Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    Jag tycker att det är, eller borde vara, en självklarhet att man ska kunna ifrågasätta och kritisera utan att för den skull bli anklagad för att hata, vara -fob, eller liknande epitet. Även Israel måste tåla att kritiseras, utan att kritikerna per definition ska kallas antisemiter.

    Men, och det här är ett viktigt men, samtidigt ska inte antisemitism få frodas bakom etiketten "Israelkritik". Hur ska man skilja dessa åt? Det finns en gråzon, men i allmänhet skulle jag vilja påstå att det är ganska rättframt, nämligen:

    Om man kritiserar Israel för något, men ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande saker, då är det inte kritik, utan antisemitism som försöks döljas bakom kritik.

    Till exempel om man inte vill semestra i Israel för att de ockuperar land, men glatt åker på semester till Turkiet (Cypern...).

    Eller pekar finger när Israel skickar en missil, men ignorerar de 10 missilattacker från Hamas som föregick den.

    Eller undviker att köpa Israeliska varor för att det är ett "odemokratiskt" land, men beställer mängder av prylar från Wish (Kina).

    Eller anklagar Israel för "utomrättsliga avrättningar", när deras polis/militär skyddar sina medborgare genom att skjuta ihjäl mördaren under pågående attack mot civila.

  • Embla twopointoh
    nihka skrev 2019-06-20 16:39:13 följande:
    Inser DU hur mycket DU indirekt stödjer israelisk terrorism när DU så ensidigt och okritiskt ställer dig på Israels sida?
    "Okritiskt"? Menar du att majoriteten av dem som anser att konflikten inte till största delen beror på Israels inställning och agerande inte har kunskap om, eller ignorerar, vad som händer i Israel med omnejd?
  • Embla twopointoh
    nihka skrev 2019-06-22 17:33:34 följande:
    Jag pratade inte om "majoriteten" utan om en person som anser att Israel är en oskyldig part.

    De är precis lika skyldiga båda två även om de turats om över åren att leda terrorligan.
    Vem är det som säger att Israel är en oskyldig part?
  • Embla twopointoh
    FDFMGA skrev 2019-06-23 09:05:40 följande:
    En sådan ängslighet för att man i alla sammanhang ska framstå som heltäckande politisk korrekt skulle omöjliggöra all kritik.

    T ex kan man då inte ta upp nazisternas industriella avrättningar av judar, romer, socialdemokrater och kommunister utan att gardera med alla andra former av mänsklig massutrotning. T ex den i Turkiet på arnenier, den i Sovjet på oppositionella, imperialismens massmord på svarta, indianer osv, osv.

    För oss som kan vara kritiska mot alla inblandade i Israel-Palestinakonflikten kan det nog framstå som en konfliktens omänskliga ironi att bägge sidor av propagandiska skäl eftersträvar att israelkritik och antisemitism blandas urskiljningslöst.
    Jag säger inte att man ska kritisera precis allting i samma andetag som man kritiserar Israel, det är orimligt. Inte heller menar jag att man ska ägna sig åt whataboutism, självklart ska man kunna kritisera något utan att för den skull behöva ta upp allt annat som är värt kritik.

    Det är dubbelmoralen som är poängen (som de exempel jag tog upp i det inlägget du hämtade citatet från), när man använder en måttstock för Israel och en annan för andra länder/stater.
  • Embla twopointoh
    FDFMGA skrev 2019-06-23 14:37:35 följande:
    Jag tycker att det är beklagligt att ingen sida i konflikten mellan Israel och Palestina tycks ha ambitionen att särskilja antisemitism och Israelkritik - att det innebär att begrepp som antisemitism/antisemit och sionism/sionist riskerar att få en betydligt vidare och luddigare betydelse än det tidigare har haft.
    Det är alltid beklagligt när man klistrar etiketter på meningsmotståndare, ett beteende som i sin tur leder till att begrepp blir luddiga.

    Jag kan dock inte riktigt se hur du menar att det skulle vara ett motargument till det jag skrev, nämligen att om man använder en måttstock till Israel och en annan till Palestina (och övriga länder och stater), så är det inte Israelkritik, utan antisemitism.
  • Embla twopointoh
    FDFMGA skrev 2019-06-24 08:06:43 följande:
    Jag tror inte att det är möjligt att använda samma måttstock för allt och alla, det gäller såväl länder som personer eller företeelser.

    Man kan  t ex - anser jag - på goda grunder kritisera Israel för att landet haft en negativ demokratiutveckling på senare tid utan att samtidigt behöva gardera detta med kommentaren att Israel närmast är ett under av demokrati jämfört med omgivande länder, inklusive Palestina.
    Det är möjligt att vi menar olika när vi säger "samma måttstock". Om jag uttrycker det så här då, att man ska vara konsekvent i hur man bedömer andra? Att man ska vara så objektiv och saklig som möjligt?

    Jag har heller inte sagt att man måste gardera sig varje gång man uttrycker kritik, tvärtom har jag uttryckligen skrivit att det inte är så jag menade.

    Jag står fast vid att om man kritiserar Israel för något, men samtidigt ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande sak (och nej, man behöver inte rabbla upp alla andra stater/länder i samma andetag. Det handlar om attityden), då upphör det att vara kritik och är antisemitism.
  • Embla twopointoh
    Padirac skrev 2019-06-24 20:21:51 följande:
    Menar du att det blir antisemitism eller antisionism om kritiken mot staten Israel inte är följd av samma kritik mot andra stater?

    Vad menar du skiljer mellan antisemitism och antisionism om något?  
    Klicka på "visa endast" vid mitt nick så ser du att jag har svarat på detta redan.
  • Embla twopointoh
    Padirac skrev 2019-06-24 22:04:04 följande:
    Jag tycker inte att det är ett svar, utan enbart samma mening som du skrev ovan.

    Jag ser inte någon vidare eller djupare förklaring till varför, utan mer ett påstående att det är så, med exempel. punkt.

    Exemplen i sig är inte förklaringar eller belägg.

    Självklart kan antisemitism skylas bakom antisionism, men det betyder inte att all antisionism är antisemitism - jag vill nog ha en förklaring och motivering till det påståendet för att jag ska se det som ett giltigt argument. 
    Jag har redan skrivit att jag inte menar att man ska behöva rabbla alla andra stater/länder som förtjänar kritik i samma andetag som man kritiserar Israel, utan att det är de dubbla måttstockarna som är poängen

    Jag har också uttryckligen skrivit att att all Israelkritik inte är antisemitism, att jag tycker att det är självklart att man ska kunna ifrågasätta och kritisera utan att anklagas för att vara antisemit, hatare, -fob eller något annat invektiv.

    Jag vet inte hur mer jag ska förklara/motivera vad det innebär att man har dubbla måttstockar, att man kritiserar Israel för något som man ignorerar hos andra länder, där mina exempel  tjänar som illustration på hur denna dubbla måttstock kan ta sig uttryck, men självklart är det bara exempel, inte en fullständig genomgång. Vad mer vill du att jag ska förklara/motivera?

  • Embla twopointoh
    Padirac skrev 2019-06-24 22:52:59 följande:
    Ja, det kallas ostensiv definition det du gör, men den är så trubbig så att det inte går att peka på de nyanser du vill peka på.

    den ostensiva defintionen kan mycket väl illustrera det du försöker säga, men den duger inte till att påvisa varför eller vad det är som du påstår att det är. 

    Den ostensiva definitionen kan inte ge belägg varvid man kan deducera eller ens inducera fenomenet du vill påstår föreligger.  Den är inte mer än ett påstående om att detta och detta och detta och detta... och detta..
    Nu har jag ärligt talat bara ett vagt begrepp om vad ostensiv betyder, men "dubbla måttstockar" är väl inte en ostensiv definition? Jag gav exempel, och dessa var inte menade att ge någon typ av definition, utan var just exempel.

    Men, ärligt talat, istället för att gräva ned oss i sådana här diskussioner, kan du väl i stället argumentera emot mitt påstående (för jag är övertygad om att du förstår innebörden av det jag säger), det om dubbla måttstockar. Varför är det fel?

    Definitionen av "antisemitism" är "fientlighet mot judar", och denna fientlighet kan ta många former. Bland annat kan denna fientlighet göra så att man dömer Israel hårdare än vad man skulle ha gjort om det handlat om en annan stat/land, oavsett om detta är medvetet eller omedvetet. Denna dubbla måttstock är relativt enkel att upptäcka hos människor - privatpersoner, politiker eller tjänstemän -som uttalar sig i diverse frågor. Det är bara att jämföra de olika uttalandena med varandra och se om personen är konsekvent och saklig när denne kommer till Israel.


  • Embla twopointoh
    Padirac skrev 2019-06-26 23:57:43 följande:
    Din definition misstar antisionism för antisemitism. Du gör själva definitionen av antisionism till antisemitism.

    Det kan självfallet vara så att många eller alla eller få eller inga som uttalar sig eller handlar antisionistiskt gör det av antisemitiska skäl. Det kan i sig vara hur som helst.

    Men att som du gör likställa antisionism med antisemitism är inte en korrekt logisk slutledning. I ditt fall skulle all antisionism bli antisemitism om inte den antisionistiska agenten också omfattar anti-<vilken-stat-som-helst>.

    Själva definitionen av antisionism är att ha dubbla måttstockar för Israel,  eller andra sionistiska samhällsbildningar,  och andra ickesionistiska samhällsbildningar där israel döms eller värderas hårdare.
    Jag likställer dem inte alls, eftersom antisionism inte är samma sak som Israelkritik. Jag har inte ens använt uttrycket "antisionism" i mina inlägg, just eftersom det inte är samma sak som det jag pratar om.

    Återigen, jag har varken menat eller sagt att alla som kritiserar Israel måste samtidigt kritisera alla andra stater som är värda kritik, vilket jag skrivit upprepade gånger.  Du gör dig skyldig till det logiska felslutet Strawman.

    Definitionen av "antisionism" är "motstånd till den judiska nationalstaten". Varken mer eller mindre.
  • Embla twopointoh
    FDFMGA skrev 2019-07-30 11:55:05 följande:
    Precis, det är heller inte rasistiskt att kritisera utomrättsliga avrättningar i Venezuela - utan bara en kritik mot regimen där.

    Och det finns ingen millimeterrättvisa i fråga om kritik av andra länder - alltså du får bedöma varje uttalande för exakt vad det står för.

    Jag är som du kanske minns inte särskilt intresserad av konflikterna i Mellanöstern och kan inte svara på vad jag tycker om Wallströms kritik av det hon kallade utomrättsliga avrättningar. Jag kanske delar den eller kanske jagskulle anse den vara helt befängd om jag satte mig in i frågan.

    Men vad jag kan är att avgöra om ett uttalande är rasistiskt eller inte. Det är heller knappast en tillfällighet att SWC la till aniisraeliska som grund för urvalet till listan.
    Om jag minns rätt kallade Wallström det för "utomrättsliga avrättningar" när Israelisk polis/militär sköt palestinier under palestiniernas pågående attack mot civila. Palestinierna var beväpnade med kniv och angrep uteslutande judar i syfte att döda dem. I de flesta andra fall kallar man sådant skydd av civila, även om det innebär att angriparen dör.

    Det handlar inte om millimeterrättvisa, utan att man kan se att den som gör uttalandet har olika måttstock för olika länder.
  • Embla twopointoh
    FDFMGA skrev 2019-07-30 18:17:16 följande:
    Det finns väl inte så särskilt många länder som i modern tid använt ockupation som en metod att utvidga det egna territoriet. Det kan inte vara rimligt att Margot Wallström av rädsla för att utpekas som rasist varje gång hon kritiserar en ockupationsmakts metoder ska behöva redogöra för andra ockupationsmakters förehavanden också. Israel, Marocko, Turkiet och Ryssland det är de ockupatinsmakter jag kan komma på på rak arm.

    Jag menar inte nödvändigtvis att Wallströms kritik av Israel var berättigad mot bakgrund av omständigheterna, men rasistisk var den inte.
    RebeckaZ70 skrev 2019-07-30 12:09:08 följande:
    OK, du är inte särskilt intresserad, ändå lägger du tid och energi på frågan.
    jahaja?

    Vad gör just dig till expert på att avgöra vad som är rasism eller inte? Varför är du bättre lämpad att avgöra det än t.ex. SWC eller jag?

    SWC garderade ju sig med att ha med antiisraeliska uttalanden på listan - och tydligen ansåg de att FN, Obama och Wallström hade gjort antiisraeliska uttalanden.
    Jag har också, upprepade gånger, sagt att jag inte heller menar att man för varje israelkritiskt uttalande måste gardera sig med att kritisera "alla andra". Det är inte det som är poängen, utan de dubbla måttstockarna. Denna dubbla måttstock är svår att se på ett enstaka uttalande, men en person som gör många uttalanden/besitter en hög position (såsom Wallström) kan man upptäcka ett mönster hos, när de säger något och vad de säger(eller när de väljer att hålla tyst).
  • Embla twopointoh
    FDFMGA skrev 2019-07-31 12:12:13 följande:
    Fast det var ju ett enstaka uttalande som bedömdes som antiisraeliskt av SWC - vilket jag kan förstå att man kan anse.

    Men om man kallar uttalandet antisemitiskt så gör man ju just detsamma som man anser att vissa antisemiter gör - medvetet blandar ihop en stat med ett folk.

    Jag tycker att rasism och antisemitism är alldeles för obehagliga företeelser för att man ska riskera att devalvera begreppens innebörd av propagandaskäl.
    Jag har ärligt talat väldigt dålig (eller snarare ingen) koll på SWC och hur de resonerar. Jag utgår enbart ifrån uttalandena som sådana, och om Wallström inte är antisemit, har hon gjort många mindre lyckade uttalanden som får henne att låta som en sådan. Oavsett vilket, är hon inte lämplig som utrikesminister.
  • Embla twopointoh
    Nanna7a skrev 2020-10-30 16:35:06 följande:

    Visst är det så att bara personer med judisk bakgrund kan bli medborgare i Israel, att de inte tar emot en enda flykting som inte har judisk bakgrund? Varför är det så? Varför tar i princip alla europeiska länder emot massor av flyktingar med en massa olika bakgrunder? Men inte Israel, som ju är minst lika framgångsrikt, välbärgat och utvecklat som många europeiska länder. Hur kan det vara så? Kan någon förklara varför? Är det även så att bara två personer med judisk bakgrund kan gifta sig i Israel? Om så, varför? Undrar genuint, vill gärna veta varför det är så olika angående flyktingar, medborgarskap o giftemål i olika länder. Har aldrig hört någon kunna svara på detta på ett trovärdigt sätt.


    Nej, det är inte så. Även personer som inte är judar/har judisk bakgrund kan bli medborgare i Israel. Däremot så har Israel en lag att judar/de med judisk bakgrund per automatik får medborgarskap (Law of Return). Men, de utesluter som sagt inte icke-judar.

    När det kommer till giftermål tror jag att den religiösa överheten (för giftermål är en religiös angelägenhet som inte staten lägger sig i) bara tillåter par med samma religion att gifta sig, men det gäller alla religioner, inte bara judendom. Tror jag.
  • Embla twopointoh
    Spigger86 skrev 2022-08-10 07:36:03 följande:

    Så att kritisera Israel är detsamma som antisemitism enligt ts? Om jag kritiserar USA:s agerande  i någon konflikt de varit inblandad i, betyder det att jag per automatik hatar alla amerikaner?


    Jag kopierar in en av mina inlägg:

    Jag tycker att det är, eller borde vara, en självklarhet att man ska kunna ifrågasätta och kritisera utan att för den skull bli anklagad för att hata, vara -fob, eller liknande epitet. Även Israel måste tåla att kritiseras, utan att kritikerna per definition ska kallas antisemiter.

    Men, och det här är ett viktigt men, samtidigt ska inte antisemitism få frodas bakom etiketten "Israelkritik". Hur ska man skilja dessa åt? Det finns en gråzon, men i allmänhet skulle jag vilja påstå att det är ganska rättframt, nämligen:

    Om man kritiserar Israel för något, men ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande saker, då är det inte kritik, utan antisemitism som försöks döljas bakom kritik.

    Till exempel om man inte vill semestra i Israel för att de ockuperar land, men glatt åker på semester till Turkiet (Cypern...).

    Eller pekar finger när Israel skickar en missil, men ignorerar de 10 missilattacker från Hamas som föregick den.

    Eller undviker att köpa Israeliska varor för att det är ett "odemokratiskt" land, men beställer mängder av prylar från Wish (Kina).

    Eller anklagar Israel för "utomrättsliga avrättningar", när deras polis/militär skyddar sina medborgare genom att skjuta ihjäl mördaren under pågående attack mot civila.

    Med detta menar jag såklart inte att när man kritiserar Israel så måste man i nästa andetag kritisera något annat land också, utan det är de dubbla måttstockarna som är poängen.
  • Embla twopointoh
    Spigger86 skrev 2022-08-10 18:18:44 följande:
    Varför vill de inte att staten Israel ska finnas då? För att de hatar judar?

    Nej för att de anser att Israel är en ockupaktionsmakt. Det finns judar som tar avstånd från sionismen med. Sionism är en politisk nationalstisk rörelse, som man ska få kritisera precis som vilken annan politisk rörelse som helst.
    Jodå, retoriken går i många fall ut på att hata judar, inte bara staten Israel. Israel ska utrotas och alla judar med det. Antisemitismen frodades bland arabstaterna även innan staten Israel bildades.
  • Embla twopointoh
    Spigger86 skrev 2022-08-10 18:44:36 följande:
    Var det så smart då att de fick bosätta sig i ett område där de var så hatade? Det är ju som upplagt för konflikt.
    De bodde där redan. Inte alla såklart, men området har varit judarnas hem i tusentals år (inte bara de, naturligtvis). Judarna (som i befolkningen) kan knappast hållas ansvariga för de allierades/ FNs handlingar eller senare för staten Israels handlingar.


  • Embla twopointoh
    nihka skrev 2022-08-10 20:01:32 följande:
    De hatar väl varandra rätt så ganska mycket, annars hade de inte haft sitt evighetskrig,
    Nja, det är mest Hamas som hatar, och några judiska extremister. Judar och muslimer lever och arbetar i stort sett tillsammans i fred. Skillnaden är väl att Hamas är styrande, medan de judiska extremisterna inte alls har den typen av inflytande och makt.
  • Embla twopointoh
    nihka skrev 2022-08-10 23:11:05 följande:
    Några? Är Knesset tillräckligt med inflytande och makt?

    Dessa fetrasister spås snart vara det tredje största partiet i Israel.

    "Otzma advocates for the annexation of the entire West Bank, but without granting Palestinians Israeli citizenship; seeks to expel ?disloyal? Arab citizens from Israel without defining how such a determination be made; and encourages Arab citizens in general to emigrate so as to make Israel more homogeneously Jewish."

    www.timesofisrael.com/understanding-the-ominous-rise-of-israels-most-notorious-ultra-nationalist/
    Det är ungefär som att säga att V eller SD är de som styr i Sverige. Hamas är styrande, och har som uttalat mål i sina stadgar att utplåna Israel och alla judar (svårt att få till en fred med någon som har det som mål).
Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?