Inlägg från: Aniiee |Visa alla inlägg
  • Aniiee

    VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?

    När pensions"systemet" infördes var ju med  baktanken att de flesta inte ens levde så länge att de uppnådde "pensionsåldren". Pensionsåldern var 67, medellivslängden vad 60. Detta var på 1910-talet. 

    1973 föreslogs att pensionåldern skulle sänkas till 65 efter att ha varit på tal i ett par decennier. Då var medellivslängden ca 74 år. Alltså var "konsekvensen" att man var pensionär i snitt 9-10 år.

    Idag har vi ju ganska rörlig pensionsålder. Allmän pension kan börja tas ut redan vi 61 års ålder, men de flesta går ändå först vid 65. Medellivlängden idag är 82 år. Idag kan du alltså utan att blinka vara pensionär i 20+ år. 

    Ska vi höja pensionåldren? Tja, kanske det. Har vi verkligen råd att försörja friska, arbetsföra människor som kanske till och med (förmodligen, närstan säkert) redan hade ett jobb i 20-30 år? Folk skäller ju på att vi måste försörja människor som INTE är arbetsföra, så att dessa inte reagerar på detta är lite av en gåta.


    I have a growing lack of disgust for you
  • Aniiee
    Bejje skrev 2019-02-15 23:02:58 följande:

    Min mor t.ex. hon gick tyvärr bort förra året, men hon fick 9000kr per månad i pension. Det skulle inte ens räcka till att täcka min hyra plus elräkning och parkering. För att inte tala om att jag hade haft 0kr per månad åt annat som mat, tidningar, internet, telefon etc.


    Som vilken annan sjukpensionär som ska leva på garantiersättning, alltså. I kanske 70 år, om de är icke-arbetsförmögna från kanske födseln, eller upp till 70 år om de blir sjuka under arbetslivets gång.

    Med skillnaden att en ålderspensionär betalar lägre skatt, får högre bostadstillägg och kan få äldreförsörningsstöd......

    En av orsakerna till att pensionen blir så låg månadsvis är ju för övrigt bland annat att den ska räcka längre.

    Sedan håller jag med om att större flexibilitet behövs, kanske på det sättet att det borde bli lättare att bli sjukpensionär efter en viss ålder för vissa, slitiga yrken, samtidig som LAS verkligen behöver uppdateras för det faktum att vi i allmänhet lever längre, friskare liv.
    I have a growing lack of disgust for you
  • Aniiee
    gurkpelle skrev 2019-02-16 16:06:54 följande:
    Inser du då vikten av hur viktigt det är att så många som möjligt arbetar och därmed skrapar ihop till sin egen pension.
    Varför skulle jag inte göra det?
    I have a growing lack of disgust for you
Svar på tråden VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?