Inlägg från: Anonym (working girl) |Visa alla inlägg
  • Anonym (working girl)

    Hemmafruns ansvar att serva sin man

    Anonym (Jag) skrev 2019-02-21 13:31:45 följande:
    Jag skulle gärna plugga, men så länge han inte är villig att tänka om och bidra till allt annat som inte rör ekonomin så kommer jag inte orka, jag har som sagt försökt. Jag gick in i väggen för ett antal år sen och är sen dess väldigt stresskänslig, ska jag kunna fokusera på något mer så MÅSTE han hjälpa till hemma och det gör han inte.
    Jag och min man jobbar båda heltid och ingen av oss lägger jättemycket tid på hushållet. Så jag tror att ni klarar det också även om han inte "hjälper till" jättemycket (men en del av jobbet måste han förstås göra). Det handlar bara om att sänka kraven på hur ett hushåll ska skötas. Lägg fokus på det viktigaste: laga maten, diska, tvätta kläderna, håll toaletten ren, renbädda ibland. Resten får ha lägre prio, damm i hörnen, smutsiga fönster och obytta gardiner far ingen illa av.

    Lycka till!
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-25 11:58:31 följande:
    Varför skulle man som hemmafru inte ha det? Vi är ett lag och utan bådas arbetsområden skulle vårt liv se helt annorlunda ut. Varför skulle man vara värd mindre eller ha mindre bestämmanderätt bara för att man inte drar in pengar? Den uppfattningen ser jag ofta hos kvinnor som INTE är hemmafruar, men jag har aldrig stött på en västerländsk man med hemmafru som resonerar så.
    Det kan mycket väl vara så att ni har ett helt jämställt förhållande och lika stor bestämmanderätt i ert förhållande, men tyvärr har du en beroendeposition gentemot din man som försämrar dina utgångspunkter OM relationen skulle skita sig eller din man drabbas av en personlighetsstörning.
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-25 20:18:03 följande:
    Det handlar liksom inte bara om vårt förhållande. Du vet inget om vår relation. Vi båda är i viss mån beroende av varandra. Vi hade inte kunnat leva så som vi önskar om vi inte haft våra roller. Jag vet också mer om att vi inte kommer att skilja oss än vad du gör. Tycker du att det är naivt har jag inga problem att leva med det.
    Det är klart att jag inte vet något om ert förhållande. Jag har inga synpunkter på det utan påpekar bara fakta. Beroenden kan fungera olika men det är svårt att komma runt att man behöver en inkomst för att leva.
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-26 16:36:11 följande:
    Så bra att det finns en inkomst då!
    Ja. Hans inkomst. Därmed är du i en beroendeposition. Det går inte att komma runt. Du kan hävda att han är lika beroende av dig, men det är ju inte sant för alla tjänster han behöver kan han köpa. Jag är ledsen att det provocerar dig men det är fakta. Har som sagt inga synpunkter på din livsstil utan påpekar bara fakta.
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-27 16:33:32 följande:
    Vår inkomst. Eftersom att detta är ett äktenskap och vi är ett lag. Han kan inte köpa vad jag gör, det vet han också och hela familjen är så tacksam för min roll. Är jag provocerad? Jaså, det har jag inte känt av. Tror då verkligen att jag ine fått höra allt detta förr?
    Hans inkomst, era gemensamma pengar (så länge ni lever tillsammans). Skulle han inte kunna köpa matlagning, städning, tvätt, barnpassning etc?
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-27 18:29:42 följande:
    Vår inkomst. Men det ger inget att pajkasta kring det. Antingen köper du det eller inte. Jag kan leva med vilket som.

    Han kan köpa en standardtjänst. Han kan inte köpa kärlek, kultur, individanpassning, en gemensam historia och framtid, välbefinnande etc.

    Vilken syn har man på sig själv/andra om man tänker att alla är totalt utbytbara och oviktiga, att alla är en grå massa?
    Men menar du att det är kärlek du ger honom för pengarna som han drar in? Jag ser det inte alls så. Kärlek är gratis. Hyran, maten och kläderna på kroppen betalas av pengar. Dessa behov är mer grundläggande, än behovet av kärlek. Vi fryser eller svälter ihjäl betydligt snabbare än vi dör av brist på kärlek. Och eftersom han drar in pengarna till hushållet är du i en beroendeposition gentemot honom. Det är inte pajkastning jag sysslar med, jag har uppriktigt svårt att förstå hur du kan se det som ett ömsesidigt beroende när bara en part har inkomst.

    Jag ser verkligen inte mig själv som utbytbar eller oviktig och inte min man heller. Däremot vet jag ju att jag överlever om jag skulle bli lämnad, även om det skulle vara en känslomässig katastrof så överlever jag och kan sörja för mina barn. Det är enormt viktigt för mig och en trygghet som jag unnar alla.
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-28 19:39:02 följande:
    Klart att jag säljer min kärlek....eller inte. Allt vi lägger in i vårt äktenskap och liv är lika värt.
    Vem pratar om värde? Jag pratar om ekonomi och att du är ekonomiskt beroende av din man.
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-03-07 18:11:03 följande:
    Vi är beroende av varandra. Men det är ingen mening att pajkasta om det. Vi är uppenbarligen mycket olika människor, du och jag(vilket är okej).
    Ja, jag är ekonomiskt självgående och tacksam för det. Min man är också tacksam för att han slipper hela ansvaret för hushållets ekonomi själv. Och om något skulle hända honom skulle vi kunna fortsätta leva som vi gör, vilket är skönt att veta.

    Jag fattar bara inte varför du inte törs erkänna att du är ekonomiskt beroende av din man. Det är ingenting att skämmas för, eller borde i alla fall inte vara det för dig.
  • Anonym (working girl)
    nihka skrev 2019-03-11 11:42:13 följande:
    Ytterst få är ekonomiskt självgående. De flesta är ekonomiskt beroende av någon. Staten, kommunen, landstinget, facket mfl och diverse frivilliga grupper handlar för befolkningens räkning utan att mäta att man får ut i proportion till vad man faktiskt lägger in. Kallas fördelningspolitik och kan ändras när som helst - precis som fördelningspolitik inom ett förhållande kan. Sedan kan man säkra upp sig på olika sätt både som förvärvsarbetande och partner.

    Klart ni inte skulle skulle kunna fortsätta att leva som ni gör om något skulle hända din man, eller är hans insats helt värdelös idag så den inte skulle märkas om man plockar bort den?

    Jag vill inte göra det lättare för människor att bli hemmafru/man, men om de klarar det själva och båda vill är det deras val.
    Min partner har högre inkomst än mig, så det skulle bli mindre kännbart om man plockade bort min inkomst. Poängen var bara att ingen av oss är ekonomiskt beroende av den andre och att en bonus av det är att ingen behöver bära hela ansvaret för familjens ekonomi. 

    Självklart är det varje familjs val att fördela arbetet som de själva vill. Eller nej, det är det ju inte, för det är bara de verkligt privilegierade som faktiskt kan göra det valet. Jag säger ingenting om det, tycker bara att man ska vara ärlig med hur det faktiskt är. Den som inte har en egen inkomst men som lever i ett förhållande med gemensam bostad och gemensamma barn är per definition ekonomiskt beroende av sin partner. Såvida man inte är självförsörjande och producerar alla varor och tjänster som andra köper, samt saknar lån på huset.
  • Anonym (working girl)
    nihka skrev 2019-03-11 15:56:52 följande:
    Är du själv ärlig? Om din partner har högre inkomst än dig och ni har gemensam ekonomi är du ju per definition ekonomiskt beroende av din partner.

    En hemmafru/man kan göra saker som man annars måste betala för. Man kan leva mer arbetsintensivt isf att betala andra för dessa tjänster.

    Man är alltid mer eller mindre beroende av varandra på olika sätt.

    Jag tror inte man ska försöka häfta på alla hemmafruar/män stämpeln som osjälvständig, outbildad och medellös hemhjälp.
    Jag är ärlig. Jag är inte ekonomiskt beroende av min partner för att jag kan bära hushållets utgifter om vi skulle förlora hans inkomst. Och jag har råd att skilja mig från honom och försörja mig själv och barnen utan att behöva lita till hans goda vilja. Kanske är vi privilegierade på det sättet, men jag känner många andra par där båda parter har högre inkomst än vi har. 

    Jag vet inte vilket ditt syfte är med att debattera med mig? Ingenstans har jag stämplat någon hemmafru som outbildad eller medellös, men utan särskilda omständigheter är hon per definition ekonomiskt beroende av sin man. Detta kan man ha synpunkter på om man vill, men jag är nöjd med att bara konstatera fakta.
  • Anonym (working girl)
    nihka skrev 2019-03-11 17:48:47 följande:
    Men som du lever nu är du ekonomiskt beroende av din partner. Du pratar om att anpassa dig om din partners inkomst försvann så du då skulle bli ekonomiskt oberoende, men du är det inte nu. Det är också bara att konstatera fakta.

    Det var ett allmänt konstaterande och inte särskilt riktat mot dig.
    Absolut inte, vi har ett sparande och en kraftig guldkant på tillvaron. En inkomst mindre betyder att sparandet minskar och guldkanten försvinner, inte att vi behöver byta bostad eller avstå från bilen t ex för att kunna sätta mat på bordet och kläder på barnen. Det handlar om att köpa mindre vin och takeaway. Tycker du att det gör mig ekonomiskt beroende av min partner, tja, det kan jag förstås inte ändra på, men det gör det inte till ett faktum.
  • Anonym (working girl)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-03-14 22:13:16 följande:
    I i princip vart enda inlägg har jag malt på om att vi är beroende av varandra och varandras roller, inkomst ingår såklart i det. Eller hur många gånger till ska jag behöva skriva samma sak innan det går in?
    Tills du skriver "ja, jag är ekonomiskt beroende av min man".
  • Anonym (working girl)
    nihka skrev 2019-03-15 16:28:51 följande:
    Ni kan ju skriva det samtidigt
    Jag är ju inte det.
  • Anonym (working girl)
    nihka skrev 2019-03-15 18:19:30 följande:
    Ta bort din partners inkomst och hen din och försök sedan leva exakt som ni gör nu och inse sedan att du också har gjort dig beroende ekonomiskt fast på en annan nivå. Det är inget skamligt, så är det för de flesta som slår ihop sina ekonomier.
    Jag har redan förklarat hur vår ekonomi och situation ser ut för dig tidigare. Men att en inkomst mindre innebär förändringar i livsstilen utgör inte ett kriterium för ekonomiskt beroende. Jag är fullt kapabel att lämna mitt förhållande och upprätta ett nytt liv för mig och mina barn på min egen inkomst. Det är svårare för den som inte har en egen inkomst. Vet du att skilsmässorna ökar i takt med att kvinnor får högre lön? M a o skiljer sig kvinnor som har råd, medan kvinnor som är ekonomiskt beroende av sin partner givetvis stannar även i dåliga förhållanden.
  • Anonym (working girl)
    nihka skrev 2019-03-17 21:53:22 följande:
    Och jag har redan förklarat för dig att så som nu har det NU är ni ekonomiskt beroende av varandra. Sedan kan ni ändra på det genom att gå isär och ta bort här och dra in där, men för att upprätthålla er nuvarande situation behöver varandra.
    Fast nej, vi är inte ekonomiskt beroende av varandra eftersom vi båda är välbetalda. Varför upprepar jag mig? Du kommer ju aldrig att gå med på det jag skriver eftersom du har en helt egen och faktiskt ganska orimlig uppfattning om vad det är att vara ekonomiskt beroende av sin partner och det är ingenting jag kan förändra, inte mer än du kan förändra min ståndpunkt på något sätt. Jag ger dig sista ordet, om du vill ha det, för det här är det sista jag kommer att skriva till dig. Ha det gott! 
Svar på tråden Hemmafruns ansvar att serva sin man