• phillipha

    Får soc utelämna detaljer i anmälan?

    Alltså som socialsekreterare kan du utelämna detaljer alternativt hela innebörden i en anmälan om den har lett till en polisanmälan för då råder förundersökningssekretess vilken socialsekreteraren måste förhålla sig till. Men så fort den hävs (vilket brukar vara efter att barnen varit på polisförhör) så har vårdnadshavare för att ta del av alla anmälningar. Du behöver bara kontakta socialtjänsten och be att få ut alla handlingar.


  • phillipha
    Anonym (NixPix) skrev 2019-04-10 22:55:43 följande:

    Om socialsekreteraren vill följa lagen så kan hen inte göra detta med annat än att sekretesspröva handlingen och då markera saker som efter den prövningen faller under avsedd lag.

    Socialsekreterare får inte hitta på, lägga till eller för den delen dra i från (mao sk. färgade utredningar är lagvidriga) vidare måste socialsekreteraren vara opartisk bara för att nämna några saker som hen är skyldig att efterleva. 


    Vi måste visst följa förundersökningssekretessen om en anmälan lett till att vi polisanmält annars riskerar vi ju förundersökningen. Detta innebär att vi ex berättar att vi får in en anmälan om oro för barnet som hand ar om våld utan att gå in på detaljer även fast det kanske står att barnet berättat väldigt detaljerat om våld.

    Däremot får vi såklart inte hitta på, lägga till eller dra ifrån information från en anmälan eller annan handling. Det händer att man gör en sekretessprövning när vårdnadshavare begär ut handlingar men det händer nästan uteslutande i fall där det är LVU.
  • phillipha
    Anonym (NixPix) skrev 2019-04-11 23:30:59 följande:

    Det är inte helt lätt att se vad du försöker säga, men försöker du påstå att det är ok att undanhålla information utan att först ha gjort en sekretessprövning?


    Är polisen inblandad är ju allt sekretess. Vad är det du inte förstår?
  • phillipha
    Anonym (NixPix) skrev 2019-04-12 08:35:39 följande:

    Jag hoppas verkligen att du inte arbetar inom socialförvaltningen.

    Vi har någonting som heter Svensk författningssamling det kanske du har hört någon gång och i konstitutionen återfinns legalitetsprincipen.

    Tala då om på vilket sätt som du menar att tåg ordningen är när det gäller frågan om att undanhålla information.  


    Men på riktigt, vad är det du inte förstår? Vi (för jo, jag jobbar inom socialttjänsten) får inte lämna ut information som faller under förundersökningssekretess. Detta skulle ju kunna äventyra polisens hela arbete. Vi försöker i möjligaste mån att inte kontakta vårdnadshavarna alls innan barnen blivit förhöra av polis men ibland måste vi (främstom polisen inte kan gå in i rimlig tid). För att göra dig till viljes så kan man säga att vi "sekretessprövar" informationen varje gång detta sker men resultatet är detsamma, vi får inte lämna ut information som kan hindra polisens arbete.
Svar på tråden Får soc utelämna detaljer i anmälan?