• modsey

    Hur dela upp räkningarna? - kvinnans synvinkel

    Siden skrev 2019-03-06 09:08:34 följande:

    Hej, jag har läst flera trådar där mannen i parförhållandet tjänar mer och är arg över att betala mer än sin partner för hushållets räkningar.

    Jag undrar hur ni tycker att vi i vår familj ska dela upp vår ekonomi?

    Hemma har vi denna situation: Jag är kvinnan i förhållandet och får ut ca 15.000 kr efter skatt. Min man får ut ca 35000 efter skatt. Vi jobbar båda heltid, jag har eget företag. Min man har ett barn sedan tidigare och vi har ett gemensamt barn.

    Jag började nyss jobba efter att ha tagit hela föräldraledigheten och jag hoppas få ut en högre lön om något halvår/år. Kanske 20.000 efter skatt.

    Under föräldraledigheten betalade jag halva av räkningarna, halva maten och ena bilen. Trots att jag bara hade föräldrapenning. Det vill jag inte göra längre, jag gick back på det. Just nu betalar vi procentuellt - dvs min man tar nästan alla räkningar. Maten och bilarna delar vi lika på. Men jag har fortfarande mycket mindre kvar än honom i fickpengar och sparpengar varje månad. Jag har inte råd att spara någonting eller ta ut semester i sommar.

    Vi har köpt ett hus ihop där jag har gått in med hela kontantinsatsen (1 miljon kr). I samband med husköpet lånade jag även ut 150.000 kr till min man att ha som privat buffert. Vi har reglerat detta med ett skuldebrev hos en jurist, säljer vi huset får jag (förhoppningsvis) tillbaka mina pengar.

    Så, hur tycker ni att vi ska fördela vår ekonomi mellan oss? Jag är väldigt arg och besviken på min man för att han inte vill ha gemensam ekonomi. Han tycker å sin sida att han jobbar hårdare och har rätt till sina pengar. Snälla hjälp oss med råd!


    Jag hade aldrig gått med på annat än att ni lägger era löner i en gemensam pott där alla räkningar dras. Det som är kvar efter allt, även mat o kläder delas på till respektive personliga fickpengar!
  • modsey
    Siden skrev 2019-03-07 08:36:05 följande:

    Jag hade själv en privat buffert på 150.000 kr när vi köpte huset, han ville också ha en så att vi skulle gå in i husköpet med samma förutsättningar. Han kom faktiskt bara ett par dagar före kontraktet skulle skrivas och bad om dessa pengar. Det var egentligen pengar som skulle in till Skatteverket (skatt på vinst av bostadsrättsförsäljning som jag gjort) men jag valde att skjuta på skatten och låna ut dessa pengar till honom istället, för att vara snäll. Det kostar mig varje år att skjuta på skatten, men jag tänkte att det skulle jämnas ut eftersom vi skulle ha gemensam ekonomi...vilket vi inte har haft


    Vi har lite lika er där jag gått in med kontantinsats på huset och har ett skuldbrev som reglerar det. Nu tjänar vi lika mycket ( jag lite mer) men periodvis drar han in mycket mer genom bonusar. Det finns inte på kartan att han skulle behålla de pengarna för eget bruk, utan vi delar.
    Har läst lite mer av dina svar i tråden och jag tror definitivt ni skulle behöva gå på en gemensam ekonomisk rådgivning för detta. Hur har ni skrivit papper för eventuell separation, är huset ditt då eller delar han vinst fast han inte gått in med något och inte betalar mer heller per månad? Vad händer om en av er dör? Han har ju barn sedan tidigare.
    Ni behöver verkligen reda ut det ekonomiska mellan er för att kunna fortsätta tror jag.
Svar på tråden Hur dela upp räkningarna? - kvinnans synvinkel