• JanneN­75
    Äldre 31 Jan 22:57
    6444 visningar
    97 svar
    -2 +2
    97
    6444

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar?

    Skulle mer jämställdhet ändra den inställningen?

  • Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar
  • Äldre 1 Feb 10:57
    #31
    Fjäril kär skrev 2019-02-01 10:43:30 följande:
    Jag är en extremt kvinnlig kvinna men det där låter mer som floskler och grov generalisering.

    Jag målar naglarna och läser skvaller men det hindrar inte mig från att rensa avloppet, byta däck på bilen, felsöka krånglande internet och fixa sonens dator..

    Senast igår var jag ner till grannen och lånade skruvdragare för att få upp nya gardinstänger.

    Jag är 41 år.
    Och ett undantag.
  • Äldre 1 Feb 10:59
    #32
    +1
    elsi skrev 2019-02-01 10:51:49 följande:
    Varför har män en så tvär och avig inställning till att sköta tvätten, byta blöjor, plantera om blommor, sticka vantar, tömma diskmaskinen, bädda rent?

    Skulle mer jämställdhet ändra den inställningen?
    Jag är det manliga undantaget :) ... förutom sticka och virka som jag visserligen kan men saknar tålamod för.
  • Äldre 1 Feb 11:23
    #33
    PelleGubben skrev 2019-02-01 10:57:39 följande:

    Och ett undantag.


    Knappast undantag.

    Låter snarare som att du VILL ha rätt i dina antaganden. Att alla kvinnor är som du påstår.
  • Äldre 1 Feb 11:28
    #34
    +3

    Om jag nu ska resonera vidare så är det många kvinnor som fastnar i facket att de inte kan för att de inte FÅR.. oändligt många män klappar kvinnan på huvudet och "lilla gumman, bättre jag gör det här"

    Går kopiatorn sönder på jobbet är det Pelle som ringer reparatör, han frågar inte ens Lisa för hon är ju kvinna...

  • Äldre 1 Feb 11:54
    #35
    PelleGubben skrev 2019-02-01 10:59:12 följande:
    Jag är det manliga undantaget :) ... förutom sticka och virka som jag visserligen kan men saknar tålamod för.
    Ja, det verkar ju finnas undantag både bland männen och kvinnorna inom de flesta områden. Så det är väl inte det vi diskuterar?
  • Äldre 1 Feb 12:04
    #36

    Jag har lite svårt att förstå vad du menar. Tycker de flesta tjejer, främst yngre, är haj på den mesta vardagstekniken? Sen kanske de inte är intresserade men de kan själv få den att funka och har ingen direkt negativ inställning till den.

    Jag är tex inte ett dugg intresserad men ändå rätt bra på att felsöka tekniska prylar och laga. Min man vill lämna in till reparatör i sånna lägen och tar längre tid att förstå inställningarna på dator, tv osv.

  • Äldre 1 Feb 12:47
    #37
    PelleGubben skrev 2019-02-01 10:03:36 följande:

    T ex bilar är ju teknik som bara skall fungera. Min fru vägrar tanka bilen för det är äckligt.


    Jag är säker på att din fru använder massor av teknik hela dagarna. Säkerligen använder hon en del tekniska prylar som du inte använder.

    Om det är hennes enda hangup så kan väl du ta ansvaret för att tanka bilen? Hon kanske kan göra (eller redan gör) något du ogillar i utbyte.
    Korrekturläser som en kratta
  • Äldre 1 Feb 14:51
    #38
    +1
    JanneN75 skrev 2019-01-31 22:57:34 följande:

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar?


    Det har de bara på Familjeliv.

    Jag vet inget annat ställe där det är så extremt könsuppdelat i så många personers huvuden.

    Män tänker så, kvinnor gör si, hoppsan floppsan vad orättvist det är att den andra har en si eller så?n, vi ska klä oss duttan och dattan, berätta vad vi som män respektive kvinnor kollektivt tycker, alternativt försvara våra av trådstartaren nogsamt könsindelade kollektiva egenheter som i den här tråden, och den typiska gullvivan på FL är eventuellt gul, medan ståndaren är lila.

    Folk får ju hålla på hur de vill, men det är lite tröttsamt, och ibland undrar jag om jag växte upp på samma gård eller i samma skolklass som någon av alla dessa personer som tydligen så kraftigt mytologiserar det andra könet inne i sina egna huvuden, där Den Andra Sidan då består av någon sorts obegripliga enhörningar och eldsprutande drakar.

    Men...

    Fantasierna är så vidlyftiga att det skulle krävas mer intresse av att nå fram till dessa personer för att göra det, än vad iallafall jag har idag.
  • Äldre 1 Feb 16:37
    #39

    Hmm, jag vet inte riktigt om jag håller med i dessa antaganden. När det gäller vardagsteknik så skulle jag säga att jag då inte märkt av några direkta skillnader , som telefoner, datorer, paddor, appar och dylikt. Snarare tvärtom i min omgivning, männen runt 50 och uppåt (min pappa, svärfar, farfar osv) är mindre benägna att använda sig av den formen av teknologi än kvinnorna i den åldern. Däremot är det nog relativt könsstereotypiskt när det gäller mer hantverksteknik, som byggnad, fordon och dylikt.

    Däremot om jag ser till mina intressen, är extremt tv-spels- och dataintresserad samt har ett stort intresse för robotteknik och närstående teknologi, så är min upplevelse att en majoritet är män som delar samma intressen som mig. Märks tydligt på olika sammankomster som mässor, e-sports event etc. Där känns det som att det går 1 kvinna på 30 män - en otroligt mans dominerad bransch.

    Detta är iallafall mina upplevelser, om de hör till regeln eller är ett undantag kan jag inte svara på. Är kvinna på 29 år om det här relevans :)

  • Äldre 1 Feb 17:45
    #40

    Nåja, det är ju oftast inte kvinnor som vrålar och slår itu tangentbord och telefoner på de arbetsplatser jag och min man har varit i alla fall. Så frustration över tekniken är knappast något specifikt kvinnligt.

    Men om man inte har blivit tekniskt intresserad under uppväxten så är det inget konstigt att inte vara det senare heller, givetvis. Och det beror en hel del på utbildning. Bland äldre par med lägre utbildning kan det lika gärna vara kvinnan som sköter internetbanken och datorn för en del män vill inte ens försöka med jävelskapet, och kvinnor är också mer benägna att vilja använda sociala media vilket ger dem en fördel, bara någon visar hur man gör. 

    Jag jobbar inom teknikområdet men anser ändå att vissa saker "bara ska fungera". Man ska t.ex. inte behöva sitta i tio minuter och undra om företagets trådlösa nätverk är nere eller om det bara är en server som har dykt i något datacenter, när man har stress att hinna med sitt jobb. Och det ska inte ta 14 dar och två vändor scannade formulär som ska mailas över Atlanten för att komma in i ett system, helst. Så jag bytte jobb förra året för att komma bort från en global systemmiljö som jag ansåg var direkt sjukdomsframkallande. Fanns kollegor som bara flexade ut och gick hem vissa dar pga icke fungerande system ("för annars hade jag kastat datorn genom fönstret utan att öppna det och hoppat efter själv").


    Never mind leg day. Don't skip brain day. /tips från coachen
Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar