• Sonnet

    Får inte kalla mig mamma?!

    Förstår ärligt talat inte resonemanget om barnets känslor kring det hela. Barnets känslor blir knappast skadade av att man på ett vänligt sätt förklarar att Lisa inte är mamma, Kajsa är din mamma. Precis som man förklarar att mormor inte är farmor, grannen inte är storebror osv. Varför ska man lura barnet att jaaaadå, Lisa är mamma, när det finns en närvarande mamma med i bilden?

    Inte ens om Lisa är SOM en mamma finns det nån anledning för barnet att kalla även henne mamma.

  • Sonnet
    Anonym (Eva) skrev 2019-03-28 12:11:04 följande:

    Nä, du kanske inte tycker det men barnet tycker uppenbarligen att det känns bra. Det är väl ett tillräckligt argument? självfallet vet en femåring vem som är den biologiska mamman. Det handlar knappast om att hjälpa barnet att förstå hur det egentligen ligger till. Undantag skulle kunna vara om barnet har en intellektuell funktionsnedsättning.


    Fast bara att barnet tycker det känns bra är inget tillräckligt argument. Det finns mycket barn tycker känns bra, det är inte alltid deras känsla som kan styra.
  • Sonnet
    Bjoer skrev 2019-03-28 12:29:14 följande:

    Fast "mamma" betyder inte bara "den vars vagina du kom från" utan det är också kvinnan i familjen som tar hand om dig. I annat fall borde inte adopterade barn kalla de som uppfostrar dem för mamma och pappa. Men det gör dem, helt enkelt för att betydelsen inte är strikt.


    Nej, begreppet mamma kan ju definieras på olika sätt. Det behöver såklart inte handla om biologi. Men i det här specifika fallet, när det finns en närvarande kvinna som dels fött barnet, är vårdnadshavare och är den som, jämte pappan, är primärt omvårdnadsansvarig finns det ingen som helst anledning att börja dela ut titeln mamma till fler än den riktiga mamman.
  • Sonnet
    Anonym (Eva) skrev 2019-03-28 12:49:39 följande:

    Så länge det inte finns något som helst vettigt motargument så så borde barnets upplevelse få styra. Det handlar om ett barn som varit ned om ett, ofta ofrivilligt, uppbrott men som sedan haft möjlighet att knyta an till en ny partner. I det fallet är det för mig självklart att barnets känsla ska få styra.


    Det finns inga vettiga argument till att barnet i det här fallet ska kalla någon annan mamma. Barn kan knyta an till andra personer utan att för den delen behöva kalla dem mamma. Barnet har de facto EN mamma, oavsett vilken känsla som kan uppstå.
  • Sonnet
    Bjoer skrev 2019-03-28 13:05:42 följande:

    Fast det är det ingen som har gjort heller. Barnet har börjat kalla henne mamma helt naturligt. Vilket på sätt och vis är korrekt, när barnet är där är hon barnets mamma.

    Jag kan helt förstå att det svider när ens barn kallar någon annan mamma, att det känns som man blir åsidosatt och att ens unika position i barnets liv är hotad, men jag tycker nog att man får ställa sig över de känslorna och inse att livet de lever nu är inte samma som när de var en kärnfamilj och att ens barn faktiskt har flera mammor, en i varje hem.


    Det är inte alls korrekt. När barnet är där är fortfarande hennes riktiga mamma den enda mamman. Barn får inte automatiskt en ny mamma eller pappa bara för att dess föräldrar hittar nya partners.
  • Sonnet
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 13:54:34 följande:

    Då ska alltså inte bonusföräldrar se bonusbarn som sina egna? Utan göra skillnad på biobarn och bonusbarn??


    Det tror jag är extremt få som gör, dvs ser sina bonusbarn som sina egna, älskar dem som sina egna.

    Så naturligtvis gör man skillnad i den bemärkelsen.
  • Sonnet
    Bjoer skrev 2019-03-28 15:02:42 följande:

    Precis, vilket är orsaken till att så många känner sig ovälkomna i nya familjekonstellationer. Även om du känner så så kan man ju inte AGERA som att de andra barnen inte är lika älskade. Att favorisera vissa barn i en familj är ju som att be om dåliga familjeförhållanden.


    Ja? Det säger ju sig självt. Innebär inte att barn får en ny mamma för det.
  • Sonnet
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 14:04:09 följande:

    Och exakt samma skillnad gör barn på sin mamma och mamma.


    Bonusmamma och mamma. Inte mamma och mamma. I en sådan här situation finns bara en mamma.
  • Sonnet
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 15:54:25 följande:

    Ingen ide för mig att ödsla tid på att försöka förklara något som en inte vill förstå. Mina bonusbarn är två fantastiska välmående och lyckliga barn. Det säger allt.


    Verkar vara du som inte förstår. Dina bonusbarns välmående beror knappast på om de kallat dig mamma eller inte.
  • Sonnet
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 16:05:47 följande:

    Det sa jag inte. Men om du hade läst mina kommentarer så beror det på att dom är två trygga individer för att vi som vuxna i deras liv inte trycker undan deras känslor. Sen vet både dom och jag att deras mamma är deras mamma men att de SER mig som deras andra mamma när de är hos oss visar ju bara på hur de accepterat mig. Så varför lägga så mycket energi på ett ord och inte betydelsen av relationen istället?


    Du verkar lägga mycket energi i ordet mamma, trots att du inte är mamma och trots att barnens mamma inte vill att de kallar dig för mamma, så ska du ändå hävda din rätt till det. Fult. Det hade ju gått lika bra att säga till dem att mamma är mamma och jag är (namn).

    Du är inte barnens förälder, inte i någon form. Du har varken biologisk koppling eller juridisk rätt till barnen. Du är pappas nya tjej. Toppen att ni har en fin relation, men det är i form av att du är en trygg vuxen, inte förälder.
  • Sonnet
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 16:43:14 följande:

    Ojoj, suck. Det här blev just ett personligt påhopp på mig känner jag trots att du inte alls känner mig. Så jag tänker att vi lämnar det här därhän. Jag vill inte att du och jag som är två helt okända personer för varandra hamnar i någon hetsig pajkastning, Som detta just blev en början till. Det är för mig helt onödigt och slöseri med både din och min energi. Och jag har verkligen inget behov ava att hävda mig eller vill hamna i att behöva försvara mig. 


    Typiskt att hävda påhopp när man inte kan argumentera längre. Det finns inget påhopp på dig som person. Jag tycker att det är fult gjort, inte att du är ful.
  • Sonnet
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 16:48:03 följande:

    Men nu får du sluta jag kan sitta här och argumentera men varför ska jag? Vad du tycker betyder inget för mig. Därför jag vänligt skrev det där sista. 


    Du får gärna lämna diskussionen men du har inte fått något påhopp.
Svar på tråden Får inte kalla mig mamma?!