Forum Åkomma/sjukdom - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Svagt blåsljud hos nyfödd - erfarenheter/försvann det??

  Sön 23 jun 2019 22:45 Läst 0 gånger Totalt 14 svar
  Sön 23 jun 2019 22:45

  Hej

  Har precis kommit hem med min nyfödda bebis och vid läkarkontrollen upptäcktes det att han har ett väldigt svagt blåsljud. Dagen efter lyssnade de igen och samma svar. Ska få remiss för ultraljud. Läkarna sade att det är en cirkulationsomställning och inget hjärtfel/ngt vi ska oroa oss för men självklart gör man det.

  Är det ngt som jag hade kunnat påverka under graviditeten? Någon som har varit med om samma; försvann det? Hur gick det på ultraljudet?

  / orolig förälder

 • Anonym (...)
  Visa endast
  Sön 23 jun 2019 23:11 #1

  Det är vanligt och brukar växa bort. Min dotter och systerson hade det i omgångar under sina första levnadsår. Det försvann av sig självt och båda är fullt friska 7-åringar idag.

 • Anonym (Dotte­r har blåslj­ud)
  Visa endast
  Mån 24 jun 2019 07:42 #2

  Min dotter har ett blåsljud som inte upptäcktes vid födseln utan vid hennes 18-mån kontroll. Vi var sedan på hjärtultraljud där det konstaterades att hon är hjärtfrisk. Hon har fortf blåsljud, så vi måste säga till vid vanliga läkarundersökningar där man lyssnar på hjärtat för annars sitter läkaren alltid och lyssnar jättelänge och börjar ser bekymrad ut (har hänt ett antal gånger). Min pappa som är vuxen har också ett blåsljud som är ofarligt. Det verkar ganska vanligt.

  När blåsljudet upptäcktes hos vår dotter sa läkarna att sålänge barnet växer som det ska, inte blir blå i kroppen vid ansträngning, kallsvettas eller verkar ovanligt trött så är det oftast ett fysiologiskt blåsljud, alltså ett som ej beror på hjärtfel. Om det skulle bero på ett fel i hjärtat är det oftast pga ej sluten ductus (hål mellan kamrarna i hjärtat) och hos så små barn som ditt sluts det oftast av sig själv efter en tid och om det inte händer görs en enklare operation där man går in via ljumsken. Jag kände mig mycket mindre orolig när jag fick veta det (vi fick nämligen vänta ungefär ett halvår innan ultraljudet).

  Hoppas det går bra för er, det är som sagt i de flesta fall ingen något att oroa sig för <3

 • Anonym (Dotte­r har blåslj­ud)
  Visa endast
  Mån 24 jun 2019 07:44 #3

  Jag har förresten en vän vars barn hade ett blåsljud vid födseln som visade sig bero på ej stängd ductus. De var på ultraljud några gånger första veckorna efter födseln och hålet stängde sig av sig självt efter ett tag.

 • Anonym (Asdf)
  Visa endast
  Mån 24 jun 2019 08:14 #4

  Sonen hade blåsljud, det försvann av sig självt rätt snabbt.

 • Mån 24 jun 2019 08:20 #5

  Jag hade blåsljud när jag föddes för 40 år sedan, fick också göra ultraljud och och mitt blåsljud berodde på att det där hålet inte hade stängts ordentligt. Men det försvann av sig själv. Jag växte upp frisk och har själv fött 3 friska barn.

 • Mån 24 jun 2019 08:48 #6

  Min dotters blåsljud upptäcktes först när hon var ett och ett halvt. Vi fick göra ultraljud hos hjärtspecialist ett par veckor senare och han konstaterade det som ofarligt. Det är inte säkert att det kommer att växa bort (eftersom mitt eget inte gjort det), men det ger inga symptom. Vi är en familj av blåsljud (jag, morbror, mormor, farfar, faster) så det är helt klart ärftligt i hennes fall. 

 • Anonym (..)
  Visa endast
  Mån 24 jun 2019 10:06 #7

  NEJ, naturligtvis är det inte något du kunnat påverka! Varför skulle det vara det? Blåsljud är turbulens. Cirkulationsomställnigen tar olika många dygn, så det är helt korrekt att det följs upp! Det är jättevanligt!

 • Anonym (Sigge­)
  Visa endast
  Mån 24 jun 2019 10:48 #8

  Mitt ena barn har blåsljud. Vi går på regelbundna kontroller.

  För mitt barn är det ena aortaklaffen som saknas (har två inte tre) och som det är nu så är det mer ett skönhetsfel än ett fel.

  Inga problem alls.

  Vi går på kontroller för att se att inga förändringar har skett. Att klaffarna stänger ordentligt, inget bakåtsug, hjärtmusklerna är normala, ingen extra skjuts med blodet... att det fungerar normalt.

  Barnet kan leva hela sitt liv utan några problem alls. Men kommer med jämna mellanrum hela sitt liv kallar för kontroller.

  Tycker du kan ta detta med ro innan du varit på ul-undersökningen. Tycker mig komma ihåg att läkaren sagt att det är var 5e vuxen som har detta utan att veta om det och kunna leva ett fullgott liv ändå.

 • Mån 24 jun 2019 12:09 #9

  Tack för alla era svar, uppskattar det.

  De ringde redan idag (kom hem från BB igår) och fick tid på torsdag. Kändes väldigt snabbt och om det då är mer allvarligt men bättre det än att gå runt och vänta..

 • Anonym (Sigge­)
  Visa endast
  Mån 24 jun 2019 12:12 #10

  Första besöket när detta upptäcks går fort att få. De vill få koll direkt utifall att det skulle vara något som behöver åtgärdas.

 • Mån 24 jun 2019 13:41 #11
  SweetJune skrev 2019-06-24 12:09:44 följande:

  Tack för alla era svar, uppskattar det.

  De ringde redan idag (kom hem från BB igår) och fick tid på torsdag. Kändes väldigt snabbt och om det då är mer allvarligt men bättre det än att gå runt och vänta..


  Vi fick komma på knappt två veckor mitt i sommaren med ett i övrigt fullt friskt  barn, helt utan symptom, där första läkaren redan konstaterat att det med allra största sannolikhet var helt ofarligt. Det var främst för att stilla föräldrars oro och inte för barnets skull. 
 • Mån 24 jun 2019 14:17 #12

  Vår son hade också svagt blåsljud på BB, men de verkade inte oroliga alls utan sa att det är vanligt i början. Redan dagen efter var det borta, men annars hade vi fått göra ett ultraljud innan vi lämnade BB.


  2007, 2010, och 3/6 2019
 • Mån 24 jun 2019 15:07 #13

  Vår tjej hade det vid första kollen på BB, försvann dock dagen efter. Säkert ingen fara men klart man oroar sig. Lycka till!

 • Mån 24 jun 2019 15:13 #14

  Ska man teckna barnförsäkring före eller efter ultraljudet nu på torsdag? Satt o fyllde i men svårt att svara om msn inte vet om problemet kvarstår på torsdag.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll