Inlägg från: Bejje |Visa alla inlägg
  • Bejje

    VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?

    Tycker det är helt fel att höja pensionsåldern med argumentet att vi lever längre.

    Ja många kanske orkar jobba längre, men alla de som jobbar i områden som är slitsamma då? Som inte orkar fram tills pension redan som det är idag. De måste alltså tvingas in i förtidspension och då få så sinnessjukt låg pension att de lever i misär tills de dör. Är det så vi vill ha det?

    Jag är helt för att man ska få jobba så länge man vill. Säg att du är frisk och behövs av arbetsplatsen trots att du är 75 år, varför då inte fortsätta om både den anställde och företaget vill det?

    Men jag tycker att man ska kunna gå i pension mycket tidigare om man helt enkelt inte orkar utan att leva i misär resten av livet.

    Att leva på marginalen och vara rädd för minsta lilla räkning som kommer utöver det vanliga kan vara nog så stressande att det säkert förkortar livet.

    Sveriges pensioner är också pinsamt låga. Man bara häpnar över hur lite folk får ut, det går ju inte ens att leva på.

    Min mor t.ex. hon gick tyvärr bort förra året, men hon fick 9000kr per månad i pension. Det skulle inte ens räcka till att täcka min hyra plus elräkning och parkering. För att inte tala om att jag hade haft 0kr per månad åt annat som mat, tidningar, internet, telefon etc.

    Jag hade avlidit. Nja riktigt så illa är det ju inte eftersom man kan få bostadsbidrag, men jag tycker det är feltänk i grunden att man ger så låg pension att man utöver det måste leva på bidrag för att överleva. Varför inte istället göra om pensionen i grunden så att folk kan leva på sin pension istället?

  • Bejje
    CarinaL26 skrev 2019-02-16 14:53:46 följande:
    Hur skulle det gå till? Beskriv!
    Vad vill du att jag ska beskriva utav det jag skrev?
  • Bejje

    Som jag ser det så behövs otroligt mycket mer pengar till pensionssystemet. Det är ett feltänk grunden i detta system.

    Jag är i regel oftast emot skattehöjningar för att öka välfärden för att jag tycker det istället finns så många områden att dra in pengar på, där det slösas.

    Men jag personligen skulle gärna betala en procent mer i skatt om hela den procenten gick till pensionssystemet.

    Utöver det kan vi lägga ner all asylinvandring och bara koncentrera oss på kvalificerad arbetskraftsinvandring och lägga alla dessa miljarder som går åt till det till pensionssystemet istället och sedan börjar det hända saker och folk kommer på sikt kunna få en riktigt bra pension.

  • Bejje
    Mentat skrev 2019-02-18 12:39:28 följande:
    Det är väldigt enkelt att ordna: Allt du behöver göra är att ta 1% av din lön och sätta av den till ett eget pensionssparande. Så, löst!
    Men det påverkar ju bara mig, jag vill se en procent mer till alla och det är lätt fixat genom att dra ner på skit vi inte behöver.
  • Bejje
    Mentat skrev 2019-02-20 09:22:53 följande:
    DU tycker att alla skall ha. Ja, men den logiska slutsatsen av det är ju att DU tycker att alla skall avsätta 1% av sin lön till ett eget pensionssparande. Det är ju inget problem, själv avsätter jag mer än så. Vem som behöver vad är upp till var och en att avgöra.

    Var är problemet med att folk har ett eget ansvar för sitt eget liv?
    Problemet är att de som inte har så bra ställt inte kommer sätta av 1% till sig själva. Om du tvingar på det så kommer alla få 1%, om du låter folk själva få välja om de vill lägga undan 1% på ett sparkonto så kommer allt för många att inte göra det. Även de som väljer att göra det kommer till slut komma i en jobbig situation i livet där de behöver pengar och väljer då att länsa pengar från det kontot.

    Visst, det finns möjligheter att låsa konton på viss tid, men oftast kräver det att man minst sätter in 10 000kr till att börja med.
  • Bejje
    Mrs Green skrev 2019-02-21 18:26:41 följande:
    Men det är ett stort problem att så många arbetsgivare tvekar att anställa folk redan när de passerat 50-årsåldern. Det är ju ingen poäng med att höja pensionåldern om många ska vara arbetslösa de sista 10-15-20 åren. 
    Håller helt med dig.
    Vi har ett problem med åldersdiskriminering. Företagen vill helst ha 25 åringar som gått universitet och samtidigt har 10 års arbetserfarenhet vilket så klart är omöjligt.

    Sen när de är 50+ och söker jobb så blir de bortvalda bara för sin ålder vilket inte jag förstår alls. Företagen borde ropa efter dessa personer eftersom de troligen har så lång arbetslivserfarenhet, men istället vill man ha unga personer.

    Vet flera som jag känner inklusive min mamma som fick svårt att få jobb efter 50. Min morsa jobbade sista gången när hon var 60 om jag minns rätt. Hon ville fortsätta att jobba, men fick ingen jobb trots att hon varit mycket aktiv i jobb hela sitt liv i flera olika yrkeskategorier. Så hon fick gå på bidrag i 5år tills pension.

    Ska pensionäldern dessutom ökas så innebär det fler år som folk måste gå på bidrag innan pension. Vad är vitsen med det?

    Visst, har du börjar som 18 åring och jobbar för en kommun och stannar inom samma yrke hela livet så kommer du nog ha kvar jobbet tills pension, men för de som vill byta arbetsplats några gånger i livet så är det svårare.
  • Bejje
    K Kalle skrev 2019-02-27 13:41:17 följande:
    Om personen vill ha det jobbet är man nog beredd att acceptera lönen också. Undersökningar visar att 50+:arna är flexibla och nyfikna och vill utvecklas och gärna byter jobb och att det är fördomarna hos arbetsgivarna som är det som sätter stopp. Det är alltså arbetsgivarna som MÅSTE ändra sig och börja anställa folk som är äldre än 40!!!
    Jag är 37 nu. Jag läste för flera år sedan att en person i min yrkeskategori, IT, är som mest attraktiv när dom är 38, sedan går det utför.

    Detta för att man då har rätt bra arbetslivserfarenhet, men inte är allt för gammal.
    Så om jag vill byta jobb så bör jag göra det snart.

    Men sen finns det IT personer på mitt företag som jobbat med det största delen av sitt liv och började på företaget på 90-talet och är i 50 års åldern.

    De gör ett bra jobb och så länge de inte säger upp sig så lär de kunna fortsätta med jobbet till pension om de hänger med i utvecklingen tillräckligt bra.
    Men skulle de vilja byta jobb så är det nog kört.
  • Bejje
    Mrs Green skrev 2019-02-27 22:04:15 följande:
    Jag är 50 och har jobbat i IT-branschen sedan slutet av 90-talet. Jag märkte när jag närmade mig 45 att jag fick allt färre jobberbjudanden och antog att det knappast skulle bli bättre... så jag vidareutbildade mig på yrkeshögskola under ett år och nu får jag betydligt fler erbjudanden än jag fick för 15 år sedan Glad Vi får väl se hur länge det håller i sig, men åtminstone 5 år till tror jag nog att det ska gå bra. Det är ju bra både att faktiskt få ett papper på att man uppdaterat kunskaperna, samt att det visar att man är intresserad av att lära sig nytt och inte bara lutar sig tillbaks och väntar på pensionen. 
    Vad var det för kurs/kurser du läste? Finns ju så mycket inom IT. Jag jobbar inom flera områden. Desktops, Thin clients, Printers, Servers (win/linux), Telefoni, Nätverk, Videokonferans etc.

    Just nätverk och Telefoni har vi separat Team för, men om det är enklare saker som att ändra VLAN på portar, skapa en trunk eller liknande så gör jag det själv. Tog Cisco CCNA certifiering för så där 6år sedan.
  • Bejje
    nattuw skrev 2019-02-28 12:27:49 följande:
    Jämfört med någon som jobbat ett par år, även om det är inom ett helt annat område, så behöver den som kommer direkt ur skolan mycket handledning och blir därför dyr att anställa. Om man till det lägger att vad skolan lär ut i många fall inte är i takt med tiden så är det bättre att anställa någon som jobbat ett par år inom rätt område och är uppdaterad på hur det ser ut i verkligheten.

    Vi får då en situation där både unga och gamla har svårt att få jobb medan de som fått in en fot och inte hunnit blir lastgamla kan välja och vraka.
    Jag jag blev av med jobbet för så där 7 år sedan. Då var jag 30. Sökte 5 jobb på olika platser i Sverige, fick svar av alla och 4/5 ville erbjuda mig jobb. Kändes riktigt kul att jag hade lite valmöjligheter så att säga.
Svar på tråden VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?