin vardag att fungera så finns inga ovanliga lösningar. På samma sätt är det med hemmaföräldrar och deras lösningar.

    Om du tycker det är ovanligt för du har inte stött på detta innan betyder ju inte att det är en ovanlig lösning.

    Även om du inte kan förstå den biten med att vara hemmaförälder så kan du väl respektera andras val. Tycker inte du skriver sjysst i dina formuleringar.
  • legomum
    Anonym (Hepp) skrev 2019-02-07 07:48:34 följande:

    Jag skulle inte rekommendera att vara hemma med barnen tills de börjar skolan. Det finns väldigt bra pedagoger i förskolan. Det är inte som förr när det bara var förvaring/barnpassning. Barnen får lära sig en massa och öva olika färdigheter - allt i form av lek.


    Jag kan lova dig att det finns faktiskt inget på förskolan som jag inte kan lära mina barn.

    Hur förskolan ser ut eller inte kan du gärna starta en egen tråd om för jag diskuterar gärna den biten med dig.
Svar på tråden Några fler föräldrar som valt bort förskolan och är hemma med barnen?