• Bjoer

    Hur dela upp räkningarna? - kvinnans synvinkel

    Jag tycker ärligt talat inte han verkar speciellt snål. Däremot borde ni iaf. reglera skulden med ränta. 2% ränta på 650k (som han lånat, right?) blir 1080 spänn i månaden han borde betala över till dig. Det är om man kör på bankränta. Man kan också jämföra med avkastning på fonder, vilket väl är mer rimligt när det gäller privata pengar, för det är ju där de skulle varit annars. Då handlar det snarare om 3800 spänn du borde få i ränta på lånet (räknade på 7%).

    Men generellt, har man "valt" ett jobb som ger låg lön så får man räkna med att man inte kan göra lika mycket. Det som blir problem är ju om ena parten tjänar mer och vill leva ett lite lyxigare liv, som den andra inte har råd med. Då måste man ju gå in och betala delar av den andras kostnader. Tycker Kjells råd är bra vad gäller att göra tydligt att du inte klarar av att leva på den ekonomiska nivå som han vill.

    Rimligt är väl att ni betalar gemensamma utgifter procentuellt mot hur mycket ni tjänar. Tjänar han dubbelt så mycket (efter skatt) så borde han betala 67% av gemensamma utgifter och du 33%. Resten gör ni vad ni vill med. Hans barns kostnader står givetvis han för.

  • Bjoer
    Siden skrev 2019-03-06 12:37:48 följande:

    Kjell:

    Jag gav honom som förslag att vi båda skulle föra över våra löner till gemensamma kontot den 25:e mars, sen betala husräkningarna gemensamt, sist fördela pengarna till matkontot, bilkontot och fickpengar (en simma vi fick komma överens om). Jag undrade om det funkade för honom?

    ?Ja, vi borde kolla på någon lösning?, blev det svävande svaret. Som vanligt. Sen händer ingenting.

    Jag sa då, ?Det här är ett förslag och du behöver bara svara ja eller nej på det.? Då sa han att han svarade ja.

    Jag sa då att jag kommer att påbörja en husförsäljning den 1 juli och en separation den 1 december i år, om jag märker att vårt ekonomiska samarbete inte fungerar. Eller om jag märker att han fortsätter att undvika att tala om pengar eller krångla med räkningarna.

    Han svarade ganska pafft ?jaha!?

    Vi ska för övrigt gå i familjerådgivning på måndag.

    Nu måste jag fullfölja detta.


    Sa du varför du skulle börja en husförsäljning? Det känns rätt relevant att prata om grundproblemet, att ni idag lever över din budget och att det är därför han måste hjälpa till. Annars kommer det från hans sida verka väldigt märkligt.
  • Bjoer
    Siden skrev 2019-03-07 07:37:36 följande:

    Jo jag sa att jag lever över min budget och behöver bo billigare. Det är faktiskt något jag måste lösa i år om vi inte hjälper varandra mer ekonomiskt (dvs han hjälper mig..). Jag har gått på minus i två år snart, sån tur är har jag haft sparpengar som jag har tagit av.


    Ok, bra!

    Då är mitt förslag att ni ser över hur stora utgifter ni har, ungefär, varje månad. Sen ser ni till att avsätta så mycket + lite buffert. Av resterande pengar delar ni upp det som era fickpengar. Detta behöver inte vara lika mycket per person om ni inte känner att det funkar. Men då har ni iaf. garanterat att ingen personligen går back och att båda har pengar att röra sig med.
Svar på tråden Hur dela upp räkningarna? - kvinnans synvinkel