Inlägg från: Anonym (Framfallet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Framfallet)

    Förlossning med rectocele/framfall

    LyCKa55 skrev 2020-09-27 18:22:54 följande:

    Ser att den här tråden är ganska gammal nu men ändå den nyaste jag hittar. Känns ändå lättande att läsa att ni har fött barn med detta o att allt har gått bra osv. Har två barn o har nu upptäckt att jag ev har lite framfall. Tror inte de är så illa men vill inte att det ska bli värre. Vi har tänkt skaffa en tredje bebis snart o jag ska kolla med gyn om en vecka. Men som jag uppfattat de brukar iaf inte graviditer o förlossning va någon fara..?

    Har ni haft besvär undee graviditeten att de börjat hänga ut mer eller blivit jobbigare?

    Hoppas nån kollar o vill svara


    Hej! Jag kan av nån anledning inte använda samma nickname som jag hade ovanför (jag är Anonym (Framfall)). Sen jag svarade i tråden sist så har jag fött mitt fjärde barn, och mitt framfall förvärrades inte alls av varken graviditet eller förlossning. Jag kunde till och med gå på toaletten (nummer två) bara några timmar efteråt utan problem!

    Mitt bästa råd är att knipa innan, under och efter graviditeten. Då kan man bli helt symptomfri, även om knipet inte tar bort framfallet. Ett annat tips är att gå in på bloggen Baking babies som skrivs av en fysioterapeut som är väldigt engagerad och kunnig i ämnet. Där lärde jag mig att man kan bli symptomfri genom att knipa. Min gynekolog sa nämligen till mig att jag skulle knipa mycket samtidigt som hon sa att man inte kan knipa bort ett framfall som redan finns. Det gjorde mig väldigt förvirrad. Men efter att ha läst Baking babies så förstod jag att symtomen kan försvinna när man kniper, och så blev det för mig.

    Jag vet inte om ditt framfall är ett bakre eller främre framfall (eller framfall av livmodern) men det är viktigt att gå på toaletten regelbundet, att knipa när man springer/hoppar/lyfter tungt, inte bli hård i magen och helst undvika att hoppa och springa tungt. Och att avbryta aktiviteter som ger tyngdkänsla i underlivet. Tyngdkänsla blir absolut värre under graviditet tycker jag, men man har ju en bebis som tynger med hela bäckenbotten så det är inte så konstigt. Huvudsaken är att det inte blir värre efteråt! Lycka till med nummer tre :)
Svar på tråden Förlossning med rectocele/framfall