Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Gift, vad har jag rätt till?

  Mån 10 jun 2019 23:07 Läst 0 gånger Totalt 29 svar
  Visar endast inlägg av möjligt - Visa alla inlägg
 • Mån 10 jun 2019 23:07 #10
  Litenfialotta skrev 2019-06-10 22:56:19 följande:

  Stämmer detta? De är ju gifta, då är väl allt giftorättsgods om inte äktenskapsförord finns? Eller enskild egendom på annan grund (gåva, testamente)?


  Handlar om vad man kallar personliga föremål, dvs smycken kläder etc.

  Men det brukar vara lite flytande med regler även om det nog finns ett monetärt belopp som gränssättning också.

  Det kan ju ställas i proportion roll storleken på giftorättsgodset, giftorättsgods på 15 milj, då kan sommarbik för 60000 undantas som personlig tillhörighet.
 • Tis 11 jun 2019 11:13 #22
  Litenfialotta skrev 2019-06-10 23:44:24 följande:

  [quote=79683090][quote-nick]möjligt skrev 2019-06-10 23:07:23 följande:[/quote-nick]Handlar om vad man kallar personliga föremål, dvs smycken kläder etc.

  Men det brukar vara lite flytande med regler även om det nog finns ett monetärt belopp som gränssättning också.

  Det kan ju ställas i proportion roll storleken på giftorättsgodset, giftorättsgods på 15 milj, då kan sommarbik för 60000 undantas som personlig tillhörighet.[/

  Jo sant. Men hobbybil borde väl inte gå att undanta från bodelning, är väl inte för personligt bruk så? Tänker på exempel i lagkommentar som kläder, smycken, parfym och glasögon. Likaså tunga guldkedjor, borde väl oftast ha för högt värde (om inte rikare par än vad som framgår här).


  Det som de flesta inte tänker på är att det är sällsynt att det faktiskt blir domslut på bodelningar. Oftast arbetas de ut med paret och ev deras respektive ombud och så länge man är överrens kan man göra vilken fördelning som helst. Därför är själv lagen oftast bara riktlinjer när man försöker medla sig till en överrenskommelse.

  Undantag för hobbyprylar och saker för enskilt bruk görs egentligen bara för sambo men för gifta så kan det göras om det proportionerligt är ett litet värde. Men det är inte tillåtet att panikköpa en massa guldkedjor för att undanhålla tillgångar.

  Sen är det så att man ska ha halva värdet vars men den som står som ägare har tekniskt sett första tjing på att välja vad hen vill behålla av ägodelarna.

  Du har därför ingen rätt att ta makens älskade hobbybil om den står på honom och han har något annat alternativt vill ge dig halva värdet i pengar
 • Tis 11 jun 2019 12:10 #24

  Till TS,

  Nu låter det väldigt bra men ha i tankarna att de tillgångar som står i din makes namn fortfarande är hans tillgångar. Du har rätt till hälften av nettovärdet efter bodelning. En bodelning kan göras väldigt snabbt men om det är en konfliktfylld skilsmässa så kan det också dra ut på tiden i flera år och under den tiden så har du bara dina tillgångar.

  Så ha gärna lite framförhållning och se till att du bygger en buffert alternativt se till att du kan gå upp i tid/lön.

  Det kan tyvärr bli ungefär samma vid dödsfall skulle jag tro men det har jag inte jättebra koll på

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll