• CH2O2

    Lurad att beställa reservdelar

    Mompreneur skrev 2019-03-18 10:48:06 följande:

    Man har ju alltid rätt att ångra sitt köp/sin beställning.


    Nej det har man verkligen inte alltid rätt till
  • CH2O2
    Mompreneur skrev 2019-03-18 13:40:43 följande:

    Jo, det har man verkligen alltid rätt att göra. Det kallas konsumentköplagen.


    För det första finns inga såna paragrafer i konsumentköplagen, för det andra gäller inte konsumentköplagen för köp av tjänster, då används konsumenttjänstlagen, men konsumenttjänstlagen är troligtvis inte heller tillämplig eftersom det verkar vara fråga om köp mellan två privatpersoner. Då skulle köplagen ha gällt om det inte vore så att det är en tjänst ts sålt, då har vi bara avtalslagen kvar och där står det klart och tydligt att avtal ska hållas.
  • CH2O2
    felix le chat skrev 2019-03-18 15:42:41 följande:

    Njaa i detta fall blir det nog så att han får anses som näringsidkare om man skriver

    "kamremsbyten i en annons på Facebook."

    Han erbjuder ju sina tjänster till allmänheten via annons och blir därmed jämställd med att han säljer sina tjänster. En person som svarar på en sådan annons skall inte behöva anta att det är svartarbete som utförs.


    Okej, jag tolkade det snarare att det var annons i form av inlägg i en grupp eller i sin feed där han som privatperson är avsändare. Man kan ju utföra tjänster som privatperson utan att det räknas som svartarbete. Är han näringsidkare tänker jag mig att han har rutiner för avbokade jobb, det låter konstigt att driva eget företag utan att ha någon som helst koll på vad som gäller vid avbokade jobb. Men då är också svaret väldigt enkelt, kunden som avbokade står för returfrakten. Ts har också rätt till ersättning för ev inkomstförlust till följd av avbokningen. Då är det bara att skicka en faktura.
Svar på tråden Lurad att beställa reservdelar