Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    Klart att det finns antisemitism i bemärkelsen judehat inom vänstern i Sverige men knappast i någon större omfattning än inom högern.

    Det är heller inte vänsterns problem att det ständigt viftas med rasistkortet, att kritik mot staten Israel i så stor utsträckning jämställs med judehat att till och med SWC inte längre förmår skilja på judehat och Israelkritik. Det här kan man läsa på Wikipedia: "År 2016 hamnade den svenske utrikesministern Margot Wallström på åttonde plats på listan över årets 10 mest antisemitiska".

    Men är Wallström antisemit. Nej, men hon har kritiserat Israel. Att det är svårt att kritisera Israels agerande utan att stämplas som antisemit är beklagligt i många avseenden, inte minst för att begreppet då riskerar att bli meningslöst.

  • FDFMGA
    Swaziland skrev 2019-06-11 13:35:32 följande:
    Ställ det i proportion. Jag har bott i Malmö i 20 år. Har aldrig sett eller hört personligen att judar har problem. Ja jag har läst det i tidningen ibland men aldrig i verkligheten. Den handikappade kan inte parkera sin rullstol och gå & den svarte kan inte välja att vara vit. Ja det är trist för den juden som inte vågar bära davidstjärnan men inte mer än så.
    Ser att du tycks vara bannad från FL så iofs kan du ju inte svara, inte desto mindre tycker jag att ditt påstående behöver kommenteras.

    Jag är själv inte mycket för religion överhuvudtaget - men det innebär inte att jag tycker att man ska bagatellisera det faktum att troende inte kan markera sin tro eller etniska tillhörighet i vardagen utan att de riskerar att bli angripna fysiskt eller verbalt när de är ute bland folk.

    Detta oavsett om det handlar om judar i Malmö eller muslimer i Sölvesborg.
  • FDFMGA
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:07:46 följande:
    Har svarat på ett liknande inlägg...
    I vilket inlägg?

    Jag tycker det är beklagligt att begreppet antisemitism håller på att förflackas. Det var illa nog när motståndare till staten Israel förstörde begreppet "antisionism" genom att krydda det med allmänt judehat men än värre när Israelvänner förflackar begreppet antisemitism genom att inkludera Israelkritik i detsamma.
  • FDFMGA
    gabi1969 skrev 2019-06-16 22:15:25 följande:

    När vänstern har åsikter om judar är det kritik. Alla andra negativa åsikter jämställs med hat och nazism.

    Förövrigt ser vänstern palestinier som brödrar och systrar. Det är en omöjlig konflikt att lösa i Mellanöstern.

    Enligt info jag har betalar myndigheter ut pengar till familjer som har anhöriga som begår terrordåd mot staten Israel. Sverige skänker stora belopp till staten Palestina.


    Nja, det är viktigt att förstå skillnaden mellan judar och staten Israel - något som okritiska Israelkramare inte sällan tycks ha stora problem med.

    En ingång till större förståelse kan vara denna. Irael är en terroriststat (Ett politiskt uttalande som man kan ha synpunkter på, men det är inte antisemitiskt). Jämför med judarna är ett terroristfolk som är antisemitiskt och rasistiskt.

    Jag tror att tiden då vänstern såg alla som bröder och systrar var förbi redan innan Birgitt Frigebbo tog upp "we shall overcome" i Rinkeby.

    Brödrar som du skriver har nog aldrig varit en särskilt frekvent benämning på bröder inom vänstern.
  • FDFMGA
    Embla twopointoh skrev 2019-06-14 21:03:06 följande:

    Om man kritiserar Israel för något, men ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande saker, då är det inte kritik, utan antisemitism som försöks döljas bakom kritik.


    En sådan ängslighet för att man i alla sammanhang ska framstå som heltäckande politisk korrekt skulle omöjliggöra all kritik.

    T ex kan man då inte ta upp nazisternas industriella avrättningar av judar, romer, socialdemokrater och kommunister utan att gardera med alla andra former av mänsklig massutrotning. T ex den i Turkiet på arnenier, den i Sovjet på oppositionella, imperialismens massmord på svarta, indianer osv, osv.

    För oss som kan vara kritiska mot alla inblandade i Israel-Palestinakonflikten kan det nog framstå som en konfliktens omänskliga ironi att bägge sidor av propagandiska skäl eftersträvar att israelkritik och antisemitism blandas urskiljningslöst.
  • FDFMGA
    Embla twopointoh skrev 2019-06-23 13:55:51 följande:
    Jag säger inte att man ska kritisera precis allting i samma andetag som man kritiserar Israel, det är orimligt. Inte heller menar jag att man ska ägna sig åt whataboutism, självklart ska man kunna kritisera något utan att för den skull behöva ta upp allt annat som är värt kritik.

    Det är dubbelmoralen som är poängen (som de exempel jag tog upp i det inlägget du hämtade citatet från), när man använder en måttstock för Israel och en annan för andra länder/stater.
    Jag tycker att det är beklagligt att ingen sida i konflikten mellan Israel och Palestina tycks ha ambitionen att särskilja antisemitism och Israelkritik - att det innebär att begrepp som antisemitism/antisemit och sionism/sionist riskerar att få en betydligt vidare och luddigare betydelse än det tidigare har haft.
  • FDFMGA
    Embla twopointoh skrev 2019-06-23 14:57:58 följande:
    Det är alltid beklagligt när man klistrar etiketter på meningsmotståndare, ett beteende som i sin tur leder till att begrepp blir luddiga.

    Jag kan dock inte riktigt se hur du menar att det skulle vara ett motargument till det jag skrev, nämligen att om man använder en måttstock till Israel och en annan till Palestina (och övriga länder och stater), så är det inte Israelkritik, utan antisemitism.
    Jag tror inte att det är möjligt att använda samma måttstock för allt och alla, det gäller såväl länder som personer eller företeelser.

    Man kan  t ex - anser jag - på goda grunder kritisera Israel för att landet haft en negativ demokratiutveckling på senare tid utan att samtidigt behöva gardera detta med kommentaren att Israel närmast är ett under av demokrati jämfört med omgivande länder, inklusive Palestina.
  • FDFMGA
    Embla twopointoh skrev 2019-06-24 12:16:16 följande:
    Det är möjligt att vi menar olika när vi säger "samma måttstock". Om jag uttrycker det så här då, att man ska vara konsekvent i hur man bedömer andra? Att man ska vara så objektiv och saklig som möjligt?

    Jag har heller inte sagt att man måste gardera sig varje gång man uttrycker kritik, tvärtom har jag uttryckligen skrivit att det inte är så jag menade.

    Jag står fast vid att om man kritiserar Israel för något, men samtidigt ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande sak (och nej, man behöver inte rabbla upp alla andra stater/länder i samma andetag. Det handlar om attityden), då upphör det att vara kritik och är antisemitism.
    Ja, bara man förstår vilken måttstock man ska använda så.

    Israel är ju otvetydigt en ockupationsmakt, samtidigt som landet har blivit anfallna av grannländer vid ett flertal tillfällen. Israel är också drabbade av terrorism, samtidigt som landet har en historisk tradition av egna terrorismhandlingar, främst riktade mot palestinier.

    Det gör det vanskligt att veta vad man ska jämföra med, folkrättsligt är det ju skillnad på motstånd mot en ockupationsmakt och motstånd inom ett lands erkända gränser.

    Det är ju heller inte så vanligt längre med länder som växer genom genom militära interventioner, på rak arm kan jag bara komma på Ryssland och Israel.
  • FDFMGA
    RebeckaZ70 skrev 2019-07-29 10:27:05 följande:

    Fick nyss lära mig att om man kritiserar vänsterpartiet så stödjer man SD.

    *ridå*


    Fast det jaf ser mest i den här tråden är att den som kritiserar Israel stöder Hamas och kryptonazismenSkrattande
  • FDFMGA
    RebeckaZ70 skrev 2019-07-29 11:15:33 följande:
    En annan tråd,
    men fortsätt du att fultolka. Varför ändra på ett "vinnande" koncept?
    Det har slutat förvåna mig hur enögda de troende kan vara, oavsett vad de nu är för ideologi eller religion de tillber.

    Jag tror lite svalt at man kan lära sig något om man försöker se på sitt eget eventuella engagemang ur andras perspektiv.
Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?