• Anonym74928274

    Övervikt 13 år

    Hej jag är 13 år kille och väger mycket!

    jag är 170 cm lång och väger 79,8 kg jag behöver tips på att gå ner i vikt! Jag är inte så aktiv när jag inte är i skolan är jag hemma! Går inte på någon aktivitet! Anledningen att jag har gått upp i vikt är att jag sluta vara ute och för något år sedan börja jag att äta skräp mat varige dag! äter på mcdonalds nästan varanan dag! Jag har också börjat äta mer chips och godis! försöker sluta mer och mer men är det är svårt. Var normalvikt nära undervikt för 3 år sedan! Många av mina kompisar tycket att jag borde gå ner i vikt så jag orkar gör mer med dom! Badar aldrig för skäms mycket när hela min mage hänger och jag har massor fetvalkar. Min kondition är dålig orkar inte springa mer än en minut innan jag inte klarar mer! Tips att gå ner i vikt men inte för jobbigt!

  • Svar på tråden Övervikt 13 år
  • tvillingmammaVastmanland

    Ät ordentlig mat och frukt och grönsaker.

    Sluta gå till macdonalds.

    Drick bara läsk någon gång på helgen, inte till vardags, drick vatten.

    Promenera mycket och börja gymträna på Friskis och Svettis.

    Några tips.

  • Anonya

    Vad bra att du har bestämt dig för att ta bättre hand om din kropp! Det är också mycket lättare nu när du fortfarande växer än när du växt färdigt.


    Börja med att begränsa det onyttiga. Att äta hamburgare, pizza, godis, chips och dricka läsk ska vara något man gör bara ibland. 

    Rör på dig mer, men börja inte för häftigt. När man är överviktig och otränad är det som du skriver alldeles för jobbigt att genast börja med att springa. Promenera eller cykla är bättre. Kanske kan du göra det till skolan eller ta för vana att stiga av bussen en hållplats före din närmaste och gå den biten istället. Ta trapporna istället för hissen. 

    Försök hitta någon sport eller annan aktivitet med rörelse som du gillar. Badminton antingen i en hall eller bara ute på gården med en kompis eller någon i familjen, med eller utan nät. Kasta frisbee mellan er eller spela frisbeegolf så att ni ska förflytta er från ett ställe till ett annat med så få kast som möjligt. 

    Kanske geocaching skulle vara något för dig? Det är burkar som gömts både i naturen och i stadsmiljö och som man på en karta i mobilen kan se var de finns. Det finns alla sorters burkar på alla olika nivåer (från att du kan ta dem om du sitter i rullstol till att du behöver bersgklättrarutrustning). En del är roliga på något sätt och andra är sådana att då måste lösa ett problem först innan du får veta var de finns. 

    En mycket viktig sak är att du tar hjälp av vuxna. Hur äter ni hemma? Prata med den eller de vuxna du bor med och planera för hur du/ni kan äta på ett vettigare sätt och hur den/de vuxna kan stötta dig. 
    Skolsköterskan är specialist på de här frågorna och kan komma med många bra tips.

    Här är ungdomsmottagningarnas sida om övervikt där de berättar just för ungdomar. www.umo.se/kroppen/vikt-och-halsa/overvikt/

    Lycka till! 

  • Oschlaka

    Bra och modigt av dig att skriva här!
    Hur ser din hemförhållanden ut? 
    Var finns mamma pappa ansvar?
    Prata med kuratorn på skolan/elevhälsan så kommer du få mycket hjälp kan jag lova dig! Lycka till!

Svar på tråden Övervikt 13 år