Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?

    Eftersom folk lever längre och ungdomar kommer senare ut på arbetsmarknaden bör givetvis pensionsåldern höjas. MEN då måste arbetsgivarna samtidigt sluta med att åldersdiskriminera! Tydligen börjar åldersdiskrimineringen redan när man fyllt 40, och då ska man alltså jobba 30 år till. Hur ska det gå ihop?!

  • K Kalle
    Mrs Green skrev 2019-02-21 18:26:41 följande:
    Men det är ett stort problem att så många arbetsgivare tvekar att anställa folk redan när de passerat 50-årsåldern. Det är ju ingen poäng med att höja pensionåldern om många ska vara arbetslösa de sista 10-15-20 åren. 
    Fel. Arbetsgivarna tvekar att anställa folk redan när de fyllt 40! Otroligt men sant!
  • K Kalle
    XL perspektiv skrev 2019-02-25 23:51:01 följande:

    En 50-plussare har en massa fördelar getemot en 30-plussare. Inga barn som ska hämtas och i största allmänhet stjäla fokus från arbetet.

    50-plussaren är världsvan och trygg. Hetsar inte upp sig över småsaker och ältar inte livets små dilemman till förbannelse.


    Och man är erfaren! Det som tog mig en dag för 15 år sedan tar en timme numera. Jag hinner med mycket mer! Arbetsgivarna dissar alltså erfaren, kunnig och trygg arbetskraft som kan fokusera 100% på jobbet. Istället vill de ha arbetskraft som inte är lika erfaren (och alltså kan göra fler missar) och som är i familjebildaråldern. Sjukt!
  • K Kalle
    Fritz08 skrev 2019-02-26 11:22:02 följande:

    De anhöriginvandrare som kommer hit som äldre. Får de pension?


    Ja tyvärr. Nu skulle det innebära en massa andra problem annars skulle jag vara för att man måste kvalificera sig för att få ta den av välfärdssamhället.
  • K Kalle
    XL perspektiv skrev 2019-02-26 21:50:26 följande:
    Det handlar om lön och prestation också. 50-åringarna sitter på en fet lön och vill gärna ha mer. Det kan vara svårt att bevisa sin egen förträfflighet för en ny arbetsgivare som vet noll om denne person.
    Om personen vill ha det jobbet är man nog beredd att acceptera lönen också. Undersökningar visar att 50+:arna är flexibla och nyfikna och vill utvecklas och gärna byter jobb och att det är fördomarna hos arbetsgivarna som är det som sätter stopp. Det är alltså arbetsgivarna som MÅSTE ändra sig och börja anställa folk som är äldre än 40!!!
  • K Kalle
    Bejje skrev 2019-02-27 19:35:19 följande:
    Jag är 37 nu. Jag läste för flera år sedan att en person i min yrkeskategori, IT, är som mest attraktiv när dom är 38, sedan går det utför.

    Detta för att man då har rätt bra arbetslivserfarenhet, men inte är allt för gammal.
    Så om jag vill byta jobb så bör jag göra det snart.

    Men sen finns det IT personer på mitt företag som jobbat med det största delen av sitt liv och började på företaget på 90-talet och är i 50 års åldern.

    De gör ett bra jobb och så länge de inte säger upp sig så lär de kunna fortsätta med jobbet till pension om de hänger med i utvecklingen tillräckligt bra.
    Men skulle de vilja byta jobb så är det nog kört.
    Ja och det är helt sjukt. Det är detta som är anledningen till att äldre inte byter jobb så ofta. Inte att de blivit bekväma eller inte vill. Finns undersökningar på detta också.
  • K Kalle
    XL perspektiv skrev 2019-02-28 11:02:22 följande:
    Arbetsgivarna kommer alltid agera för företagets bästa. Visserligen saknar de ibland kompetens att göra detta.

    Moderna utbildningar levererar otroligt hög kompetens. Skulle själv lätt välja en nybakad student framför en 50-åring. Lägre kostnad. Modern kunskap. Springer inte runt och pratar om hur det var på 1900-talet.
    Tja, jag har vidareutbildat mig genom hela mitt yrkesliv för att hålla mina kunskaper up to date. Det gör mina kollegor också. Om du står och stampar på samma ställe och inte utvecklas får det stå för dig. Det är ditt val.

  • K Kalle
    nattuw skrev 2019-02-28 12:27:49 följande:
    Vi får då en situation där både unga och gamla har svårt att få jobb medan de som fått in en fot och inte hunnit blir lastgamla kan välja och vraka.
    ...och det är dessa som samtidigt ska bilda familj. Svår nöt...
  • K Kalle
    XL perspektiv skrev 2019-03-01 18:00:57 följande:
    Jodu, har sett med egna ögon hur de unga inom ett par år har kört ifrån trötta gamla gubbar.

    Det bästa är naturligtvis en mix där de erfarna kan dra upp arkitekturen och de yngre implementera. Tyvärr passar inte alla erfarna i  ledarroller. Ibland utvecklar de hopplösa lösningar på relativt enkla problem.

    Tro mig, vidareutbildning gör varken till eller från. Det enda som gäller är att lära sig nya saker varje dag. On-the-job-training. Det är en tuff bransch eftersom man hela tiden måste lära nytt och de yngre startar på en nivå som inte fanns när man själv gick ut skolan.

    Står jag och stampar på samma ställe? Skulle inte tro det!!! Har f.n 3 olika jobb på helt olika nivåer i resp. verksamhet. Så tro mig, jag känner till detta spörsmål från flera vinklar.
    Det är ju så att det mesta lär man sig faktiskt på arbetsplatsen (och jag är kvinna så trött gammal gubbe blir jag aldrig). Jag har en mentor och jag frågade honom om jag borde ta tjänstledigt och läsa nån kurs på avancerad nivå på universitetet men han menade att med min erfarenhet var det helt bortkastat.

    Jag utvecklas ständigt på mina jobb. Att du kommer att bli en stel och trött gubbe eller tant får stå för dig. Alla är inte likadana. Sedan är det lättare att bli så om man inte byter jobb utan är kvar på samma och undersökningar visar att många som är 40-50+ VILL byta jobb men inte vågar eller kan och detta beror till allra största del på åldersdiskrimineringen (som i sin tur bygger på fördomar). Om man känner att man är vtungen att stanna på samma arbetsplats år ut och år in fast man egentligen skulle vilja prova nåt nytt är det inte konstigt om man känner sig trött.
  • K Kalle
    Kacka inte i eget bo skrev 2019-03-04 22:59:29 följande:
    Jag håller nog med dig om det mesta du skriver. Utifrån ditt perspektiv så har du rätt. Det du skriver om mig kan du stoppa upp nånstans för det har du inte en aning om.

    Jag tror mer det handlar om feghet från individen än åldersdiskriminering när det kommer till att byta jobb. Många är jävligt bekväma där de sitter på sina feta arslen och talar om att ingenting går att gör på något nytt sätt.

    Vidare finns det en poäng i att ungdomarna som kommer ut från högskolan ofta är löjligt snabbtänkta. De bara sprutar ur sig lösningar och kör ofta i åttor runt de gamla erfarna som säger att inget går.
    Om du har ett fett arsle får det som sagt stå för dig. Det finns undersökningar som visar att äldre inte avstår från att söka sig vidare för att de är bekväma utan för att de vet att om de mot förmodan skulle hitta ett jobb och det företaget skulle vara tvunget att skära ner är risken extremt hög att de aldrig mer kommer att hitta ett jobb igen PÅ GRUND AV ÅLDERSDISKRIMINERINGEN.

    Du skriver en massa skit om äldre arbetskraft och du kanske är sådan, men det gäller definitivt inte majoriteten av 40+-arna.


Svar på tråden VILL DU HA HÖJD PENSIONSÅLDER?