Inlägg från: Elefantmannen2 |Visa alla inlägg
  • Elefantmannen2

    Tror du att alla kan vara otrogna?

    Anonym (S) skrev 2019-05-02 15:40:30 följande:
    Otrohet behöver ju inte enbart vara sex heller.

    Exakt. Det finns många typer och definitioner av otrohet.


    Om man nu utgår från att det skulle vara sexuellt och en asexuell då inte kan vara otrogen kan de ju inte heller vara trogna.

  • Elefantmannen2
    Anonym (S) skrev 2019-05-02 16:27:12 följande:
    Eh, va? Klart man kan vara trogen även om en (eller båda) i paret är asexuell?

    "Om man nu utgår från att det skulle vara sexuellt och en asexuell då inte kan vara otrogen kan de ju inte heller vara trogna."


    Om man definierar otrohet som att ha sex med någon annan kommer ju inte en asexuell att vara det rent tekniskt. 
    Fast om man definierar (o)trogen med sex och den asexuelle inte har sex med sin partner är den enligt samma definition inte trogen. Att sätta ett o- framför något ger ett motsatsförhållande i allmänhet. 


    En asexuell kan givetvis vara otrogen enligt andra definitioner.


    Ett luddigt resonemang, det medger jag. Mest för att tråden halkade in på definitioner av otrohet.

  • Elefantmannen2
    Anonym (gäsp) skrev 2019-05-02 17:43:50 följande:
    Vilket kvalificerat skitsnack....

    1) NATUREN har bara 2 val, man föds som en man med en kuk eller så föds man som en kvinna med en fitta. ALLT annat är mänskliga påhitt. Folk kan absolut KÄNNA sig som man, kvinna, blåval eller utomjordling om de så vill men ska inte förvänta sig att resten av samhället ska anpassa sig efter vad var och en kan tyckas KÄNNA sin som just idag. Så nej det är inte okunskap, det är praktisk verklighet i motsats till ditt esoteriska dravel

    2) Jodå det finns visst generell sanning om vad som är otrohet, det är när man bryter mot det man kommit överens med sin partner om. Och själva det faktum att man gör det i smyg bakom sin partners rygg talar ju väldigt tydligt för att man är rätt medveten om att man gör fel. Varför smussla med något man anser är rätt?
    Så det där med tolkningsföreträde är bara rent skitsnack, för bryter man mot det man kommit överens med och dessutom smyger med det för man vet att det är fel så HAR man gjort fel, och det är ingen tolkning det är fakta.

    3) Om alla kan vara otrogna beror på vad man utgår ifrån. Rent fysiskt eller psykisk.Är man fysisk kapabel till det så kan man  i terorin vara det, precis som vem som skulle kunna möda någon så länge man är fysiskt kapabel till det. Men sen har du den psykologiska/moraliska aspekten som visar att alla inte alls benägna att vara otrogna eller mörda. Vissa gör det lätt som en plätt andra gör det inte oavsett vad. Sätter du två personer i en likadan situation så kan de agera helt olika. Vilken inställning man har till saker, personlighet och erfarenhet är nog ganska avgörande för hur man agerar. 

    Fast nu har de flesta par inte ett kontrakt á la Sheldon. 
    Man är individer och med olika definitioner på vad man anser är otrohet.
    A tycker att det är otrohet med sexchatt och B tycker att det är helt normalt.
    B kommer då att sexchatta utan att ha uppsåt att vara otrogen och A känna sig kränkt och sviken. Den svikna har tolkningsföreträde.
    Om de redan innan "kommit överens" om att sexchatt är kränkande för ena parten har fortfarande den mest lättsårade tolkningsföreträde. Den som tycker att det är fullt normalt har ju inte ändrat åsikt.


    Emotionell otrohet styr man inte över. Ändå  vill man lägga det ägget i samma korg med "annan" otrohet som är aktiva val.

  • Elefantmannen2
    Anonym (gäsp) skrev 2019-05-02 18:25:12 följande:
    Absolut, det finns ju skriva och oskrivna kontrakt, jag tror dock att alla som varit i  i ett förhållande med någon ett tag vet var gränsen går. Och som sagt, bara det faktum att man smyger med det man gör bevisar att man är medveten om att man är på djupt vatten.

    Japp, jag håller med om att man inte styr över känslor, så att bli kär i någon tycker inte jag heller räknas som otrohet bara rakt av. Vad som avgör om det blir en otrohet är hur man väljer att hantera sina känslor. Vad man gör av dem. Väljer man att agera på dem på olika sätt så är det ju inte längre bara känslor utan handlingar.

    Fast man smyger inte alltid. 
    Om man då tar sexchatt som exempel igen:
    Partner A har för vana att lägga sig tidigt och inte partner B. Partner B tillbringar tiden mellan partner lägger sig och han/hon själv lägger sig framför datorn. Kanske hänger B här? Kanske sexchattar han/hon i tron att det är helt oskyldigt. En dag hittar A webbhistoriken och känner sig kränkt och sviken. Känslorna är ju desamma. Oavsett om B haft ont uppsåt eller gjort det "helt öppet".


    Eftersom det är individer kommer konsekvensen att bli olika. En individ inser att de överreagerat(?) och anser efter en diskussion att det inte är så farligt med sexchatt. En annan känner sig "otillräcklig" och tillräckligt sårad för att förhållandet aldrig ska återhämta sig.

  • Elefantmannen2
    Anonym (gäsp) skrev 2019-05-02 18:57:39 följande:
    Nej, jag tror inte ett dugg på att man bara råkar göra saker helt oskyldigt, jag tror man gör saker när ens partner inte ser på fullt medvetet och oftast för att man vet att ens partner inte är ok med det. 

    Om man gillar att sextjatta så borde man nog hellre stå för det inför sin partner och kräva sin rätt till det och komma fram till en överenskommelse. Är man för feg för det och smyger hellre så har man gjort fel redan där. För ett förhållande där man inte vågar vara ärliga mot varandra utan smyger hellre bakom varandras rygg är dömt att misslyckas.

    Givetvis tänker folk olika om olika saker, och konsekvenser får det mesta av det vi gör, ibland positiva, ibland negativa. Jag tror dock det blir klart mer negativa konsekvenser när man går bakom någons rygg än när man är ärlig med vad man vill och vem man är.


    Ja, det är det vanligaste scenariot, jag menar inte att mina exempel är det. Ärlighet varar ofta längst ;)(Och för att det inte ska bli alltför rörigt drar jag inte in dem som aldrig litar på sina partners oavsett om de är öppna och genomärliga)


    Det finns olika definitioner av otrohet och man upplever dem olika. Det finns en gråzon. 


    Ett exempel är den senaste definitionen: otrogen via sociala media. Att partnern bryr sig mer om vad folk på nätet anser än partnern. Partnern känner sig åsidosatt. Fast det är ju en känslig och lite larvig grej att ta upp för många som känner sig "drabbade". Det kan ju leda till det motsatta: att partnern tycker att man är överkänslig, kräver för mycket uppmärksamhet och är kontrollerande till exempel. Vilket kan gälla andra "typer" av otrohet också förstås.

  • Elefantmannen2
    Anonym (Kvinna) skrev 2019-05-03 13:04:37 följande:
    Men så här då. Om du läser i en roman att "Margareta var frånskild. Hon hade valt att lämna sin man, sedan hon fått reda på att han varit otrogen efter 20 års äktenskap". Skulle du då tro att Margaretas exman hade gett en kvinnlig arbetskamrat en kram, eller att han hade suttit uppe och chattat om nätterna med en kvinna i USA som han aldrig träffat i verkligheten?

    Sedan kan det finnas gränsfall, som när Bill Clinton påstod han inte hade varit otrogen med Monica Lewinsky, eftersom de bara hade haft munsex och petting men inte samlag. Inte ens detta höll dock i rätten... Om det höll för Mrs Clinton vet vi inte, men jag skulle inte tro det - den tanten är iskall.
    Ordet har olika betydelser. Det betyder en sak i en kontext och något annat i en annan. Sedan kan man definiera även betydelse inom kontext. Fysisk otrohet enligt en övergripande definition kan fortfarande vara allt från en ihållande blick till djurisk sex enligt individuella tolkningar. 
    Det är en av anledningarna till att man måste vara extra tydlig i dessa diskussioner. 
  • Elefantmannen2
    Sgtwolf skrev 2019-05-03 17:42:52 följande:
    Någon som ägnar sig åt en ätstörning eller annat självskadebeteende har också självkontroll. Men frågan är om det per automatik innebär att dom är bättre än alla andra.....

    Om min partner hämtar kraft hos en annan där jag kan åtnjuta en lyckligare kvinna som har mer ork och har nya variationer med sig in i sängkammaren. Är jag då en förlorare? Jag vinner på alla plan i livskvalitet men förlorar "kontroll" över en annan människas liv.

    Varför anser vissa att man äger rätten till hur andra lever sitt liv? Där man plötsligt är förlorare om partnern gör något den blir glad och utvecklas av? Varför är det så fullt att ge andra, särskilt den man älskar. Utrymme att utvecklas, ha roligt känna uppskattning?

    De som lider av otrohet lider mest för att man förlorat kontrollen över någon som man själv vill äga 8ch styra över. Dvs man har ett uttalat kontrollbehov där man i sin otrygghet känner sig som förlorare trots allt positivt som tillförs.

    Men visst, man kan inte rå för att man är svartsjuk. Lika lite som man har tex ångest. Det är nått som bara finns. Men går att arbeta bort.

    Med det tillägget att vissa otrogna är notoriskt otrogna med nya hela tiden för att söka egen bekräftelse. Den kattegorin lämnar jag därhän i den här diskursen. För det är något helt annat.

    Håller med om mycket. Människor är känslo- och behovsstyrda.
    Merparten av moral och dess regelverk är inlärt i religiös och geografisk kontext. 
    Kampen står däremellan. Dubbelmoralen, känslan och/eller behovet, vinner oftast(IMHO).
    Ena partens kontrollbehov och stukade självkänsla eller andra partens frihets- och/eller bekräftelsebehov? Konsekvenserna av det ena eller andra?

  • Elefantmannen2
    Anonym (gäsp) skrev 2019-05-03 18:07:09 följande:
    Varför kan vissa inte skilja på ägarskap och överenskommelser?

    Om BÅDA kommit överens om att man får "hämtra kraft" och knulltips från andra så är det helt ok. MEN om båda kommit överens om att man INTE får göra så och den ene tar sig friheten att fullkomligen skita i det man kommit överens om och göra lite som hen vill ändå, fast i smyg så är det inte ok på något sätt och nej det har inte ett skit med ägarskap att göra, att andra inte äger dig ger dig liksom inte automatiskt rätt att svika, ljuga och manipulera.

    Om man nu vill knulla "hämta kraft" eller knulltips från andra kan det ju vara bra om man säger det till sin partner redan från första början  så personen får chans att själv avgöra om hen vill gå med på ett sånt förhållande. För man kan väl förfan inte bryta mot överenskommelser och sen kola och skylla det på att "du äger inte mig" eller hur?

    De som lider av otrohet lider mest av att de blivit SVIKNA av någon de trodde att de kunde lita på. Och nej det har inte ett skit med kontroll att göra för återigen, att inte vara ägd ger inte dig automatiskt rätt att svika, ljuga och förnedra andra. Då har man nog totalt missuppfattat vad frihet är.

    Jag tolkar inte inlägget på det viset. Frågan är hur man kan vilja de ramarna. Ramarna hämmar partnerns frihet. 
    Hävdar inget tolkningsföreträde, men tycker att ni diskuterar förbi varandra.

  • Elefantmannen2
    Anonym (Kvinna) skrev 2019-05-03 19:56:00 följande:
    Fast det innebär ju i så fall, att i de länder där äktenskapsbrott fortfarande straffas med döden (t.ex. flera länder i Arabiska Emiraten och flera länder i Afrika söder om Sahara), så skulle det räcka med att en kvinna ser upp i en mans ögon och ler - så skulle hon kunna straffas med stening till döds. Och det är ju inte rimligt på något sätt. Det fattar du väl själv..?

    Öh? Ett av de värre fallen av halmgubbe jag sett under veckan. Varför innebär det det? 


    Att bli våldtagen kan innebära dödsstraff(I landet Förenade Arabemiraten) och andra länder. Men inte i Sverige, där ligger skuldbördan tvärtom. 
    Det skulle vara högst opassande i väldigt många länder för en kvinna att titta en man i ögonen och le, men mig veterligen inte belagt med dödsstraff i någon form. 
    Varför citerar du mig, drar ett märkligt resonemang och anser att jag ska fatta att det inte kan vara så som jag aldrig påstått eller ens antytt?


    Jag hänger på statistikern och flaggar troll på det här. 

  • Elefantmannen2
    Anonym (Joråsatte) skrev 2019-05-03 23:12:37 följande:
    Klart att man visst styr över emotionell otrohet! Ex: Person A börjar nytt jobb där hen stöter på en kollega som hen känner dragningskraft till. Person A börjar då umgås med denna kollega onödigt mkt, mkt mer än vad jobbet kräver, för det är ju sååå spännande och trevligt med lite nytt... Känslorna växer sig större och större som det ju gör om man börjar bygga en relation.. Och vips så har person A fallit dit.

    Person B är i samma sits med nytt jobb, stark dragningskraft till ny kollega, men person B väljer aktivt att inte umgås onödigt mkt och bygga upp en relation med den nya kollegan, annat än vad jobbet kräver. Person B värdesätter den befintliga relationen som hen befinner sig i och är därför medveten om att det blir svårt att vara trogen om man slutar engagera sig och börjar bygga upp nåt nytt vid sidan av. Person B är inte naiv!

    Känslor är inte aktiva val. Du försöker exemplifiera vad man kan göra när man redan fått känsla. Som kan vara helt asexuell.


    Person B är en idiot tycker jag. Menar du att man ska låta bli att umgås med människor man tycker om och utvecklas av? På vilket sätt värdesätter man en befintlig relation genom att begränsa sitt liv och ta bort sådant som gör det värt att leva?

    I övrigt förutsätter du en "dragningskraft" i bägge dina exempel. Många emotionella historier, som man agerar på eller inte, växer över tid. Oftast tillbringar man mer tid med kollegor än sin partner. Även i produktiv, kreativ miljö om det är ett sådant arbete till skillnad från de flestas vardagssysslor och samlevnad.
    Det är anledningen till att en hög andel par träffas just på jobbet,

Svar på tråden Tror du att alla kan vara otrogna?