Inlägg från: LyCKa55 |Visa alla inlägg
  • LyCKa55

    Förlossning med rectocele/framfall

    Ser att den här tråden är ganska gammal nu men ändå den nyaste jag hittar. Känns ändå lättande att läsa att ni har fött barn med detta o att allt har gått bra osv. Har två barn o har nu upptäckt att jag ev har lite framfall. Tror inte de är så illa men vill inte att det ska bli värre. Vi har tänkt skaffa en tredje bebis snart o jag ska kolla med gyn om en vecka. Men som jag uppfattat de brukar iaf inte graviditer o förlossning va någon fara..?

    Har ni haft besvär undee graviditeten att de börjat hänga ut mer eller blivit jobbigare?

    Hoppas nån kollar o vill svara

  • LyCKa55
    Anonym (Framfallet) skrev 2020-09-28 09:55:14 följande:

    Hej! Jag kan av nån anledning inte använda samma nickname som jag hade ovanför (jag är Anonym (Framfall)). Sen jag svarade i tråden sist så har jag fött mitt fjärde barn, och mitt framfall förvärrades inte alls av varken graviditet eller förlossning. Jag kunde till och med gå på toaletten (nummer två) bara några timmar efteråt utan problem!

    Mitt bästa råd är att knipa innan, under och efter graviditeten. Då kan man bli helt symptomfri, även om knipet inte tar bort framfallet. Ett annat tips är att gå in på bloggen Baking babies som skrivs av en fysioterapeut som är väldigt engagerad och kunnig i ämnet. Där lärde jag mig att man kan bli symptomfri genom att knipa. Min gynekolog sa nämligen till mig att jag skulle knipa mycket samtidigt som hon sa att man inte kan knipa bort ett framfall som redan finns. Det gjorde mig väldigt förvirrad. Men efter att ha läst Baking babies så förstod jag att symtomen kan försvinna när man kniper, och så blev det för mig.

    Jag vet inte om ditt framfall är ett bakre eller främre framfall (eller framfall av livmodern) men det är viktigt att gå på toaletten regelbundet, att knipa när man springer/hoppar/lyfter tungt, inte bli hård i magen och helst undvika att hoppa och springa tungt. Och att avbryta aktiviteter som ger tyngdkänsla i underlivet. Tyngdkänsla blir absolut värre under graviditet tycker jag, men man har ju en bebis som tynger med hela bäckenbotten så det är inte så konstigt. Huvudsaken är att det inte blir värre efteråt! Lycka till med nummer tre :)


    Åh tack för ditt svar! Blir så glad! Vill så gärna skaffa detta tredje barn o känner mig hoppfull då mina urinträngningar blivit MYCKET bättre på bara 3-4v med mycket knipande. Trodde först att jag skulle kissa på mig hela tiden o mådde så dåligt psykiskt. Speciellt eftersom sambon änsligrn gått med på en trea.

    Jag vet inte vad jag har eller om jag har framfall men jag misstänker främre pga mina syntom. Jag tycker tappen är lite längre ner än innan med. Men de kanske kan bli så av att en av väggarna blir slappa.. Den hänger inte ut liksom. Får upp 3/4 av pekfingret innan jag når tappen.

    Vad har du för typ av framfall?

    Allt du säger att man ska tänka på har jag gjort sen jag fick 1:a barnet. Men inte knipit mer än innan o efter förlossning o grav. Sen har jag inte gjort de. Förrän nu.
  • LyCKa55

    Nu vet jag inte om nån kommer läsa här men man sa att jag inte hade något framfall trots att ja tydligt kännt att saker o ting inte är där dom varit. Så jag blev gravid o är nu i v.14!

    Men nu har jag upptäckt att livmldertappen sitter jättelångt ner! I slidöppningen. Vi hade sex häromdagen o de kändes så konstigt o typ trångt. Kände o tittade sen efterråt o hittade inte tappen men när jag kollat med spegel tror jag att jag såg den ända där nere... Och nu har jag haft rätt ont efter de.. Måste ringa barnmorskan eller gyn på måndag.. Fy så tråkigt

  • LyCKa55
    Guldnova skrev 2021-01-02 20:50:26 följande:

    Jag fick problem efter barn nr 2, måste trycka med tummen i slidan för att kunna bajsa. Sexlivet dog nästan men inga andra problem.  Efter fjärde barnet fick jag så stora problem att jag var tvungen att söka hjälp. Akut operation. 8 års lidande i tysthet var äntligen över. Jag visste inte att det fanns ett namn för det jag hade och hur vanligt det faktiskt är.


    Men så tråkigt! Jag har läst massor om de bla här på familjeliv o de verkar så vanligt. Det göe att jag känner mig lite lättad ändå. Jag tror ju det är någon typ av framfall jag fått. Måste bara få till atr bli undersökt.

    Det där med avföring hae jag läst många som måste göra. Hade nog aldrog själv kommit på tanken att göra så själv. Har inga sånna problem nu iaf o hoppas jag slipper.

    Men nu är de mycket bättre för dig om jag förstår de rätt?
  • LyCKa55
    Guldnova skrev 2021-01-02 22:53:02 följande:

    Jajjemen, inga problem nu. Det måste talas mer om vad som händer med kroppen så att vi slipper detta lidande. 


    Härligt att höra en bra historia! Nu känner jag mig lite mindre orolig och något mer positiv! Tack
Svar på tråden Förlossning med rectocele/framfall