Inlägg från: Anonym (alltd) |Visa alla inlägg
  • Anonym (alltd)

    Blöta kläder på förskolan

    Mg17 skrev 2019-05-07 12:21:04 följande:

    Jag behöver få lite andra perspektiv för att se om jag överreagerar eller ej. Blev uppringd idag av förskolan om att barnet ej hade regnkläder med sig och blivit genomblöt vid vattenlek. Är det lämpligt att barnen leker ute med vatten när det är runt fem grader och således blir väldigt kallt när de blir genomblöta? Vi hade tagit med skalkläder som är vattentåliga men missat gummistövlar så därför hade det läckt in nerifrån när det hällts vatten ner på gympaskorna. Kan tillägga att det inte finns några prognoser på regn idag därför vi missat stövlarna. Skulle de kommit regn ändå och barnet blivit blött av det hade det ju varit enbart vårt fel. Men medvetet blöta ner barnen ute när det är kallt känns inte bra.


    Stövlar bör man ju alltid ha på förskolan till små barn. Väderleksprognos?? När har det någonsin stämt?

    Jag tycker att barn ska ha kläder som möjliggör all slags lek och aktivitet på förskolan och stövlar är alltid bra att ha, kan finnas en minimal lerpöl som man gärna vill hoppa i.

    Släpp nu vems fel detta är och se till att ungen har stövlar och regnkläder på förskolan, alltid.
  • Anonym (alltd)
    Anonym (Dumt) skrev 2019-05-07 12:52:29 följande:

    Fast det är ju skillnad på att vara ute och leka och att medvetet blöta ner barnen, vilket jag uppfattar att det handlar om här? Oavsett kläder känns det ju dumt med vattenlek när det är kallt. Också i galonställ kan det läcka igenom i till exempel benslut om personalen glömmer att dra ner ordentligt. Sådant bör aviseras om på förhand tycker jag.


    Avisera vattenlek på förskolan?
  • Anonym (alltd)
    Anonym (Dumt) skrev 2019-05-07 13:14:14 följande:
    Vattenlek när det är kallt ute, ja absolut. Hos oss har de börjat avvisera när de ska göra något som avviker och kan ?ställa till problem?, till exempel måla utomhus. På så vis kan man ta dit en extrajacka eller liknande att måla i, så att ytterkläder slipper förstöras.
    Jag är glad att mina barns förskolor haft spontan lek och inte behövt avisera saker i förväg för att barnen ska få göra nåt. Det har funkat utmärkt att ha lämpliga kläder och stövlar på förskolan så att aktiviteter kan genomföras utan att fråga föräldrarna om lov.


  • Anonym (alltd)
    Mg17 skrev 2019-05-07 14:05:43 följande:

    Hade uppskattat om de ringt mig före istället för efteråt, jag var ju ändå tvungen att lämna jobbet för att lämna stövlarna och de kunde inte garantera att ytterkläderna skulle hinna torka på 6 timmar i torkskåpet till nästa utevistelse, jag har inte mer än en uppsättning regnkläder. Detta var också första gången de hällde upp massa vatten och lät barnen plaska runt i så hade inte kunnat förutse att de medvetet skulle blöta ner barnen när det är torrt ute.


    Till nästa gång kan du ju ha en uppsättning lämpliga kläder som finns på förskolan? Galonkläder tar inte många timmar att torka i torkskåp, stövlar kan man ha flera par om det behövs.

    Låter som en mycket rolig och uppskattad aktivitet att låta barnen leka och plaska med vatten ute!
  • Anonym (alltd)
    Mg17 skrev 2019-05-07 14:20:26 följandeJag skulle aldrig kräva att de stannar inne med barnet, men undrar bara varför man måste ha vattenlek när det är kallt och torrt ute, särskilt när man upptäcker att många barn saknar stövlar, regnvantar hade nog ingen och inte så skönt att gå med nerblötade ärmar i kylan.
    Hur vet du att många barn saknade stövlar?

    Regnvantar har mina barn ägt många men aldrig någonsin accepterat att ha på sig.
  • Anonym (alltd)
    Mg17 skrev 2019-05-07 14:27:47 följande:

    Anonym (alltd) skrev 2019-05-07 14:22:34 följande:[/quote-nick]Hur vet du att många barn saknade stövlar?

    Regnvantar har mina barn ägt många men aldrig någonsin accepterat att ha på sig.[/quote]

    När jag lämnade stövlarna efteråt såg jag många skor i torkskåpet.


    Har föräldrar idag inte koll på att stövlar behövs på förskolan?
  • Anonym (alltd)
    Bonisagus skrev 2019-05-14 11:46:15 följande:

    I Sverige är det ju utan tvekan så att barn på skola och förskola alltid måste vara ute varje dag. Och har de inte regnkläder blir de blöta. Det får man som förälder acceptera. 

    Men det är onekligen en väldigt extrem dogm i ett internationellt perspektiv, skulle inte tro att något land utanför Norden är lika extremt på den punkten. Det kommer som en chock för invandrare. 


    I USA när min syster hade småbarn på förskolan så skickade man hem barnen vid regn eller snö. För barn tål inte regn och snö. Regnkläder till barn hade de aldrig hört talas om.

    Jag är så glad att mina barn fått möjlighet till svensk förskola med utelek, vattenlek och att de vet att man an gå ut och leka även när det regnar och snöar om man vill.

    Jag håller inte alls med om att det är en extrem dogm, snarare en sund dogm som borgar för ett friskare liv. Att föräldrar ser till att det finns stövlar och galonkläder på förskolan är inte heller för mycket begärt.
  • Anonym (alltd)
    Bonisagus skrev 2019-05-14 12:04:24 följande:

    Det är åtminstone extremt i ett internationellt perspektiv. Du nämnde USA. Jag tror inte att USA är extremt åt andra hållet, utan snarare rätt representativt. Jag har haft mina barn i skolor i Mellanöstern och där skulle det svenska systemet direkt fått föräldrarna att byta skola.

    Själv har jag ju gått i svensk skola, så för mig är det ju helt naturligt. Jag har mina barn i en svensk kommunal skola/förskola nu och skickar med stövlar och hela konkarrongen. Skolan är superbra.

    Det finns ju goda anledningar till att vi har valt att göra som vi har gjort i Sverige, men jag tycker också att man skall ha förståelse för att vissa tycker att det är lite märkligt. Det är ett väldigt specifikt val som internationellt är väldigt ovanligt. 


    Men  som förälder får man information om vad som förväntas när man har barnen på förskolan. Och infödda svenskar vet att barnen är utomhus dagligen i alla väder. Inga konstigheter alls.

    Och i TS fall handlade det ju om att hon missat att ta stövlarna till förskolan för att hon inte förväntade sig blöt lek. Men blöt lek kan förekomma på förskolan även när det inte är regn så därför är det bra att ha lämpliga kläder på förskolan alla dagar oavsett väder.
Svar på tråden Blöta kläder på förskolan