Inlägg från: Elin P |Visa alla inlägg
  • Elin P

    VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?

    Aniiee skrev 2019-02-11 14:19:07 följande:

    När pensions"systemet" infördes var ju med  baktanken att de flesta inte ens levde så länge att de uppnådde "pensionsåldren". Pensionsåldern var 67, medellivslängden vad 60. Detta var på 1910-talet. 

    1973 föreslogs att pensionåldern skulle sänkas till 65 efter att ha varit på tal i ett par decennier. Då var medellivslängden ca 74 år. Alltså var "konsekvensen" att man var pensionär i snitt 9-10 år.

    Idag har vi ju ganska rörlig pensionsålder. Allmän pension kan börja tas ut redan vi 61 års ålder, men de flesta går ändå först vid 65. Medellivlängden idag är 82 år. Idag kan du alltså utan att blinka vara pensionär i 20+ år. 

    Ska vi höja pensionåldren? Tja, kanske det. Har vi verkligen råd att försörja friska, arbetsföra människor som kanske till och med (förmodligen, närstan säkert) redan hade ett jobb i 20-30 år? Folk skäller ju på att vi måste försörja människor som INTE är arbetsföra, så att dessa inte reagerar på detta är lite av en gåta.


    Precis så är det. Vi har inte råd när vi lever längre om alla inte också jobbar längre. Jag tycker det är en hur enkel ekvation som helst. Dessutom är det redan nu ett kraftigt underskott på arbetsföra personer jämfört med äldre, och det kommer bara att bli värre. Helt nödvändigt att vi som är i min ålder (80-talist) jobbar till 70.
Svar på tråden VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?