Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • ska bara transpersoner få spela transpersoner på film

  Mån 20 maj 2019 20:57 Läst 0 gånger Totalt 93 svar
  Visar endast inlägg av KlantSmurfen - Visa alla inlägg
 • Mån 20 maj 2019 20:57 #4

  när det bara är psykopater som får spela psykopater, när det bara är män från arbetarklass som får spela män från arbetarklass, när transpersoner bara får spela transpersoner kan det ju låta som en jättebra ide att bara transpersoner ska få spela transpersoner


  Dear #ScarlettJohansson, the way you can use your privilege as a white cis woman is to amplify the voices of underrepresented communities, not speak for them?


  Dear #Elise Bauman, vad har hennes hudfärg med trans att göra?
  Är transperson en hudfärg?
  För att undvika hycklande...som privilegierad vit bi kvinna har du väl aldrig själv spelat heterosexuell eller lebb?
 • Mån 20 maj 2019 21:15 #5
  Anonym (Fed up) skrev 2019-05-20 19:29:14 följande:

  www.bbc.co.uk/news/amp/entertainment-arts-44829766

  Scarlett Johansson var färdig för en roll som en kriminell ledare som också var transperson, född kvinna.

  Pga massiva protester och utskämning i lgbtq-communityn kände hon sig tvungen att hoppa av projektet.

  Det här är så fel och jag är så trött på identitetspolitiken.

  Exempel på citat från påtryckare

  ?Elise Bauman

  @baumanelise

  Dear #ScarlettJohansson, the way you can use your privilege as a white cis woman is to amplify the voices of underrepresented communities, not speak for them?

  En skådespelare ska få gestalta precis vem hen vill.

  Att kämpa för sina rättigheter är inte lika med att detaljstyra andra människor och bedriva censur!

  En castare måste få välja fritt, inte bara bland trans-skådespelare för roller som är trans.

  Å ena sidan har vi en vidrig alt-rightrörelse som på RIKTIGT hotar bl.a transpersoners rättigheter men å andra sidan har vi en helt urspårad identitetsrörelse, tänker inte ens kalla den vänster då den inte öht sysslar med vänsterpolitik utan enbart identitetspolitik som fuckar upp klimatet inom både hbtq, vänster, feminism och miljörörelsen. Ingen vågar säga emot dom förutom rena rasister och homofober.

  Det gagnar ingen att bete sig helt rabiat och skamma enskilda personer och tvinga dom till tystnad/lydnad genom massiva drev i sociala medier, tvärtom gynnar det just extremhögern.

  Vad tycker ni? Är det vettigt att dreva mot skådespelare som på inget sätt hotar transpersoners rättigheter?


  Vänsterns identitetspolitik är väldigt vänster.
 • Tis 21 maj 2019 00:21 #12
  Aniiee skrev 2019-05-20 23:40:05 följande:

  Jag skrev om det här när det var aktuellt (för det var ett tag sedan....) och jag ställde då frågan: var går gränsen för vem som får spela vad? Men för mig är det egentligen en mindre fråga..... 

  Jag stälde även frågan: Vilket är bäst? Att en bra, känd skådis gör en film om något som är viktigt, någon som är viktig, något som kan lyfta viktiga frågor, och alla ser filmen, som förhoppningvis även är bra, och filmen blir omtalad  "frågan lyfts", eller att en transperson gör rollen bara för att det är en transperson och ingen ser filmen och "frågan inte lyfts"?

  Det finns transpersoner i Hollywood, absolut. Det finns duktiga skådespelare som är trans. Och visst diskrimineras de också. Men att mobba ut Scarlett Johansson från en film som enbart pga hennes star power förmodligen skulle ha setts och begrundats av hundratusentals var inte direkt rätt sätt att belysa det. 


  Vilket är bäst?
  Det bästa vore ju om LGBTQ kunde föregå med gott exempel och inte mobba ut någon för att h*n har "fel" könsidentitet.
 • Tis 21 maj 2019 16:08 #13
  Anonym (Fed up) skrev 2019-05-20 23:16:48 följande:
  Jo kanske det. Sovjet-vänster. Fan.
  Ken Wilber ger en ganska bra förklaring på det.

 • Tis 21 maj 2019 17:25 #21 +1
  Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 16:26:25 följande:

  Som ftm person själv så kan jag säga att det är osmakligt i mitt tycke. En Cis person skulle aldrig kunna gestalta den faktiskta upplevelsen att vara trans, och därför inte lyfta upplevelsen som (I detta fall) FTM på ett trovärdigt, och sanningsenligt, vis. Dessa Cis skådespelare som försöker gestalta en transpersons erfarenhet och gestaltar rollen 9/10 gånger på ett vis som räknas som stereotyp (stavning, sorry), eller rent utav skadligt för transpersoner som grupp. Skillnaden mellan en cis och en transperson i roller är att en faktiskt transperson skulle med egna erfarenheter gestalta rollen mer sanning enligt än vad en cis skådespelare, som inte har någon erfarenhet av det, skulle göra.


  "Som ftm person själv så kan jag säga att det är osmakligt i mitt tycke"
  Har man samma resonemang när det gäller bögar, lebbar, kvinnor i destruktiva relationer som blir stalkad av psykopater, filmer om mobbning, innan de ens har gjort filmen?

  Skådespelaren/skådespelerskan har själv inte erfarenhet av att vara bög/lebb/bli stalkad av en psykopat, blivit mobbad och kan inte lyfta upplevelsen på ett trovärdigt, och sanningsenligt, vis och gestaltar rollen 9/10 gånger på ett vis som räknas som stereotypeller rent utav skadligt för [vilken grupp som helst] som grupp (källa saknas)

  Nepp, man gör en bedömning efter man har sett filmen.

  Har man samma resonemang om det inte skulle verka trovärdigt?
  Dömer man skådespelaren/skådespelerskan efter sexuell läggning/könsidentitet, kanske till och med hudfärg när den inte ens är relevant?

  Nepp, man diskuterar manus, regissören, skådespelarens talang och om skådespelaren var rätt för den rollen.

  "Som ftm person själv så kan jag säga att det är osmakligt i mitt tycke"
  Är du konsekvent och tycker att det är lika osmakligt om en transperson spelar en annan roll än transperson? En transperson skulle aldrig kunna gestalta den faktiskta upplevelsen att vara någon de inte är...
 • Tis 21 maj 2019 18:05 #34 +2
  Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 17:13:05 följande:
  Nu är ju dock transpersoner de kön dem identifierar sig med, så alltså kan transpersoner så klart spela det kön vem identifierar sig som! Så klart en trans man kan spela en man, eftersom trans män är män :)

  Men roller som ska gestalta en karaktärs upplevelse och erfarenhet av att vara trans kan inte spelas av någon som aldrig upplevt detta, då blir gestaltningen varken korrekt eller särskilt ingående.
  "Nu är ju dock transpersoner de kön dem identifierar sig med..."
  Men de vill ändå ha könskorrigerande behandling?

  "Men roller som ska gestalta en karaktärs upplevelse och erfarenhet av att vara trans kan inte spelas av någon som aldrig upplevt detta..."
  En kvinna med tidig könsdysfori har ju ingen aning om hur det är att ha en kvinlig könsidentitet kan därför inte spela rollen som kvinna på ett trovärdigt sätt, om han nyligen har gjort könskorrigerande behandling har han inte den blekaste aning om hur det är att vara man eftersom han aldrig tidigare har blivit bemött som man av samhället och kan därför inte spela rollen som man på ett trovärdigt sätt, han har ju inte heller blivit van vid att vara transman [samma svammel] och kan inte spela rollen som transman på ett trovärdigt sätt

  "Men roller som ska gestalta en karaktärs upplevelse och erfarenhet av att vara trans kan inte spelas av någon som aldrig upplevt detta,"
  Då krävs det ju också rätt transman för rätt transroll.
 • Tis 21 maj 2019 18:08 #35 +1
  Anonym (Tre) skrev 2019-05-21 17:27:00 följande:
  De är ju inte cis, så med din logik kan de inte spela cis för skådespelare kan ju bara spela vad de själva är. Sen var det ingen högoddsare att du var en "äta kakan och samtidigt behålla den" typ. Bästa är ju fortfarande att låta skådespelare spela vad de vill utan att folk blir kränkta.
  äta kakan och samtidigt behålla den jepp och det är ju alltid kul att spela spelet identitetspolitik...när det gynnar en själv.
 • Tis 21 maj 2019 21:01 #62 +4
  Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 19:51:50 följande:
  Om en karaktär ska gestalta en trans person ska en trans person gestalta karaktären. Svårare än så är det inte.

  Och jag har ett liv utanför familjeliv. Jag har varken tid eller energi att sitta och svara på varenda inlägg och kommentar.
  Då tycker du också att en karaktär som ska gestalta bi/heterosexuell/bög/lebb/cis inte ska spelas av en trans person. Svårare än så är det inte, om du har integritet och inte tycker att trans ska ha särbehandling.
 • Tis 21 maj 2019 22:22 #64
  Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 21:40:19 följande:
  Men en trans person kan ju vara bög/bi/hetro/lebb oxå?
  Hur många transmän är läbb/cis?
  Du undviker fortfarande att svara på frågan.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll